Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2016

Προσδοκά 600 εκατ. ευρώ η ΔΕΗ ενώ κάνει σενάρια για τα βάρη των ΥΚΩ

Γιώργος Φιντικάκης
Ανάσες για να βελτιώσει τα οικονομικά της ψάχνει η ΔΕΗ, προσδοκώντας ότι μέσα στο επόμενο διάστημα θα εισπράξει ένα μέρος από τα συνολικά 600 εκατ. ευρώ που έχει λαμβάνειν για την περίοδο 2012-2016.
Πρόκειται για τα 180 εκατ. ευρώ που της χρωστά το Δημόσιο, την προκαταβολή ύψους 100 εκατ. ευρώ από την Αλουμίνιον στο πλαίσιο της μεταξύ τους συμφωνίας, καθώς και τις ΥΚΩ που χρωστά ακόμη το σύστημα στη ΔΕΗ. Αθροιστικά πρόκειται για συνολικά 600 εκατ. ευρώ.
Δίχως να παραγνωρίζει ότι η επιχείρηση βρίσκεται σε αντικειμενικά δύσκολη θέση, στέλεχος της επιχείρησης εκτιμά ότι μέσα στο επόμενο διάστημα θα εισρεύσουν στα ταμεία της σημαντικές ενέσεις ρευστότητας, ενώ δεν κρύβει ότι υπάρχουν σκέψεις τα βάρη των ΥΚΩ να συνεχίσουν να
εισπράττονται ακόμη και μετά τη διασύνδεση των Κυκλάδων.
«Πρέπει κάποια στιγμή να πάρουμε πίσω αυτά τα χρήματα, όχι κατ’ ανάγκην όλα μαζί, αλλά να τα πάρουμε. Μια λύση θα ήταν να συνεχιστεί η καταβολή από τους καταναλωτές των ΥΚΩ που αντιστοιχούν στην ηλεκτροδότηση των Κυκλάδων ακόμα και μετά τη διασύνδεση των νησιών, ώστε σταδιακά να υπάρξει ένας συμψηφισμός», έλεγε χθες με νόημα το συγκεκριμένο στέλεχος στο περιθώριο της γενικής της συνέλευσης.
Αναφορικά με τη θυγατρική των 400.000 πελατών, που είχε ανακοινώσει το καλοκαίρι ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκης ότι θα συσταθεί με σκοπό να διατεθεί σε ενδιαφερόμενους επενδυτές, το ίδιο στέλεχος ανέφερε ότι η τεχνική προετοιμασία προχωρά και σύντομα η επιχείρηση θα είναι έτοιμη. Αρνήθηκε ωστόσο να σχολιάσει αν υπάρχουν και επαφές με πιθανούς ενδιαφερόμενους για εξαγορά ή συμμετοχή στην εταιρεία αυτή.
Ένα έτερο θέμα που καίει τη ΔΕΗ την περίοδο αυτή σχετίζεται με τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΕΗ έχει ενημερώσει αμφότερες τις Γενικές Διευθύνσεις Ανταγωνισμού και Ενέργειας αναφορικά με το αίτημα της να μην συνυπολογίζεται το μερίδιο αγοράς της υψηλής τάσης στο υποχρεωτικό μερίδιο που πρέπει να απωλέσει βάσει των μνημονιακών υποχρεώσεων. Η ΔΕΗ προτίθεται να θέσει το θέμα και κατά την επικείμενη επίσκεψη στην Αθήνα στελεχών της Κομισιόν.

 http://energypress.gr/news/prosdoka-600-ekat-eyro-i-dei-eno-kanei-senaria-gia-ta-vari-ton-yko

Αρχειοθήκη ιστολογίου