Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016

Δύο σενάρια για την πρώτη δημοπρασία ηλεκτρισμού


H πρώτη δημοπρασία ηλεκτρισμού μπορεί να έχει προγραμματιστεί για τις 25 Οκτωβρίου, όμως ακόμα βασικά θέματα δεν έχουν κλείσει, με τη ΡΑΕ να καλείται να συγκεράσει στην τελική της απόφαση τις διιστάμενες απόψεις ανάμεσα στους εναλλακτικούς παρόχους ηλεκτρισμού, τους βιομηχανικούς καταναλωτές και τον ΛΑΓΗΕ.
Οι προτάσεις του Λειτουργού της Αγοράς για το μέγεθος της ετήσιας προς δημοπράτηση ποσότητας, με δύο εναλλακτικές, μία για τη διάθεση 460 MW το 2016 και μία για τη διάθεση μόλις 48 MW, σε συνδυασμό με το «σπάσιμο» των 460 MW (αν επιλεγεί η λύση αυτή) σε δύο «προϊόντα» των 200 MW και των 260 MW προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των ιδιωτικών εταιρειών προμήθειας
ηλεκτρισμού.
Από την άλλη πλευρά, οι ενεργοβόρες βιομηχανίες, μέσω του φορέα τους, της ΕΒΙΚΕΝ, τάσσονται στη διαβούλευση υπέρ της δημοπράτησης των 48 MW για την περίοδο από 01/12/16 ως τις 30/11/2017, ενώ ο ΛΑΓΗΕ διαμηνύει ότι τα εναλλακτικά σενάρια είναι αποτέλεσμα της ασάφειας της σχετικής νομοθεσίας.
Τα δύο εναλλακτικά σενάρια προκύπτουν από τη νομοθετική ασάφεια για το έτος αναφοράς, βάσει του οποίου θα υπολογιστεί η προς διάθεση ποσότητα σε σχέση με το μερίδιο-στόχο της ΔΕΗ για συγκεκριμένα έτη. Ο αρχικός νόμος υπολογίζει την ποσότητα με βάση το μερίδιο της ΔΕΗ τον Αύγουστο του 2015, όμως η καθυστέρηση στην εφαρμογή των δημοπρασιών σε συνδυασμό με την μετέπειτα νομοθετική εξειδίκευση έχουν οδηγήσει σε άλλα δεδομένα, καθώς το μερίδιο της ΔΕΗ στη λιανική έχει υποχωρήσει σημαντικά σε σχέση με το 2015.
«Δεν ευθυνόμαστε εμείς για την καθυστέρηση και η νομοθεσία είναι σαφής», δήλωσε χαρακτηριστικά στέλεχος ιδιωτικής εταιρείας ηλεκτρισμού, τονίζοντας ότι οι δημοπρασίες είναι για τους εναλλακτικούς παρόχους το μέτρο-καταλύτης που θα διευρύνει τη πρόσβαση στην αγορά. Από την άλλη πλευρά, οι βιομηχανίες τονίζουν ότι δεν είναι κατανοητή η σκοπιμότητα υπολογισμού της ποσότητας με βάση τα παλαιά μερίδια της ΔΕΗ, αφού έχει ήδη επιτευχθεί σημαντική μείωση. Δηλώνουν ότι συμφωνούν με τα 48 MW, καθώς η δημοπρασία των 460 MW θα λειτουργήσει υπέρ των ήδη τοποθετημένων προμηθευτών, μη δίνοντας επαρκή χρόνο στους νεοεισερχόμενους. Ο ΛΑΓΗΕ τονίζει την ασάφεια της σχετικής νομοθεσίας.
Οι προμηθευτές τάσσονται και κατά του διαχωρισμού σε δύο «προϊόντα» των 460 MW, υποστηρίζοντας ότι οδηγεί σε αύξηση των τιμών και άρα σε ακριβότερη ηλεκτρική ενέργεια για τον καταναλωτή, ενώ οι βιομήχανοι φαίνονται υπέρ του μέτρου, θεωρώντας ότι θα δώσει πρόσβαση σε περισσότερους παίκτες. Τη λύση θα πρέπει να δώσει η ΡΑΕ με την τελική της απόφαση, η οποία αναμένεται εντός των ημερών.

(Ημερησία)

Αρχειοθήκη ιστολογίου