Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016

Επαφές ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ σχετικά με τη διακοπή της λειτουργίας των ορυχείων του ΛΚΔΜ τις Κυριακές


Σύμφωνα με πληροφορίες του Kozan.gr, σε διαδικασία διαπραγμάτευσης με τη διοίκηση της ΔΕΗ βρίσκεται το τελευταίο χρονικό διάστημα η ΓΕΝΟΠ, προκειμένου να εξετάσουν, από κοινού, αν είναι εφικτή η διακοπή της λειτουργίας των ορυχείων του ΛΚΔΜ τις Κυριακές (και μόνο), στο πλαίσιο της επιβαλλόμενης πολιτικής για μείωση της παραγωγής της λιγνιτικής δραστηριότητας.
Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ φέρεται να είναι διατιθεμένη να συζητήσει το συγκεκριμένο ενδεχόμενο, θέτοντας ως βασικά προαπαιτούμενο, την εύλογη αιτιολόγηση, προς την κατεύθυνση αυτή, από την πλευρά του Δ.Σ. της επιχείρησης. Άλλωστε, ως γνωστόν, η ΓΕΝΟΠ, διαχρονικά ήταν – και είναι – κατά των υπερωριών, διεκδικώντας προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Τι είναι εκείνο όμως που κάνει τη
ΓΕΝΟΠ να συζητά, με ιδιαίτερη ευκολία, τηρουμένων των αναλογίων, το συγκεκριμένο ενδεχόμενο, χωρίς να ανησυχεί για τις διαμαρτυρίες που εύλογα μπορεί να σκεφτεί κάποιος ότι θα υπάρξουν, αφού το “κόψιμο” των υπερωριών μιας Κυριακής, σημαίνει – ταυτοχρόνως – και μείωση ενός επιπρόσθετου εσόδου για τον κάθε εργαζόμενο; Προφανώς το γεγονός ότι, η ΔΕΗ, σε δυο χρόνια από σήμερα, δια νόμου μνημονιακού, θα έχει το 50% της παραγωγής στην χώρα, άρα κανείς, εκ των έσω της Επιχείρησης, δεν μπορεί να σκέπτεται και να λειτουργεί σα να έχει το 100%.
Έτσι λοιπόν, προκειμένου να μην υπάρξει παρέμβαση (μείωση) στο βασικό “πυρήνα” του μισθού, δηλαδή στις τακτικές αποδοχές και το σύνολο των επιδομάτων, που προέκυψαν μετά από τησυλλογική σύμβαση εργασίας, φέρεται, να κρίνεται, ακόμη κι από τα συνδικαλιστικά σωματεία, ως αναγκαίο κακό, το “κόψιμο” των υπερωριών της Κυριακής, εφόσον η διοίκηση επιχειρήσει να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση.  Ως γνωστόν η ΔΕΗ δεν είναι εντεταγμένη στο ενιαίο μισθολόγιο, όμως, σύμφωνα με το μνημόνιο, το ύψος της μισθοδοσίας των εργαζομένων δε μπορεί να ξεπερνά τη μισθοδοσία του 65%, που ήταν σε ισχύ το 2009. Δηλ. υπάρχει μια μείωση του μισθού, της τάξεως του 35% κι αυτή πρέπει να διατηρείται μέχρι τις 31/12/2018. Όταν η μισθοδοσία “ξεφεύγει” ή είανι σε οριακή κατάσταση, πρέπει, άμεσα, να λαμβάνονται μέτρα, όπως φαίνεται, ότι συμβαίνει τη δεδομένη χρονική περίοδο.
Ζητώντας την άποψη του Πρόεδρου της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ,  σχετικά με το προαναφερόμενο σκεπτικό, ο κ. Γιώργος Αδαμίδης μας δήλωσε τα ακόλουθα: “Eφόσον οι ανάγκες της ΔΕΗ είναι τέτοιες για μειωμένη παραγωγή, βάσει του προγράμματός της και θέλει να μειώσει το κόστος – γενικώς – στις εργασίες, από τις προσαυξήσεις, δηλαδή από τις μεταβλητές αποδοχές, γιατί η Κυριακή έχει προσαυξήσεις, εμείς, επειδή είμαστε απέναντι στις υπερωρίες και διεκδικούμε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, δε μπορούμε να αρνηθούμε, φτάνει να μας αιτιολογήσει επαρκώς η Επιχείρηση, τους λόγους για τους οποίους θα το πράξει”. Βέβαια η συγκεκριμένη απάντηση, υπό άλλες συνθήκες, θα προκαλούσε εντύπωση και πολλά ερωτηματικά, είναι όμως προφανές, πως η εν λόγω εξέλιξη, για τους συνδικαλιστές και κατ’ επέκταση τους εργαζομένους της, δεν αποτελεί ένα ενδεχόμενο, που έρχεται ως “κεραυνός εν αιθρία”. Όλοι αντιλαμβάνονται, με όρους “ζυγαριάς”, πως μεταξύ ενός επιβαλλόμενου “παζαρέματος” σε  περικοπές των υπερωριών και των τακτικών αποδοχών, προτιμότερες, ως αναγκαίο κακό, είναι οι πρώτες, παρά οι δεύτερες. Άλλωστε, θα πρέπει σημειωθεί, πως, ήδη, εδώ και διάστημα δύο μηνών, στο ημερήσιο προσωπικό έχει γίνει περιστολή των εργασιών, καλύτερη αξιοποίηση του προσωπικού εντός του κανονικού οκταώρου και έχουν περιοριστεί σ’ ένα βαθμό, που ξεπερνά το 30%, οι υπερωρίες του Σαββατοκύριακου.
Το Kozan.gr, ερευνώντας περαιτέρω όλα τα υφιστάμενα δεδομένα, στο συγκεκριμένο ζήτημα, επικοινώνησε και με τη Γενική Διεύθυνση Ορυχείων, από την οποία έλαβε την ακόλουθη απάντηση: “Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι αποφασισμένο, υπάρχει σ’ εξέλιξη μια διαβούλευση της διοίκησης της επιχείρησης και της ΓΕΝΟΠ, στην κατεύθυνση της μείωσης του κόστους του λιγνίτη και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της Επιχείρησης.”

(kozan.gr)

Αρχειοθήκη ιστολογίου