Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

Τι περιμένουμε τώρα στον ΑΔΜΗΕ

Η κατάθεση δύο δεσμευτικών προσφορών για το 24% του ΑΔΜΗΕ, στο διαγωνισμό που διενεργεί η ΔΕΗ για την πώληση της θυγατρικής εταιρείας των δικτύων, δίνει θετικό σήμα για την επιτυχή έκβαση της διαδικασίας. 
Τα επόμενα βήματα γύρω από τον ΑΔΜΗΕ, διαμορφώνονται πλέον ως εξής: Μέχρι τέλος Οκτωβρίου αναμένεται η ανακήρυξη του προτιμητέου επενδυτή μετά τον έλεγχο των προσφορών και των δικαιολογητικών που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη από πλευράς ΔΕΗ. Αμέσως ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία πώλησης και τη συμφωνία μετόχων (SPA και SHA) ενώ θα ακολουθήσουν οι απαραίτητες εγκρίσεις από τα αρμόδια όργανα (ελεγκτικό
συνέδριο, Επιτροπή Ανταγωνισμού, Ευρωπαϊκή Επιτροπή). Η ολοκλήρωση της πώλησης αναμένεται να γίνει στις αρχές του 2017 με την εγκατάσταση του νέου επενδυτή στην εταιρεία. 
Την ίδια στιγμή βεβαίως τρέχουν οι διαδικασίες και για την εταιρεία συμμετοχών, η οποία θα ελέγχει το 51% του μετοχικού κεφαλαίου του ΑΔΜΗΕ και  η οποία αναμένεται να εισαχθεί στο χρηματιστήριο. Στην εταιρεία συμμετοχών μέτοχος θα είναι αρχικά η ΔΕΗ ενώ στη συνέχεια θα γίνει διανομή των μετοχών στους μετόχους της ΔΕΗ ήτοι 51% Δημόσιο και 49% ιδιώτες μέτοχοι. 
Σημειώνεται τέλος ότι εκτός από τον ΑΔΜΗΕ, στην εβδομάδα που τρέχει αναμένουμε εξελίξεις και γύρω από το ΔΕΣΦΑ καθώς στις 31 Οκτωβρίου λήγει η εγγυητική επιστολή της Socar που ως γνωστόν παρατάθηκε τέλη Σεπτεμβρίου για 1 μήνα στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της πώλησης. Στο ΔΕΣΦΑ πάντως έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις και υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η συμφωνία θα κλείσει με τους γνωστούς πλέον όρους (400 εκατ. ευρώ τίμημα και στη συνέχεια πώληση από τη Socar μεριδίου της τάξης του 30% στην ιταλική Snam).

Χ. Φλουδόπουλος
 capital.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου