Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016

Γιατί η ΔΕΗ περιόρισε την επέλαση των ιδιωτών στο ρεύμα Γιατί η ΔΕΗ περιόρισε την επέλαση των ιδιωτών στο ρεύμα


Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες ο ΛΑΓΗΕ, η ΔΕΗ το Νοέμβριο κατάφερε να σταματήσει την αύξηση του μεριδίου αγοράς των ανταγωνιστών της στην αγορά προμήθειας ρεύματος. Συγκεκριμένα η ΔΕΗ πέτυχε οριακή αύξηση της τάξης του 0,67% στο μερίδιο αγοράς, περιορίζοντας τη δυναμική που είχε αναπτυχθεί τους τελευταίους μήνες, όταν κατά μέσο όρο οι ιδιώτες προμηθευτές έβαζαν στο πελατολόγιό τους περί τους 10 χιλιάδες μετρητές το μήνα.
Πίσω από την εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με πηγές της αγοράς κρύβονται 3 κυρίως λόγοι:
Ο πρώτος αφορά στο γεγονός ότι η ΔΕΗ συνεχίζει να δίνει κίνητρο την εξόφληση σε 36 δόσεις για τους πελάτες με εκκρεμείς οφειλές αλλά και την έκπτωση του 15% σε συνεπείς πελάτες. Το μέτρο που εφαρμόστηκε το καλοκαίρι άρχισε να εμπεδώνεται και να αποδίδει συγκρατώντας την ορμή των ιδιωτικών εταιρειών.
Ο δεύτερος αφορά στη στρατηγική των ιδιωτικών εταιρειών, που είχαν μέχρι
στιγμής μεγαλύτερη διείσδυση στους μεγαλύτερους πελάτες της Μέσης Τάσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή τη στιγμή το μερίδιο των ιδιωτών στη μέση τάση φτάνει στο 30%, δηλαδή είναι σχεδόν τριπλάσιο σε σχέση με το συνολικό μερίδιο αγοράς. Στους συγκεκριμένους μεγάλους πελάτες λοιπόν τα περιθώρια ανάπτυξης αρχίζουν σταδιακά να περιορίζονται
Ο τρίτος λόγος αφορά στις δημοπρασίες ΝΟΜΕ, οι οποίες ακόμη δεν έχουν αρχίσει να αποτυπώνονται στη στρατηγική των εταιρειών προμήθειας. Ο λόγος είναι απλός: παρότι οι δημοπρασίες έγιναν τον Οκτώβριο, η ενέργεια άρχισε να παραδίδεται στους προμηθευτές το Δεκέμβριο, οπότε ακόμη δεν έχουν γίνει οι ασκήσεις, ώστε να διαμορφωθούν τα νέα τιμολόγια και οι προσφορές.
Αυτό αναμένεται να γίνει στις αρχές του νέου έτους, όταν και οι ιδιωτικές εταιρείες αναμένεται να ξεκινήσουν την αντεπίθεσή τους, απέναντι στη ΔΕΗ, προσβλέποντας στην αύξηση των μεριδίων τους. Με βάση τη στρατηγική που έχουν χαράξει οι βασικοί παίκτες της αγοράς, αλλά και τις προβλέψεις του μνημονίου θα πρέπει μέχρι το τέλος του 2017 το μερίδιο των ιδιωτών να έχει ανέβει στο 20%.
Εδώ βεβαίως υπάρχει και το μεγάλο ερωτηματικό για τη στρατηγική της ΔΕΗ, η οποία συνεχίζει την προσπάθεια να περιχαρακώσει το πελατολόγιό της, διατηρώντας το υφιστάμενο στάτους της αγοράς. Αυτή η στρατηγική βεβαίως ενδέχεται να λειτουργήσει ως μπούμερανγκ, προκαλώντας ακόμη πιο σκληρή αντιμετώπιση από τους δανειστές και πρωτίστως την ΕΕ, η οποία δεν κρύβει ότι ευνοεί το άνοιγμα της αγοράς και τη μείωση του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ. Υπενθυμίζεται ότι εφόσον αποτύχει το μέτρο των δημοπρασιών  ΝΟΜΕ να ανοίξει την αγορά, τότε θα ακολουθήσουν διαρθρωτικά μέτρα (πωλήσεις μονάδων).
Από την πλευρά της η ΔΕΗ συνεχίζει να επιδιώκει την αντικατάσταση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ από τη διαδικασία απευθείας παραχώρησης πελατών προς ανταγωνιστές. Σύμφωνα με το σχέδιο της ΔΕΗ θα παραχωρηθούν πελάτες που θα συνοδεύονται από ποσότητες ενέργειας σε εγγυημένη τιμή χονδρικής, η οποία θα είναι μεγαλύτερη από την τιμή των ΝΟΜΕ. Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ έχει προκηρύξει διαγωνισμό για την πρόσληψη συμβούλου, ο οποίος θα σχεδιάσει όλες τις λεπτομέρειες του εγχειρήματος και θα αναλάβει να το φέρει σε πέρας κάνοντας τα πακέτα των πελατών ελκυστικά για τους ανταγωνιστές.
Ως προς τα μερίδια αγοράς που ανακοινώθηκαν από το ΛΑΓΗΕ, τέλος αυτά διαμορφώθηκαν τον περασμένο μήνα ως εξής:
ΔΕΗ, 88,66%, Protergia 2,99%, Ήρων 2,93%, Elpedison 2,4%, NRG 0,79%, Watt& Volt 0,77%, Volterra 0,62%, GREEN 0,42%, OTE 0,17%, Interbeton 0,05%, ΕΛΤΑ 0,04%, Novaera 0,02%.

του Χάρη Φλουδόπουλου
capital.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου