Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016

Έρχεται «καμπάνα» - Ηχηρή παρέμβαση ετοιμάζει η ΡΑΕ για τα χρέη της ΔΕΗ προς ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ


Θοδωρής Παναγούλης
Παρέμβαση της ΡΑΕ, η οποία μάλιστα προεξοφλείται ως «ηχηρή», πρόκειται να υπάρξει το αμέσως επόμενο διάστημα, σχετικά με τα συσσωρευμένα ληξιπρόθεσμα χρέη που έχει η ΔΕΗ προς τους δύο διαχειριστές, ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ και τα οποία καθυστερεί να πληρώσει επικαλούμενη την έλλειψη ρευστότητας λόγω των υπέρογκων ληξιπρόθεσμων οφειλών των καταναλωτών προς αυτή.
Με δεδομένο ωστόσο ότι οι οφειλές της ΔΕΗ απειλούν την ίδια τη λειτουργική δυνατότητα των Διαχειριστών και συνεπώς την ομαλή λειτουργία της αγοράς στο σύνολό της, η ΡΑΕ είναι υποχρεωμένη να ασκήσει τις εποπτικές και ρυθμιστικές
υποχρεώσεις της.
Μετά από επιστολές των Διαχειριστών (και θυγατρικών βεβαίως της ΔΕΗ) αλλά και προσφυγές που έχει καταθέσει ο ΑΔΜΗΕ, η ΡΑΕ είχε θέσει όλο το προηγούμενο διάστημα στο μικροσκόπιό της τον τρόπο με τον οποίο η ΔΕΗ πραγματοποιεί τις πληρωμές και ικανοποιεί τις υποχρεώσεις της. Βασικό προς εξέταση θέμα ήταν αν η ΔΕΗ παρακρατά εισπράξεις που ανήκουν στους Διαχειριστές και, αντί να τους τις αποδώσει, τις διοχετεύει για την κάλυψη άλλων υποχρεώσεών της, όπως για παράδειγμα το επενδυτικό της πρόγραμμα.
Η Ρυθμιστική Αρχή έχει ζητήσει και έχει πάρει λεπτομερή στοιχεία από τη ΔΕΗ και με βάση τα στοιχεία, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, προκύπτει δυσλειτουργία εκ μέρους της επιχείρησης, οπότε αναμένεται το επόμενο βήμα της ΡΑΕ.
Όπως προαναφέρθηκε, τόσο ο ΑΔΜΗΕ όσο και ο ΔΕΔΔΗΕ, έχουν κινηθεί για να πιέσουν τη ΔΕΗ να πληρώσει τις οφειλές της, όπως άλλωστε υποχρεούνται να κάνουν οι διοικήσεις τους. Για την ακρίβεια, παρά την κατανόηση σε σχέση με το μεγάλο θέμα των χρεών που έχουν οι καταναλωτές προς της ΔΕΗ, το πνεύμα της αντιμετώπισης εκ μέρους των διοικήσεων των θυγατρικών είναι «εμάς μας χρωστάει η ΔΕΗ και αυτήν είμαστε υποχρεωμένοι να καταγγείλουμε».
Σύμφωνα με πληροφορίες που έχει και στο παρελθόν αναφέρει το energypress, ο ΔΕΔΔΗΕ έχει ενημερώσει τη ΡΑΕ και έχει ζητήσει την ανάληψη πρωτοβουλιών εκ μέρους της, ενώ ο ΑΔΜΗΕ φέρεται να έχει προχωρήσει περαιτέρω και να έχει καταθέσει αγωγές εναντίον της μητρικής του, κάποιες εκ των οποίων εκδικάζονται το αμέσως επόμενο διάστημα.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη της ΔΕΗ προς τον ΔΕΔΔΗΕ είναι της τάξης των 200 εκατ.ευρώ. Τα χρήματα αυτά λείπουν τόσο από τους παραγωγούς ΑΠΕ των νησιών που περιμένουν να πληρωθούν για το ρεύμα που εγχέουν στο σύστημα, όσο και από τους προμηθευτές του Διαχειριστή οι οποίοι ήδη απειλούν ότι θα σταματήσουν να εφοδιάζουν τον ΔΕΔΔΗΕ με το υλικό που είναι απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του Δικτύου. Πρόβλημα αντιμετωπίσει και η ίδια η λειτουργία του ΔΕΔΔΗΕ καθώς δεν καταβάλλονται τα κονδύλια που αντιστοιχούν στα λειτουργικά του έξοδα.
Αντίστοιχα, τα ληξιπρόθεσμα της ΔΕΗ προς τον ΑΔΜΗΕ φτάνουν τα 300 εκατ. ευρώ, αλλά εξαιτίας του ότι χρωστάει και ο ΑΔΜΗΕ στη ΔΕΗ, το καθαρό χρέος υπολογίζεται περίπου στο μισό, δηλαδή περίπου 150 εκατ. ευρώ. Τα χρήματα που λείπουν δεν επιτρέπουν την ομαλή αποπληρωμή του ΛΑΓΗΕ, ο οποίος με τη σειρά του καθυστερεί δραματικά την πληρωμή των παραγωγών ΑΠΕ για το ρεύμα που εγχέουν στο σύστημα. Αντίστοιχες, αλλά κάπως μικρότερες είναι οι καθυστερήσεις του ΑΔΜΗΕ στην πληρωμή των θερμικών ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων φυσικού αερίου.

 http://energypress.gr/news/erhetai-kampana-ihiri-paremvasi-etoimazei-i-rae-gia-ta-hrei-tis-dei-pros-admie-kai-deddie

Αρχειοθήκη ιστολογίου