Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2017

Ταμειακή "βόμβα" 1,4 δισ. για τη ΔΕΗ το 2017


Μια ωρολογιακή βόμβα πληρωμών ύψους 1,4 δισ. ευρώ που θα κληθεί να καταβάλει μέσα στο 2017, και ιδίως στο πρώτο εξάμηνο, πρέπει να απασφαλίσει η διοίκηση της εταιρείας. Πρόκειται για λήξεις δανείων, αναχρηματοδοτήσεις, πληρωμές προς τρίτους και άλλες υποχρεώσεις που δημιουργούν περιβάλλον ασφυξίας για τη ΔΕΚΟ, η οποία βλέπει την ίδια στιγμή τις πωλήσεις της αλλά και τα μερίδια αγοράς της να συρρικνώνονται. Ενδεικτικός του κλίματος ήταν ο σχολιασμός των αναλυτών της Standard & Poor's, οι οποίοι βλέπουν "υψηλό ρίσκο ότι η ΔΕΗ θα ξεμείνει από ρευστό στο δεύτερο μισό του 2017".
Η πρώτη μεγάλη πληρωμή για τη ΔΕΗ έρχεται τον Μάιο, οπότε και θα κληθεί να αποπληρώσει το τριετές ομόλογο των 200 εκατ. ευρώ. Συνολικά οι λήξεις δανείων και οι αναχρηματοδοτήσεις του 2017 ξεπερνούν τα 780 εκατ. ευρώ. Καθοριστική για τις εξελίξεις θα είναι η ολοκλήρωση της συμφωνίας της ΔΕΚΟ με
τις συστημικές τράπεζες για τη σύναψη νέου χρηματοδοτικού πακέτου 200 εκατ. ευρώ, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την εξαγορά του ομολόγου. Οι συζητήσεις ενδέχεται να έχουν καταλήξει μέσα στον Ιανουάριο. Προ ημερών υπήρξαν επαφές της ΔΕΗ στη Νέα Υόρκη με επενδυτικά κεφάλαια που έχουν τοποθετηθεί στην Επιχείρηση, καθώς και οίκους που έχουν αγοράσει ομόλογα της εταιρείας.  
Έκτακτες πληρωμές
Τα επιπλέον κεφάλαια, ωστόσο, που θα πρέπει να αναζητήσει η ΔΕΗ για υποχρεώσεις του 2017 δεν εξαντλούνται μόνο στον δανεισμό. Συνολικά η εταιρεία βρίσκεται ενώπιον έκτακτων πληρωμών της τάξης των 400-700 εκατ. ευρώ.
Στα "σίγουρα" χρήματα που πρέπει να καταβληθούν την επόμενη χρονιά περιλαμβάνονται: 
- 100 εκατ. ευρώ που θα καταβληθούν για τον προσωρινό μηχανισμό των ΑΔΙ, βάσει των σχετικών αποφάσεων της Ε.Ε. 
- 71,76 εκατ. ευρώ, ποσό που αναλογεί στη ΔΕΗ για το έλλειμμα της περιόδου 2011-2012 από την αθέτηση οικονομικών υποχρεώσεων τρίτων προμηθευτών. 
- 300 εκατ. ευρώ υπολογίζεται το ποσό που αναλογεί στη ΔΕΗ από το λεγόμενο τέλος προμηθευτή. 
Εκτός, όμως, από τις δεδομένες επιπλέον πληρωμές, ένα πρόσθετο κόστος, που μπορεί να φτάσει έως και τα 120 εκατ. ευρώ, θα προκληθεί εφόσον επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για εκτίναξη των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων στα 10 ευρώ ο τόνος, μετά τις τελευταίες αποφάσεις της Ε.Ε. Υπενθυμίζεται ότι η Ε.Ε. προχωρά στην απόσυρση επιπλέον ποσοτήτων δικαιωμάτων από το σύστημα εμπορίας, στο πλαίσιο των πολιτικών κατά της κλιματικής αλλαγής. 
Τέλος, περίπου 100 εκατ. ευρώ αναμένεται να κοστίσει στη ΔΕΗ η διαφορά πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας που διατίθεται μέσω των δημοπρασιών ΝΟΜΕ με προκαθορισμένη τιμή εκκίνησης, συγκριτικά με τη χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος. Μόνο το 2016 η ΔΕΗ υπολογίζεται ότι έχασε από τη διαφορά τιμής μεταξύ χονδρεμπορικής αγοράς και υποχρεωτικών δημοπρασιών ένα ποσό της τάξης των 40 εκατ. ευρώ.
Δραματική επιδείνωση
Οι αυξημένες υποχρεώσεις της ΔΕΗ θα πρέπει να αντιμετωπιστούν από την εταιρεία σε ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον αγοράς, με τους χειρότερους δυνατούς όρους. Ήδη μέσα στο 2016 η ΔΕΚΟ έχασε έναν τζίρο της τάξης των 400 εκατ. ευρώ, ποσό που αναμένεται να αυξηθεί δραματικά μέχρι το τέλος του 2017, καθώς οι ανταγωνιστές θα κερδίζουν σημαντικά μερίδια αγοράς με όπλο τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ. 
Επίσης, ένας τζίρος της τάξης των 200 εκατ. ευρώ θα χαθεί από το 2017 εξαιτίας του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού του ΑΔΜΗΕ, ο οποίος πλέον περνά στον έλεγχο του Δημοσίου και του στρατηγικού επενδυτή (State Grid).
Την ίδια στιγμή, η ρευστότητα της εταιρείας συνεχίζει να δέχεται σοβαρό πλήγμα εξαιτίας των ανεξόφλητων οφειλών, που παραμένουν σταθερά πάνω από τα 2,5 δισ. ευρώ. Παρότι, με βάση τα τελευταία στοιχεία, καταγράφεται αύξηση στον αριθμό των οφειλετών που έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση (περίπου 1,2 δισ. ευρώ), το πρόβλημα παραμένει, αφού καταγράφεται ένα νέο κύμα οφειλών, ενώ παράλληλα καταγράφονται περιπτώσεις διακανονισμών που δεν τηρούνται. Σημαντικό πρόβλημα, επίσης, δημιουργείται εξαιτίας των εκτεταμένων ρευματοκλοπών, που προκαλούν σημαντική διαρροή για την εταιρεία.
Τέλος, ενδεικτική της κατάστασης είναι η στάση πληρωμών που έχει κηρύξει η εταιρεία σε προμηθευτές της, με τις συνολικές οφειλές να υπολογίζονται στα 900 εκατ. ευρώ, κυρίως προς τον διαχειριστή της αγοράς (ΑΔΜΗΕ) και τον λειτουργό (ΛΑΓΗΕ).

(Χ. Φλουδόπουλος, Κεφάλαιο)

Αρχειοθήκη ιστολογίου