Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2017

Τι αποφάσισε το ΔΣ της ΔΕΗ για τους νέους διακανονισμούς - Δόσεις πολλών ταχυτήτων και έκπτωση 6% για ετήσια προπληρωμή

Χρήστος Στεφάνου
 Δόσεις πολλών ταχυτήτων για την εξόφληση των οφειλών ρεύματος αλλά και εκπτώσεις, αποφάσισε η ΔΕΗ, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τον μεγάλο βραχνά των ληξιπρόθεσμων χρεών.
Το νέο σύστημα που αντικαθιστά το τρέχoν πρόγραμμα διακανονισμού οφειλών των 36 δόσεων χωρίς προκαταβολή, προβλέπει κίνητρα ανάλογα με το ύψος του χρέους του πελάτη, ως εξής :
  • Οσοι χρωστούν ποσά μέχρι 1.000 ευρώ, θα μπορούν να διακανονίσουν το χρέος τους σε 24 δόσεις.
  • Οσοι χρωστούν από 1.000 ευρώ και πάνω, έχουν δύο δυνατότητες : Είτε να δώσουν προκαταβολή το 10% και να πληρώσουν το υπόλοιπο σε 18 δόσεις. Είτε να πληρώσουν ως προκαταβολή το 20% και να διατηρήσουν την ευνοική σήμερα ρύθμιση των 36 δόσεων.
  • Οσοι χρωστούν ποσά έως 500 ευρώ, τους δίνεται το δικαίωμα να παγώσει για ένα χρόνο η οφειλή τους. Πρόκειται για την πλειοψηφία των οφειλετών, δηλαδή κοντά στο 1,2 εκατ. πελάτες. Εφόσον δε, ο πελάτης είναι συνεπής, εξοφλεί δηλαδή κανονικά τις δόσεις του, τότε θα έχει έκπτωση 10%.
  • Οσοι είχαν ενταχθεί στη ρύθμιση των 36 δόσεων, αλλά δεν εξόφλησαν δύο δόσεις- και επομένως την έχασαν για δύο μήνες- έχουν δικαίωμα να την αποκτήσουν ξανά. Προυπόθεση είναι να πληρώσουν μαζί με την επόμενη δόση και τα ποσά των δόσεων που δεν εξυπηρέτησαν.
Σε σχετική ανακοίνωση η ΔΕΗ αναφέρει αναλυτικά:
1.Το Πρόγραμμα εξόφλησης των οφειλών σε 36 δόσεις χωρίς προκαταβολή, που διήρκεσε 9 μήνες, από 01.04.2016, ολοκληρώθηκε σήμερα με σημαντική επιτυχία.
Συνολικά διακανόνισαν τις οφειλές τους 625.000 καταναλωτές, με συνολικό διακανονισθέν ποσό ύψους 1,3 δισ. ευρώ (αφορά μόνο  χρέωση ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς ποσά υπέρ τρίτων). Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 75% περίπου του συνολικού ποσού που οφείλουν οι πελάτες Μέσης και Χαμηλής Τάσης και το οποίο αφορούσε το Πρόγραμμα.
Η Διοίκηση της ΔΕΗ εκφράζει κατ’ αρχάς την ικανοποίηση της, και παράλληλα επισημαίνει το γεγονός της μη ρύθμισης του υπόλοιπου 25% για το οποίο θα ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα.
2. Για τους πελάτες, οι οποίοι την 31.01.2017 θα έχουν οφειλή μικρότερη των 500 ευρώ το ΔΣ αποφάσισε την αναστολή πληρωμής του χρέους αυτού μέχρι 31.12.2017 και τη χορήγηση έκπτωσης 10% στους τρέχοντες λογαριασμούς, υπό την προϋπόθεση ότι θα τους εξοφλούν εμπρόθεσμα.  Η ρύθμιση αυτή αφορά 1.150.000 πελάτες περίπου με συνολική οφειλή περίπου 130 εκατ. ευρώ. Για να ενταχθούν στο Πρόγραμμα πρέπει να υποβάλουν σχετική αίτηση από 01.02.2017 μέχρι και 30.04.2017.
3. Παρέχεται δεύτερη ευκαιρία σε όσους πελάτες ρύθμισαν την οφειλή τους εντασσόμενοι στο Πρόγραμμα των 36 δόσεων, αλλά στην πορεία δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν και η ρύθμιση διακόπηκε. Οι πελάτες αυτοί θα έχουν τη δυνατότητα επανένταξης στο πρόγραμμα με το τρέχον ποσό της οφειλής με σχετική αίτηση τους μέχρι τις 28.02.2017.
4. Πέραν της διατήρησης της γενναίας έκπτωσης του 15%, συνδεδεμένης, βέβαια, με τη συνέπεια στην εξόφληση των λογαριασμών και των δόσεων, από 10.01.2017 για τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τα  νοικοκυριά θα ισχύσουν τα εξής:
Α.   για οφειλή έως 1.000€ θα υπάρχει δυνατότητα ρύθμισης της οφειλής σε 24 μηνιαίες δόσεις, χωρίς προκαταβολή. Η 1η δόση θα καταβάλλεται άμεσα.
Β.   για οφειλή άνω των 1.000€ θα υπάρχουν δύο επιλογές:
1η :  Άμεση καταβολή του 10% της συνολικής οφειλής και ρύθμιση του υπόλοιπου σε 18 μηνιαίες δόσεις ή
2η:  Άμεση καταβολή του 20% της συνολικής οφειλής και ρύθμιση του υπόλοιπου σε 36 μηνιαίες δόσεις.
Διευκρινίζεται ότι:
  • Για τις μεγάλες επιχειρήσεις και βιομηχανίες, θα ισχύει, 10% προκαταβολή και οι μηνιαίες δόσεις θα διαμορφώνονται ανάλογα με το μέσο μηνιαίο λογαριασμό, με ελάχιστο αριθμό δόσεων τις 18 και μέγιστο τις 36.
  • Από τις παραπάνω ρυθμίσεις εξαιρούνται οι ακόλουθες κατηγορίες πελατών: οι ενταγμένοι στο Μητρώο των Ευάλωτων Πελατών και οι Αγροτικοί για τους οποίους συνεχίζουν να ισχύουν οι σημερινές ευνοϊκότερες ρυθμίσεις.
5. Τέλος το ΔΣ της ΔΕΗ αποφάσισε την παροχή νέων κινήτρων για πελάτες συνεπείς στην εξόφληση των λογαριασμών τους. Συγκεκριμένα, επιβραβεύει με έκπτωση 6%, πλέον της γενναίας έκπτωσης του 15%, όσους πελάτες προπληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος ενός έτους και τυχόν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Η εφαρμογή του Προγράμματος "Προπληρωμή Λογαριασμού", ξεκινά άμεσα για τις μεγάλες επιχειρήσεις και τον Μάρτιο του 2017, θα εφαρμοστεί και για τα νοικοκυριά, επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις.
Η ΔΕΗ καλεί όλους τους πελάτες της με ληξιπρόθεσμες οφειλές να ανταποκριθούν στις νέες προτάσεις ρύθμισης και να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους έναντι της Επιχείρησης. Η συνέπεια και η δέσμευση όλων είναι προαπαιτούμενο τόσο για τη διασφάλιση της αποδοτικότητας και ανταγωνιστικότητας της ΔΕΗ όσο και για τη διατήρηση του κοινωνικού της χαρακτήρα και του αναπτυξιακού της ρόλου, με ανταποδοτικά οφέλη για όλους.

 http://energypress.gr/news/ti-apofasise-ds-tis-dei-gia-toys-neoys-diakanonismoys-doseis-pollon-tahytiton-kai-ekptosi-6-gia

Αρχειοθήκη ιστολογίου