Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017

Αδικείται εκ νέου η ΔΕΗ με τη λύση για ΑΔΜΗΕ


Η έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ χθες το απόγευμα ενέκρινε τις διαδικασίες για την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ, ωστόσο τα προβλήματα για τη μητρική παραμένουν, ενώ έσβησαν οι ελπίδες για να πάρει η εταιρεία κάποια – έστω και μικρή αποζημίωση – για την απώλεια του 51% της θυγατρικής της. Αντίθετα δόθηκαν οι αναγκαίες εξασφαλίσεις που ζητήθηκαν από τις τράπεζες, προκειμένου να μην υπάρξει εμπλοκή και καταρρεύσει το σχέδιο της απόσχισης, κάτι που θα σήμαινε αυτόματα εμπλοκή στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές και ενεργοποίηση του plan b για πώληση του 100% του ΑΔΜΗΕ.
Πως φτάσαμε στη χθεσινή απόφαση; Καταρχάς η αρχική εμπλοκή σημειώθηκε καθώς οι τράπεζες ζήτησαν πρόσθετες εγγυήσεις από τη ΔΕΗ, η οποία μετά την απόσχιση χάνει περιουσία δίχως να αποζημιώνεται. Αρχικά οι τράπεζες είχαν
ζητήσει τρεις πρόσθετες εγγυήσεις, ήτοι την εκχώρηση συμβάσεων πελατών ως εγγύηση, την μεταφορά δανείων από τη ΔΕΗ στην νέα εταιρεία που συνίσταται και θα ελέγχει το 51% του ΑΔΜΗΕ και την επίσπευση της αποπληρωμής οφειλών του Δημοσίου προκειμένου να χρησιμοποιηθούν τα χρήματα για την αποπληρωμή των δανείων της ΔΕΗ. Τελικά οι τράπεζες υπό την πίεση των συνθηκών (οι δανειστές καραδοκούν ενόψει της αξιολόγησης) έδωσαν το πράσινο φως ώστε μόνο με την εκχώρηση ως εγγύηση απαιτήσεων έναντι εταιρικών πελατών ύψους 300 εκατ. ευρώ να προχωρήσει η διαδικασία. 
Η μεταφορά των δανείων, σημειώνεται ότι θα ήταν και μια έμμεση αποζημίωση για την απώλεια της θυγατρικής της ΔΕΗ. Ωστόσο η συγκεκριμένη λύση διαπιστώθηκε ότι δεν προβλέπεται από  το νόμο για την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ και θα χρειαζόταν νομοθετική ρύθμιση, για την οποία δεν υπάρχει χρόνος. 
60 μέρες αγωνία
Πλέον μετά τις χθεσινές αποφάσεις της ΓΣ υπάρχει ένα περιθώριο 60 ημερών μέσα στο οποίο μπορούν μέτοχοι να εκφράσουν την γραπτή διαφωνία τους με τις αποφάσεις και να προκαλέσουν εμπλοκή στην απόσχιση. Επίσης με ενδιαφέρον αναμένεται και η αντίδραση ξένων πιστωτών, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Πάντως μετά τη συμφωνία με τις ελληνικές τράπεζες, υπάρχει η προσδοκία ότι δε θα δημιουργηθεί πρόβλημα με την ΕΤΕΠ. 

Δανεισμός
Εκτός από τις εγγυήσεις που θα δοθούν για την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ, η ΔΕΗ μπορεί να προχωρήσει σε εκχώρηση και άλλων απαιτήσεων έναντι πελατών προκειμένου να εξασφαλίσει από τις τράπεζες επιπλέον μεσοβραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση. Ουσιαστικά δηλαδή οι τράπεζες ζήτησαν ως εγγύηση για το νέο δάνειο των 200 εκατ. ευρώ για το οποίο βρίσκεται σε συζητήσεις η ΔΕΗ, ως εξασφάλιση την εκχώρηση ισόποσων απαιτήσεων που έχει η εταιρεία έναντι πελατών της. 

Η συμφωνία αυτή των τραπεζών συνιστά θετική εξέλιξη αφού φαίνεται ότι λύνει το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετώπιζε η ΔΕΗ και ανοίγει το δρόμο για την εξόφληση του εταιρικού ομολόγου που λήγει το Μάιο. 
Σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις της ΔΕΗ, η εταιρεία καλείται να αποπληρώσει ή να αναχρηματοδοτήσει γραμμές ύψους 640 εκατ. ευρώ.

(capital.gr)

Αρχειοθήκη ιστολογίου