Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

Το παρασκήνιο με τον ΑΔΜΗΕ και οι ουρές της αξιολόγησης


Χθες το πρωί ήταν ευδιάκριτος ο εκνευρισμός των μικρομετόχων της ΔΕΗ, που είχαν προσέλθει από νωρίς στη Χαλκοκονδύλη για να συμμετάσχουν στην έκτακτη Γενική Συνέλευση της εταιρείας με πρώτο θέμα τη δρομολόγηση του δεύτερου πακέτου των διαδικασιών για την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ και δεύτερο το νέο τιμολόγιο της Λάρκο. Η προγραμματισμένη για τις 11 συνέλευση ξεκίνησε με καθυστέρηση πάνω από μία ώρα, καθώς άργησαν να προσέλθουν οι δύο εκπρόσωποι του Δημοσίου και του ΤΑΙΠΕΔ που εκπροσωπούν το 34 και το 17% αντίστοιχα των μετοχών της εταιρείας.
Όταν ο κ. Παναγιωτάκης έλαβε το λόγο, ο εκπρόσωπος του ΤΑΙΠΕΔ ζήτησε το λόγο, αιτούμενος την αναβολή της συζήτησης του πρώτου θέματος που
αφορούσε στον ΑΔΜΗΕ για την ερχόμενη Τρίτη. Κάποιος μέτοχος ζήτησε να αιτιολογηθεί το αίτημα, ωστόσο ο νομικός σύμβουλος της ΔΕΗ ανέφερε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι απαραίτητο βάσει των σχετικών διατάξεων. 
Κάπως έτσι φούντωσε η φημολογία για το τι βρίσκεται πίσω από το αίτημα του ΤΑΙΠΕΔ. Οι απαντήσεις πάντως τόσο από πλευράς ΔΕΗ όσο και από το ταμείο ήταν συντονισμένες. Δεν αφορά σε πιθανή αλλαγή παραμέτρων της διαδικασίας απόσχισης, ανέφερε μετά το πέρας της συνέλευσης ο επικεφαλής της ΔΕΗ, Μ. Παναγιωτάκης. Οι λόγοι της αναβολής είναι καθαρά τυπικοί , ανέφεραν κύκλοι του ΤΑΙΠΕΔ.
Λίγη ώρα πάντως μετά το πέρας της ΓΣ, που αποφάσισε κανονικά για το νέο τιμολόγιο της Λάρκο, η πολυπληθής ομάδα συμβούλων της ΔΕΗ για την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ είχε σύσκεψη στον έκτο όροφο της Χαλκοκονδύλη, η οποία πραγματοποιήθηκε παράλληλα με τη συνεδρίαση του συμβουλίου διοίκησης της ΔΕΗ. 
Φοβούνται το χειρότερο
Πηγές των εργαζομένων της ΔΕΗ πάντως, δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το χειρότερο σενάριο: η δεύτερη φάση της απόσχισης του ΑΔΜΗΕ, ως γνωστόν προβλέπει τη δημιουργία εταιρείας συμμετοχών, στην οποία θα μεταφερθεί το 51% του μετοχικού κεφαλαίου του ΑΔΜΗΕ. Στην συνέχεια η ΔΕΗ θα προχωρήσει σε μείωση του μετοχικού της κεφαλαίου και θα αποζημιώσει σε είδος τους μετόχους της με μετοχές της νέας εταιρείας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το ΤΑΙΠΕΔ ως κάτοχος του 17% θα βρεθεί με το 8,5% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ.

Και μπορεί αυτή τη στιγμή η βούληση της κυβέρνησης να είναι να παραμείνει η εταιρεία του δικτύου ηλεκτρισμού στον έλεγχο του Δημοσίου, ωστόσο στο μέλλον αυτό μπορεί να αλλάξει και με ταχύτατες διαδικασίες, οι μετοχές του ΤΑΙΠΕΔ στον ΑΔΜΗΕ (για την ακρίβεια στην εισηγμένη εταιρεία συμμετοχών) μπορούν να πουληθούν σε ενδιαφερόμενους (πχ στη State Grid που από 24% μπορεί εύκολα να βρεθεί με το 8,5% του ΤΑΙΠΕΔ ή και μεγαλύτερο μερίδιο εάν συμφωνήσει να αγοράσει μερίδια από άλλους μετόχους της ΔΕΗ).
Η βασική ανησυχία των συνδικαλιστών πάντως είναι ότι επελέγη ένα πολύπλοκο, δαπανηρό και δαιδαλώδες σχήμα απόσχισης που παρότι αφαιρεί από τη ΔΕΗ ένα πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο, δεν την αποζημιώνει επαρκώς. Και ταυτόχρονα ο βασικός στόχος δηλαδή να διατηρηθεί ο δημόσιος έλεγχος στα δίκτυα, αποδεικνύεται ότι δε διασφαλίζεται επαρκώς αφού το όλο σχήμα "μπάζει" και υπάρχουν "κερκόπορτες".
Σενάρια
Πάντως είναι σαφές ότι ο κ. Παναγιωτάκης με πρόσφατες δηλώσεις του είχε αφήσει να εννοηθεί ότι έχει κατά νου κάποιο εναλλακτικό σχέδιο που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη αποζημίωση για τη ΔΕΗ και θα διασφαλίσει τη διατήρηση του 51% του Δημοσίου στον ΑΔΜΗΕ. Ο ίδιος χθες απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο η αναβολή να σχετίζεται με τις συγκεκριμένες σκέψεις – προτάσεις, που σημειωτέον κρατούνται ως επτασφράγιστο μυστικό από τη ΔΕΗ.

Ανεξάρτητα από το εάν η ΔΕΗ ετοιμάζει κάποια ρελάνς προκειμένου να επιτύχει αλλαγές στο μοντέλο απόσχισης, δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί το γεγονός ότι η απόσχιση του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ αποτελεί ένα κομμάτι των παραδοτέων στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους δανειστές και άρα μια πιθανή εμπλοκή ή καθυστέρηση μπορεί να αποτελέσει μια νέα εστία εμπλοκής στις διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση. Αυτή τη στιγμή πάντως ένα τέτοιο σενάριο φαίνεται μάλλον τραβηγμένο…

(capital.gr)
 Χ. Φλουδόπουλος

Αρχειοθήκη ιστολογίου