Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017

ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ: Ολιγώρησαν, αδιαφόρησαν, αμέλησαν, απαξίωσαν και τώρα, ζητάνε τα ρέστα

Την ώρα που το Ενεργειακό Σύστημα της χώρας εξακολουθεί να βρίσκεται σε συναγερμό και γίνονται συντονισμένες προσπάθειες ώστε να μην κάνουμε ένα ακόμα βήμα στα επίπεδα περνώντας από το πορτοκαλί στο κόκκινο, κάποιοι επιμένουν να προκαλούν και να επιρρίπτουν ευθύνες σε όλους, ΕΚΤΟΣ από εκείνους που τη φέρουν.
Κάποιοι δυστυχώς επιλέγουν να ξεχνούν ότι:
  • Τα τελευταία χρόνια γίνεται μία συντονισμένη-λυσσαλέα προσπάθεια απαξίωσης του λιγνίτη και παραγωγής Η/Ε από τις μονάδες βάσης που εδώ και 65 χρόνια στηρίζουν την ηλεκτροπαραγωγή στη χώρα
  • Ποτέ δεν υπήρξε ένας σοβαρός Μακροχρόνιος Ενεργειακός Σχεδιασμός, ένα Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Πολιτικής που θα καθορίσει – οριοθετήσει τα ποσοστά συμμετοχής του μίγματος καυσίμου, να υπολογίζει τις ανάγκες και να εξασφαλίζει αυτάρκεια και ανεξαρτησία στην ηλεκτροπαραγωγή, αποτρέποντας – τουλάχιστον – κρίσεις (διαδοχικές) όπως αυτές που βιώνουμε τελευταία.
  • H άναρχη και πλημμελής ενεργειακή τακτική τους, έχει δημιουργήσει σήμερα μία εξωφρενική κατάσταση με διττή αρνητικότατη επίπτωση. Αυτή τη στιγμή, αντί οι ταμιευτήρες νερού να συλλέγουν τον πολύτιμο εθνικό πόρο εξασφαλίζοντας επάρκεια για τους θερινούς μήνες, δυστυχώς οι συνθήκες έχουν οδηγήσει σε εξαντλητική χρήση των νερών με αποτέλεσμα (από τη μία) η στάθμη τους να πέφτει απειλώντας την ομαλότητα στην ύδρευση και άρδευση το καλοκαίρι και ανεβάζοντας (από την άλλη) στα ύψη την Οριακή Τιμή Συστήματος με τις γνωστές αρνητικές επιπτώσεις.
  • Οι ενεργειακές πολιτικές (με μία εμμονή που παραξενεύει) επικεντρώθηκαν-προσηλώθηκαν στον στόχο της απεξάρτησης από τον λιγνίτη, δίδοντας έμφαση και επενδύοντας στις ΑΠΕ την ώρα που αυτές από μόνες τους ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ δεν μπορούν να στηρίξουν το σύστημα πόσο μάλλον σε «μη ομαλές/κανονικές» συνθήκες, χωρίς την λειτουργία των μονάδων βάσης που για εθνικούς λόγους επιβάλλεται να είναι οι λιγνιτικές μονάδες. Την ίδια ώρα, εννοείται πως οι ίδιες πολιτικές εγκατέλειψαν κάθε επιδίωξη η οποία είχε να κάνει με το εθνικό καύσιμο.
Σήμερα, ένα βήμα (και πάλι) πριν από το κόκκινο, με τον εφοδιασμό της Ρεβυθούσας να έχει καταντήσει  καθημερινό θρίλερ και τις καιρικές συνθήκες σε συνεχή έξαρση, οι λιγντικές μονάδες είναι αυτές που εξακολουθούν να στηρίζουν το σύστημα ηλεκτροπαραγωγής ενώ ανεβλήθησαν και όλες οι προγραμματισμένες συντηρήσεις ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων  έτσι ώστε,  στο σύνολό τους, οι θερμικές μονάδες να είναι διαθέσιμες στο σύστημα αποτρέποντας το ενδεχόμενο της κατάρρευσής του.
Αντί να λένε ευχαριστώ που οι πολύπαθες αυτές μονάδες  (μονάδες που εσκεμμένα, μεθοδικά, συνειδητά τις απαξίωσαν, της παραμέλησαν, που δεν επένδυσαν τίποτα πάνω τους) δούλεψαν και έβγαλαν ασπροπρόσωπο το σύστημα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, ρίχνουν σε τρίτους την πέτρα του αναθέματος, δημιουργούν εντυπώσεις, ζητούν ευθύνες και ρέστα. Τουλάχιστον ας σωπάσουν.
Η ΓΕΝΟΠ, που διαχρονικά επικαλέστηκε και υπερθεμάτισε της κατάρτισης ενός σοβαρού Μακροχρόνιου Ενεργειακού Σχεδιασμού και ενός Συμβουλίου  Εθνικής Ενεργειακής Πολιτικής, εκτιμά πως ακόμα και αυτή την ώρα κρίνεται επιβεβλημένη η αναθεώρηση καταστάσεων και ο επαναπροσδιορισμός πολιτικών, καθότι σε διαφορετική περίπτωση – σε περίπου 10 μήνες – θα ξαναδούμε δυστυχώς το έργο «Κρίση στο Ενεργειακό Σύστημα της χώρας» και ίσως μάλιστα σε μία χειρότερη έκδοση.
Γραφείο Τύπου

Αρχειοθήκη ιστολογίου