Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017

Νέο ρεκόρ για τις ρευματοκλοπές με αύξηση 26% μέσα σε ένα χρόνο!

Γιώργος Φιντικάκης
Εκρηκτικές διαστάσεις προσλαμβάνουν οι ρευματοκλοπές που μέσα στην περυσινή χρονιά αυξήθηκαν κατά 26%, γεγονός που σημαίνει ότι μέσα στην τελευταία διετία εκτινάχθηκαν κατά 60% !
Σε μια στιγμή που οξύνονται τα κρούσματα βίας κατά υπαλλήλων του ΔΕΔΔΗΕ οι οποίοι και πηγαίνουν να ελέγξουν παροχές ύποπτες για ρευματοκλοπές, τα τελικά στοιχεία του διαχειριστή δείχνουν ότι πέρυσι εντοπίστηκαν συνολικά 10.600 τέτοιες περιπτώσεις, έναντι 8.409 το 2015 και 6.605 το 2014. Η’ για να το πούμε διαφορετικά κάθε μήνα πέρυσι έκλεβαν ρεύμα 833 φυσικά ή νομικά πρόσωπα, έναντι 701 το 2015 και 550 το 2014. 
Κανείς φυσικά δεν ξέρει το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος, όπως λένε στο "Energypress" πηγές του ΔΕΔΔΗΕ αφού είναι μαθηματικά βέβαιο ότι όσο θα
αυξάνονται οι έλεγχοι, τόσο και θα εντοπίζονται και νέα περιστατικά.
Ετσι ακριβώς συνέβη και πέρυσι όπου διεξήχθησαν συνολικά 800.000 έλεγχοι τόσο για καταμέτρηση, όσο και για ύποπτες περιπτώσεις ρευματοκλοπής, στις οποίες δεν πρωταγωνιστούν καταναλωτές σε κατάσταση ένδειας, παρά νοικοκυριά, επαγγελματίες και επιχειρήσεις που μπορούν απλά δεν θέλουν να πληρώσουν το ρεύμα τους. Εν προκειμένω καταναλωτές σε εύπορες περιοχές, με μεγάλα και ακριβά σπίτια σε Αττική και Θεσσαλονίκη, εμπορικά καταστήματα σε κεντρικά σημεία, και ξενοδοχεία σε μερικές από τις πιο οικονομικά εύπορες και δημοφιλείς τουριστικές περιοχές, φιγουράρουν και πάλι στη μαύρη λίστα των ρευματοκλοπών.
Είναι δηλαδή οι επιδημικές διαστάσεις του φαινομένου, απόρροια όχι τόσο της κρίσης, όσο της πολιτικής ανοχής που υπάρχει στο ευρύτερο θέμα των αποκοπών ρεύματος. Και όσο το μήνυμα θα είναι "δεν κόβουμε το ρεύμα παρά μόνο για οφειλές από 1000 ευρώ και πάνω", τακτική που έχει υιοθετήσει ο υπ. Ενέργειας Γ. Σταθάκης συνεχιζόντας την πολιτική του προκατόχου του Π. Σκουρλέτη, τόσο θα αυξάνονται οι "δεν πληρώνω" και οι ρευματοκλοπές, επιβαρύνοντας τους συνεπείς καταναλωτές.
Καταδεικνύει επομένως ο περυσινός απολογισμός του ΔΕΔΔΗΕ πόσο αναγκαία είναι η αυστηροποίηση των ποινών για τους παραβάτες, που θα προβλέπει η ΡΑΕ στο "Εγχειρίδιο Ρευματοκλοπών", το οποίο και πρόκειται σύντομα να εκδώσει στο πλαίσιο του νέου Κώδικα Διαχείρισης Δικτύου. Στο εξής, και εφόσον θα διαπιστώνεται ρευματοκλοπή, θα διακόπτεται άμεσα η ηλεκτροδότηση του παραβάτη, θα του καταλογίζεται το οφειλόμενο ποσό, το οποίο και θα πρέπει να εξοφλήσει το αργότερο μέσα σε 20 ημέρες ή να το ρυθμίσει σε δόσεις.
Επειτα, αυτά ακριβώς τα κόστη που αποφεύγουν να πληρώσουν οι παραβάτες, επηρεάζουν μεσομακροπρόθεσμα τα τιμολόγια ηλεκτρισμού, που αναγκαστικά καλύπτονται από τους συνεπείς. Αν και πρόσφατα στοιχεία για το ποσοστό της συνολικής απολεσθείσας ενέργειας δεν υπάρχουν, εντούτοις το 2014 ανήλθε στο 7,6% επί της συνολικής εγχεόμενης ενέργειας στο διασυνδεδεμένο δίκτυο, που σημαίνει ότι σήμερα έχει ξεπεράσει κατά πολύ το ποσοστό αυτό. Εννοείται ότι το κόστος αυτό επωμίζεται στις πλάτες της η ΔΕΗ, και σε δεύτερη φάση οι καλοπληρωτές πελάτες της.
Διασταυρώσεις με βάση το ιστορικό
Κύκλοι του ΔΕΔΔΗΕ εξηγούν ότι πέρυσι αυξήθηκαν οι εντοπισμένες ρευματοκλοπές, επειδή αυξήθηκε και ο έλεγχος με βάση τις διασταυρώσεις του ιστορικού των καταναλωτών. Κι αυτό καθώς η ρευματοκλοπή εντοπίζεται από την απότομη πτώση της χρησιμοποιούμενης ηλεκτρικής ενέργειας. Εάν για παράδειγμα μια βίλα που "καίει" επί χρόνια 3000 κιλοβατώρες το τετράμηνο, ξαφνικά εμφανιστεί να καταναλώνει 500 κιλοβατώρες, αυτόματα μπαίνει στο στόχαστρο για έλεγχο.
Εννοείται ότι τα 10.600 περυσινά κρούσματα δεν είναι παρά ένας μικρός αριθμός όσων ασκούν το συγκεκριμένο σπόρ, οι οποίοι χρησιμοποιούν κάθε πιθανό και απίθανο μέσο. Από την παραδοσιακή μέθοδο σύνδεσης της γραμμής από τον πίνακα στον μετρητή κατευθείαν στην ασφάλεια του ρολογιού (το λεγόμενο "μπάι πας"), μέχρι σύρματα που μπλοκάρουν το ρολόι, σπρέι που παγώνουν το μετρητή και ειδικούς μαγνήτες που ακινητοποιούν τη ροδέλα του. Ολα αυτά με την συνδρομή "έμπειρων" ηλεκτρολόγων.
Ενα είναι το αντίδοτο στις ρευματοκλοπές, οι έξυπνοι μετρητές. Στο καλό σενάριο όταν μέσα στην επόμενη δεκαετία η πλειοψηφία των ελληνικών ρολογιών θα έχει αντικατασταθεί από έξυπνους μετρητές, η κλοπή θα γίνει πολύ πιο δύσκολη, αφού η καταμέτρηση θα πραγματοποιείται ψηφιακά. Τότε θα περιοριστούν και τα περιστατικά προπυλακισμών υπαλληλών του ΔΕΔΔΗΕ όπως το πρόσφατο στην Ναύπακτο όταν ένα συνεργείο πήγε να ελέγξει ύποπτη για ρευματοκλοπή υπόθεση. 
Εως τότε ο μόνος τρόπος για να εμποδιστούν οι ρευματοκλοπές είναι το νέο αυστηρότερο νομικό πλαίσιο. Προβλέπει ότι αν η κλαπείσα ποσότητα ενέργειας είναι μικρή, η πράξη θεωρείται πλημμέλημα, και τιμωρείται με ποινή φυλάκισης από 3 μήνες έως 5 χρόνια. Αν η κλαπείσα ποσότητα είναι πολύς μεγάλης αξίας, (π.χ. πάνω από 80-100.000 ευρώ όπως στην περίπτωση ξενοδοχείων), τότε θεωρείται κακούργημα, με ποινή φυλάκισης από 5 έως 10 χρόνια.
Επειτα, με βάση το ειδικό "Εγχειρίδιο Ρευματοκλοπών" της ΡΑΕ, μια οφειλή μπορεί και να αφορά σε διάστημα πέντε ετών πριν την δαιπίστωση της ρευματοκλοπής. Το δε, ποσό που θα καλείται να πληρώσει ο οφειλέτης θα προσδορίζεται με βάση υπολογισμούς που θα συμπεριληφθούν από την ΡΑΕ στο νέο αυτό εγχειρίδιο.
Ετερος τρόπος για να μειωθεί το φαινόμενο είναι να πάψει η πολιτεία να στέλνει μήνυμα ανοχής σε όσους δεν πληρώνουν. Το βέτο για παράδειγμα του υπ. Ενέργειας στις αποκοπές για οφειλές μέχρι 1000 ευρώ δεν είναι σαφές ποιούς ακριβώς εξυπηρετεί. Αλλωστε όσοι έχουν πραγματική οικονομική αδυναμία εντάσσονται στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), όπου ούτως ή άλλως οι αποκοπές απαγορεύονται.
Την ίδια στιγμή, οι έχοντες χρέη στη ΔΕΗ έως 1.000 ευρώ ανέρχονται σε πάνω από 1.500.000. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι από το 1,5 εκατ. αυτών των καταναλωτών που χρωστούν έως 1.000 ευρώ, μόλις το 14% έσπευσε ως το τέλος Δεκεμβρίου να ενταχθεί στην ρύθμιση της ΔΕΗ για διακανονισμό σε δόσεις. Διότι γνωρίζοντας οι καταναλωτές αυτοί ότι δεν πρόκειται να τους κοπεί το ρεύμα, φροντίζουν να "κρατούν" την οφειλή τους σταθερά στα επίπεδα των 1.000 ευρω.

 http://energypress.gr/news/neo-rekor-gia-tis-reymatoklopes-me-ayxisi-26-mesa-se-ena-hrono

Αρχειοθήκη ιστολογίου