Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

Εγγυήσεις ζητούν οι τράπεζες από τη ΔΕΗ


Την κατάθεση των εισπράξεων από τις υπό παραχώρηση συμβάσεις πελατών της σε ειδικό τραπεζικό λογαριασμό (escrow account) ζητούν οι τράπεζες από τη ΔΕΗ προκειμένου να υπογράψουν τη σύμβαση του νέου κοινοπρακτικού δανείου ύψους 200 εκατ. ευρώ.
Η πλευρά των τραπεζών κάνει λόγο για συνήθη πρακτική που διασφαλίζει τον κίνδυνο πιθανής κατάσχεσης από τρίτους. Διευκρινίζει επίσης ότι ο λογαριασμός δεν θα διαχειρίζεται από τις τράπεζες αλλά από τη ΔΕΗ και από αυτόν θα απελευθερώνονται τα αντίστοιχα ποσά της αποπληρωμής του δανείου.
Εισπράξεις
Στον λογαριασμό αυτό θα μπαίνουν οι εισπράξεις από έναν αριθμό άνω των 300 συμβάσεων που θα εκχωρήσει ως εγγυήσεις η ΔΕΗ στις τράπεζες συνολικού ποσού τουλάχιστον ίσο με το ποσό του κοινοπρακτικού δανείου, δηλαδή
τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ. Η υπογραφή της οριστικής σύμβασης μεταξύ τραπεζών και ΔΕΗ βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στο τελικό στάδιο, ενώ στην έκδοση εκτός από τις τέσσερις συστημικές Εθνική, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha, Eurobank θα συμμετέχει και η Τράπεζα Αττικής.
Η εξέλιξη αυτή συνδέεται με την προσπάθεια περιορισμού του ρίσκου των τραπεζών, που αξιολογούν, όπως φάνηκε και από τη στάση τους στην υπόθεση έγκρισης του σχεδίου απόσχισης του ΑΔΜΗΕ, ως ιδιαίτερα επισφαλή τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ. Θα πρέπει εξάλλου να σημειωθεί ότι η νέα δανειακή σύμβαση μεταξύ τραπεζών και ΔΕΗ βρίσκεται σε εκκρεμότητα δύο μήνες περίπου μετά τη συμφωνία τραπεζών και Δημοσίου στις 17 Ιανουαρίου, που «ξεμπλόκαρε» και το σχέδιο απόσχισης του ΑΔΜΗΕ.
Η εν λόγω συμφωνία προέβλεπε ειδικά για την εκχώρηση του νέου κοινοπρακτικού δανείου «εξασφάλιση ισόποσης εκχώρησης απαιτήσεων της ΔΕΗ έναντι εταιρικών πελατών της καθώς και λοιπούς όρους που θα συμφωνηθούν».
Πρόσθετος όρος ήταν και η εξόφληση οφειλών του Δημοσίου προς τη ΔΕΗ ύψους 100 εκατ. ευρώ, ο οποίος ικανοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα. Τα χρήματα μπήκαν στα ταμεία της ΔΕΗ και πάραυτα κατευθύνθηκαν για την αποπληρωμή των ΑΠΕ. Συγκεκριμένα, ποσό 79 εκατ. ευρώ καταβλήθηκε από τη ΔΕΗ στον ΑΔΜΗΕ και ποσό 21 εκατ. ευρώ στον ΔΕΔΔΗΕ, έναντι συνολικών οφειλών 575 εκατ. ευρώ προς τον ΑΔΜΗΕ και 125 εκατ. ευρώ προς τον ΔΕΔΔΗΕ, εκ των οποίων τα 300 εκατ. ευρώ αφορούν το τέλος υπέρ των ΑΠΕ (ΕΤΜΕΑΡ).
Η πίεση από τους παραγωγούς ΑΠΕ προς τη ΔΕΗ για την αποπληρωμή των οφειλών της εκφράστηκε και με την αποστολή εξωδίκου στις 9 Μαρτίου. Οι σύνδεσμοι των φωτοβολταϊκών, ΣΠΕΦ και ΠΣΑΦ, μέσω του εξωδίκου καλούν τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Μανώλη Παναγιωτάκη να προχωρήσει εντός 10 ημερών το αργότερο στην καταβολή των ποσών που οφείλει από εισπράξεις ΕΤΜΕΑΡ στον ΛΑΓΗΕ μέσω του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ και προειδοποιούν ότι σε αντίθετη περίπτωση επιφυλάσσονται να καταθέσουν μηνύσεις για υπεξαίρεση σε βαθμό κακουργήματος.
Πιέσεις
Πιέσεις όμως ασκούνται στη διοίκηση της ΔΕΗ και από την πλευρά των προμηθευτών και των εργολάβων της, στους οποίους έχει κηρύξει «στάση πληρωμών» εδώ και μήνες. Η οικονομική κατάσταση τη εταιρείας επιδεινώνεται συνεχώς, με τους εργαζομένους να εκφράζουν ανησυχίες ακόμη και για πιθανά προβλήματα στην καταβολή της μισθοδοσίας το επόμενο διάστημα.

(Καθημερινή)

Αρχειοθήκη ιστολογίου