Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

Σε αναμμένα κάρβουνα οι βουλευτές Μακεδονίας του ΣΥΡΙΖΑ για την πώληση μονάδων της ΔΕΗ

Αποτέλεσμα εικόνας για ΣΥΡΙΖΑ
Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται οι βουλευτές του κυβερνητικού μπλοκ στην Δυτική Μακεδονία φοβούμενοι τι θα συμβεί σε περίπτωση που η κυβέρνηση αναγκαστεί τελικά να δεχθεί υπό την πίεση των δανειστών πώληση μονάδων της ΔΕΗ.
Αν και τίποτα δεν έχει ακόμη «κλειδώσει» και το παζάρι στις Βρυξέλλες θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι την Πέμπτη, εντούτοις η κλιμάκωση της πίεσης από τους θεσμούς στο θέμα ΔΕΗ προκαλεί έκδηλη ανησυχία στους βουλευτές των νομών Κοζάνης και Φλώρινας, περιοχές όπου η επιχείρηση δίνει δουλειές και αλληλεπιδρά με κάθε τρόπο με τις τοπικές κοινωνίες.
Σε πρώτη ανάγνωση οι αντιδράσεις τους εφόσον οδηγηθούμε τελικά στο «μοιραίο» δεν προδικάζουν άμεση τουλάχιστον καταψήφιση της συμφωνίας στη Βουλή. Στο υποθετικό ερώτημα «τι θα πράξετε αν τελικά η κυβέρνηση
αναγκαστεί να αποδεχτεί πώληση μονάδων», οι τοπικοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καλύπτονται όλοι από το γεγονός ότι ακόμη η διαπραγμάτευση είναι ανοικτή, και δεν υπάρχουν οριστικές αποφάσεις. Αν τελικά ωστόσο ανοίξει το θέμα, άλλοι αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να ψηφίσουν το μέτρο εφόσον πρώτα πειστούν ότι διαφορετικά διακυβεύεται ολόκληρη η συμφωνία και το κλείσιμο της αξιολόγησης, και άλλοι διαμηνύουν ότι θα πράξουν με βάση τη συνείδησή τους. «Υπάρχει η χώρα, αλλά υπάρχει και η Δυτική Μακεδονία», λέει με νόημα στο liberal.gr ο κ. Θέμης Μουμουλίδης, ένας από τους τέσσερις βουλευτές που έχει εκλέξει ο ΣΥΡΙΖΑ στην Κοζάνη.
Προς το παρόν δεν απειλεί κανένας από τους κυβερνητικούς βουλευτές της Δ. Μακεδονίας, με τους οποίους συνομίλησε το liberal.gr ότι θα καταψηφίσει τυχόν συμφωνία για πώληση μονάδων. Δεν αποκαλύπτει, ωστόσο, και κανείς τις προθέσεις του ή για να το πούμε πιο πολιτικά επιφυλάσσεται να δει πρώτα το τελικό κείμενο, όταν και όποτε αυτό υπάρξει.
Τα παραπάνω δεν σημαίνουν ότι δεν είναι προφανής ο προβληματισμός και ο σκεπτικισμός των κυβερνητικών βουλευτών στην περιοχή, ότι δεν γνωρίζουν καλά πως στις δικές τους πλάτες θα πέσει το βάρος της επικύρωσης μιας τυχόν συμφωνίας εκποίησης μονάδων, που πρωτίστως θα κάνει πολιτική ζημιά στους ίδιους.
Σίγουρα είναι παρακινδυνευμένο να προδικάσει κανείς τη στάση τους πόσο μάλλον σε ένα υποθετικό σενάριο, και ενώ οι διαβουλεύσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, και όχι πολιτικό, πρόκειται να συνεχιστούν προκειμένου να κλειδώσουν τα πολλά ανοικτά θέματα, μεταξύ των οποίων και τα ενεργειακά. Τα τελευταία ωστόσο χρόνια τα μάτια μας έχουν δει πολλά, και επειδή μια περιοχή σαν την Πτολεμαΐδα είναι σε απόλυτο σχεδόν βαθμό εξαρτημένη από την ΔΕΗ, ίσως είναι πιο εύκολο, που λέει ο λόγος, για τον τοπικό βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει μείωση στο αφορολόγητο, παρά την πώληση μονάδων.
Την ελπίδα του ότι δεν θα επιβεβαιωθούν τελικά τα σενάρια πώλησης μονάδων της ΔΕΗ, εκφράζει ο κ. Μουμουλίδης, προτάσσοντας ότι δεν υπάρχει ακόμη ολοκληρωμένη εικόνα της διαπραγμάτευσης. Χαρακτηρίζει ωστόσο την περιοχή παραμελημένη, και διευκρινίζει ότι «εφόσον προκύψουν επιλογές που εναντιώνονται στα συμφέροντα της Κοζάνης και των γύρω νομών, τότε σίγουρα όλοι οι βουλευτές θα διεκδικήσουμε διάλογο με την κυβέρνηση, με πρώτο μας μέλημα να υπερασπιστούμε την Δ. Μακεδονία». Το συμφέρον της χώρας είναι δεδομένο, «αλλά υπάρχει και η Δ. Μακεδονία», αναφέρει.
Την εμπιστοσύνη του στη μέχρι τώρα στάση της κυβέρνησης στα ενεργειακά, τόσο στο πρόσωπο του υπ. Ενέργειας Γ. Σταθάκη που συνεχίζει στη γραμμή του προκατόχου του Π. Σκουρλέτη, όσο και σε εκείνο του υπ. Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτου, που αμφότεροι αφουγκράζονται, όπως λέει, τις αγωνίες των βουλευτών της Δ. Μακεδονίας, εκφράζει ο βουλευτής Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Θεοφύλακτος.
«Ελπίζω και πιστεύω να μην φτάσουμε να συζητάμε για πώληση μονάδων. Σε αυτό ωστόσο το υποθετικό σενάριο, θα ήθελα πρώτα ο υπουργός να το συζητήσει μαζί μας, και να μας εξηγήσει το γιατί, καθώς και αν τυχόν κρίνει η κυβέρνηση ότι κατ’ αυτό τον τρόπο αποφεύγει μια συνολική εμπλοκή στη συμφωνία. Αν τυχόν η κυβέρνηση αλλάξει τις θέσεις της, που δεν το νομίζω, τότε θα περιμένουμε να μας εξηγήσει τι την ανάγκασε να το κάνει. Και σαν βουλευτές της περιοχής αλλά και σαν Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, θα πράξουμε ανάλογα. Η μέχρι τώρα στάση της πάντως μας καλύπτει», επισημαίνει στο liberal.gr ο κ. Θεοφύλακτος.
Το ερωτηματικό των ΑΝΕΛ
Όπως και να έχει, είναι πολιτικά βέβαιο ότι οποιαδήποτε επιτάχυνση προς το αναπόφευκτο θα προκαλέσει ισχυρές αναταράξεις σε κάθε επίπεδο στον ΣΥΡΙΖΑ, τοπικό και κεντρικό, όταν κόμμα και κυβέρνηση έχουν προσδώσει εμβληματική αξία στη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της επιχείρησης και στην κατάργηση του νόμου για τη «Μικρή ΔΕΗ». Εκτός των βουλευτών, η ανησυχία εκφράζεται και σε αυτοδιοικητικό επίπεδο, με χαρακτηριστικά τα όσα είχε δηλώσει τον Οκτώβριο του 2016 ο προσκείμενος στο ΣΥΡΙΖΑ Περιφερειάρχης Δ. Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης. Σε συνάντηση που είχε τότε με τον πρώην υπ.Ενέργειας Π. Σκουρλέτη, ο Θ. Καρυπίδης είχε προαναγγείλει κινητοποιήσεις εφόσον ετίθετο θέμα αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ, προειδοποιώντας ακόμη και με παραίτηση από το αξίωμά του.
Σε δύσκολη πολιτικά θέση, εφόσον περάσουν τελικά οι πιέσεις των δανειστών, θα βρεθούν και οι βουλευτές των ΑΝΕΛ, που δεν εκλέγουν όμως πλέον βουλευτή στην Κοζάνη. Τον Οκτώβριο πάντως, η ανακοίνωση από το οικονομικό επιτελείο για την μεταφορά του 34% της ΔΕΗ στο υπερ-Ταμείο, είχε προκαλέσει αναβρασμό στους ΑΝΕΛ Κοζάνης. Ο αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης, Π. Πλακεντάς, ένα από τα σημαίνοντα στελέχη των ΑΝΕΛ στη Βόρεια Ελλάδα, φαίρεται να είχε εισηγηθεί στην εκτελεστική γραμματεία του κόμματος να μην ψηφίσουν οι βουλευτές των ΑΝΕΛ τη μεταφορά του 34% στο υπερ-Ταμείο, δίχως ωστόσο να εισακουστεί.
Στην πλειοψηφία τους οι βουλευτές του κυβερνητικού μπλοκ στη Δ. Μακεδονία εμφανίζονται να πείθονται από τις διαβεβαιώσεις Σταθάκη ότι η κυβέρνηση δεν συζητά πώληση μονάδων, παρά μόνο δημοπρασίες ενέργειας και διάθεση πελατολογίου της ΔΕΗ, ως τα εργαλεία για την μείωση του μεριδίου της. Δεν κρύβουν ωστόσο στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις, την μεγάλη τους ανησυχία ως προς το πως θα διαχειριστούν οι ίδιοι τυχόν πώληση μονάδων, γνωρίζοντας ότι δύσκολα η κυβέρνηση θα πετύχει κάτι περισσότερο από μια χρονική παράταση στην ήδη δρομολογημένη πορεία αποδυνάμωσης της πάλαι ποτέ πανίσχυρης κρατικής εταιρείας ηλεκτρισμού. Την αγωνία αυτή έχουν μεταφέρει στην κυβέρνηση, και εκείνη την έχει κοινοποιήσει στους θεσμούς, στην λογική ότι τυχόν εμμονή τους για εκποίηση μονάδων θα έχει σαν αποτέλεσμα να μπλοκάρει ολόκληρη η συμφωνία.
www.liberal.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου