Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

ΣΕΕΕΝ: Η διοίκηση της ΔΕΗ ακολουθεί την ίδια πολιτική με προηγούμενες διοικήσεις που θέλει την ενέργεια εμπόρευμα και αντικείμενο κερδοφορίας

Την Παρασκευή 10 Μάρτη πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας του Δ.Σ του ΣΕΕΕΝ με τον Πρόεδρο της ΔΕΗ κ. Παναγιωτάκη στην Αθήνα. Η συνάντηση ήταν συνέχεια της παρέμβασης του ΣΕΕΕΝ κατά τη διάρκεια της παρουσίας του προέδρου στην περιοχή το προηγούμενο διάστημα.
Οι εκπρόσωποι του ΣΕΕΕΝ αρχικά εξέφρασαν στον πρόεδρο την αντίθεση τους με την προωθούμενη ιδιωτικοποίηση του κλάδου το προηγούμενο διάστημα με τις αρνητικές συνέπειες για τους εργαζόμενους και το λαό αλλά και στις εξελίξεις με την παραπέρα ιδιωτικοποίηση όπως διαφαίνεται από την αξιολόγηση που είναι σε εξέλιξη. Επίσης επικεντρώθηκαν σε 2 ζητήματα:
1o – Την κατάσταση στις εργολαβίες της ΔΕΗ, με τις άθλιες συνθήκες και μεροκάματα, τις ελλείψεις σε μέτρα υγείας και ασφάλειας, την απλήρωτη εργασία για πολλούς μήνες. Οι εκπρόσωποι του ΣΕΕΕΝ εξέφρασαν την πάγια θέση του
σωματείου για κατάργηση των εργολαβιών και του δουλεμπορίου  και την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού. Ιδιαίτερα στάθηκαν στην άθλια κατάσταση με την απλήρωτη εργασία που σε πολλές περιπτώσεις  ξεπερνά τους 4-5 μήνες και ζήτησαν από την εργοδοσία να τοποθετηθεί στο θέμα. Ο κ. Παναγιωτάκης ως εκπρόσωπος της εργοδοσίας ήταν αρνητικός σε οποιαδήποτε παρέμβαση επί του θέματος. Είναι ξεκάθαρο ότι οι εργολαβίες είναι επιλογή της ΔΕΗ Α.Ε με στόχο τη μείωση του κόστους εργασίας, την ευελιξία για την ανάπτυξη και κλείσιμο δραστηριοτήτων, την διάσπαση των εργαζομένων κ.α. Για το ζήτημα της απλήρωτης εργασίας δήλωσε ότι δεν μπορεί να παρέμβει μιας και η ΔΕΗ έχει για καιρό απλήρωτους τους εργολάβους και δεν μπορεί να τους πιέσει να είναι συνεπείς με τις πληρωμές των εργαζομένων.
2ο – Τις διώξεις των συνάδελφων εργαζομένων του “Συλλόγου για την καταπολέμηση της ανεργίας και ανάπτυξης της περιοχής” που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή την περίοδο. Οι εκπρόσωποι του ΣΕΕΕΝ κάλεσαν τον κ. Παναγιωτάκη να πάρει πίσω η ΔΕΗ της διώξεις. Η απάντηση του δείχνει, ότι η ΔΕΗ Α.Ε δεν κάνει πίσω και έχει σκοπό να εξαντλήσει την αυστηρότητα της, αντιμετωπίζοντας τους συναδέλφους σαν εγκληματίες και όχι σαν αγωνιζόμενους εργάτες για τα δίκια των χωριών  τους (μόλυνση περιβάλλοντος, εξασθενές χρώμιο, ανεργία κ.α).
Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι η διοίκηση της ΔΕΗ ακολουθεί την ίδια πολιτική με τις προηγούμενες διοικήσεις που θέλει την ενέργεια εμπόρευμα και αντικείμενο κερδοφορίας και μέσα σε αυτό το περιβάλλον επιδιώκει τα μεγαλύτερα κέρδη. Ταυτόχρονα για να επιτευχθούν οι στόχοι κερδοφορίας κάλεσε ακόμα μια φορά τους εργαζόμενους να βάλουν πλάτη.  Χαρακτηριστικό είναι ότι στην ουσία ο πρόεδρος ανέφερε ότι οι απολύσεις που ονομάζουν “εθελούσια” θα έχουν συνέχεια και με άλλα τμήματα του προσωπικού.
Συνάδελφοι,
Μπροστά μας έχουμε σημαντικές εξελίξεις. Η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους θεσμούς φέρνει νέα σκληρά μέτρα (μείωση αφορολόγητου, μείωση συντάξεων, μειώσεις μισθών κ.α). Παράλληλα στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης βρίσκονται και τα ενεργειακά όπου όλα δείχνουν ότι θα πάμε σε πιο αποφασιστικά βήματα στην προώθηση της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ Α.Ε. Τα όποια δήθεν “αντισταθμιστικά” δεν είναι τίποτα άλλο από νέα προνόμια σε μονοπωλιακούς ομίλους (μείωση φορολογίας, επιδοτήσεις κ.α).
Μόνος δρόμος που μας μένει είναι ο δρόμος του αγώνα. Ενωμένοι μόνιμοι, οκταμηνίτες, εργολαβικοί  με το λαό της περιοχής να βάλουμε φρένο στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση που θα είναι καταστροφική για την περιοχή, την ασυδοσία ΔΕΗ και εργολάβων που για τα κέρδη τους καταπατούν ακόμα και αυτή τη κατάπτυστη “εργατική νομοθεσία”.
Δηλώνουμε ότι η τρομοκρατία δεν θα περάσει και το επόμενο διάστημα το σωματείο μας θα αναλάβει δράσεις για κινητοποίηση των εργαζόμενων για διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων μας.

Αρχειοθήκη ιστολογίου