Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017

Με business plan δεσμεύεται στους δανειστές για μείωση μεριδίων η ΔΕΗ


Αποτέλεσμα εικόνας για ΔΕΗ 
Business plan ετοιμάζει η ΔΕΗ προσανατολισμένο στη μικρότερη συμμετοχή της στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και την εντονότερη δραστηριοποίηση της στις διεθνείς αγορές.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, αυτό φέρεται να έκανε γνωστό στους εκπροσώπους των θεσμών ο πρόεδρος της εταιρίας Μανώλης Παναγιωτάκης στη διάρκεια των τριών συναντήσεων που πραγματοποίησε μαζί τους την περασμένη Παρασκευή 3 και προχθές το Σάββατο 4 του μηνός.
Με τον τρόπο αυτό, δηλαδή με τη σύνταξη και υλοποίηση συγκεκριμένου επιχειρηματικού σχεδίου, όπως αναφέρουν πηγές στο Euro2day.gr, ο πρόεδρος
της ΔΕΗ στο ένα ραντεβού της Παρασκευής και στα άλλα δύο προχθεσινά, επιδίωξε να δεσμευτεί στις απαιτήσεις των δανειστών για μείωση του μεριδίου της εταιρίας.
Παράλληλα τόσο με την δέσμευση για σύνταξη και υλοποίηση business plan όσο και με πλειάδα στοιχειών που παρουσίασε προσπάθησε να αποτρέψει την οποιαδήποτε έγγραφη αναφορά στο Staff Level Agreement σε συγκεκριμένα δομικά μέτρα που θα πλήττουν τη ΔΕΗ, αν η κυβέρνηση δεν πετύχει τους στόχους της για μείωση του μεριδίου της δημόσιας επιχείρησης στην αγορά ηλεκτρισμού. Και φυσικά αυτό που δεν θέλει η διοίκηση της εταιρίας όπως και η κυβέρνηση είναι η πώληση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων.
Πληροφορίες, θέλουν τους εκπροσώπους των θεσμών, να μην άνοιξαν τέτοιο θέμα στη διάρκεια των συζητήσεων τους με τον πρόεδρο της ΔΕΗ. Ο τελευταίος, αποπειράθηκε να αναδείξει τις αντιφάσεις ενός τέτοιου γεγονότος. Ανάμεσα στα στοιχεία που παρουσίασε, όπως περιγράφουν πηγές στο Euro2day.gr, ήταν και το ό,τι η ΔΕΗ, σήμερα με μερίδιο 55% στην παραγωγή ρεύματος και 90% στην προμήθεια αναγκάζεται να αγοράζει σε πολύ υψηλές τιμές ενέργειας από το pool, χωρίς βέβαια να πέφτει το ποσοστό της στη λιανική. Κατά τη διοίκηση της εταιρίας η εξέλιξη αυτή θα χειροτερέψει αν ανοίξει κι άλλο αυτή η "ψαλίδα", δηλαδή μεταξύ του μεριδίου της στην παραγωγή και την προμήθεια.
Ο κ. Παναγιωτάκης, παρέθεσε και άλλα στοιχεία τεκμηρίωσης της πρότασης της εταιρίας και της κυβέρνησης για την πώληση πελατολογίου της στους ανταγωνιστές της. Αυτή προβλέπει τη δημιουργία δύο θυγατρικών με 400.000 έως και 500.000 πελάτες της και σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά ο πρόεδρος στους θεσμούς, η διαγωνιστική διαδικασία θα είναι έτοιμη σε τρεις μήνες και θα χρειαστούν άλλοι δύο μήνες για τις προσφορές, την ανάδειξη των πλειοδοτών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές βομβάρδισαν με ερωτήσεις για την πρόταση αυτή της ΔΕΗ, όπως για τα νομικά ζητήματα που ανακύπτουν με τη μεταβίβαση πελατών, τις κατηγορίες των καταναλωτών και όπως ήταν αναμενόμενο οι συζητήσεις μεταξύ θεσμών και προέδρου της εταιρίας έφτασαν στους ληξιπρόθεσμους οφειλέτες.
Όπως λένε πληροφορίες του Euro2day.gr, ρωτήθηκε γιατί η ΔΕΗ δεν διακόπτει την ηλεκτροδότηση σε όσους χρωστούν. Ο πρόεδρος της εταιρίας, σύμφωνα με πηγές, υποστήριξε ότι αυτό συμβαίνει σε εκείνους με υψηλά χρέη και τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Περιέγραψε τη δύσκολη οικονομική κατάσταση των πελατών της ΔΕΗ, ως απόρροια της πολυετούς ύφεσης και στο σημείο αυτό οι δανειστές του ζήτησαν στοιχεία ως προς την αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων διακανονισμών. Ο κ. Παναγιωτάκης τους παρουσίασε στατιστικά δεδομένα, που αποκαλύπτουν την ανακοπή της πορείας των ληξιπρόθεσμων.
Πληροφορίες θέλουν, το κλίμα των συναντήσεων να ήταν πολύ καλό, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι οι θεσμοί αποδέχονται την πρόταση της ΔΕΗ για πώληση πελατολογίου.
Όπως και να χει, η διοίκηση της εταιρίας, φέρεται αυτήν την περίοδο να συντάσσει business plan με τις ενέργειες της για μείωση του μεριδίου της στην αγορά ηλεκτρισμού, την έξοδο της στις διεθνείς αγορές, την απόσυρση και αντικατάσταση παλαιών μονάδων της και την πιο δυναμική είσοδό της στις ΑΠΕ.
Πάντως, οι προθέσεις των δανειστών αναμένεται να φανούν στην επόμενη συνάντηση που θα έχουν με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη. Εκτιμάται, ότι θα υπάρξει ένα ραντεβού πριν την  αναχώρηση τους από την Αθήνα.

(euro2day.gr)

Αρχειοθήκη ιστολογίου