Τετάρτη 19 Απριλίου 2017

Γιατί δεν έχει ακόμη τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία της ΛΑΡΚΟ με την ΔΕΗ - Στα 210 εκατ. ευρώ η συνολική οφειλή της βιομηχανίας

Γιώργος Φιντικάκης
Εντός του μήνα εκτιμάται ότι θα ενεργοποιηθεί η σύμβαση που έχει συμφωνήσει από τις αρχές του έτους η ΛΑΡΚΟ με την ΔΕΗ και η οποία προβλέπει σημαντικές εκπτώσεις, εφόσον η βιομηχανία εξοφλεί εμπρόθεσμα τις υποχρεώσεις της.
Αν και η σύμβαση έχει εγκριθεί από τις γενικές συνελεύσεις τόσο της ΔΕΗ, όσο και της ΛΑΡΚΟ, εντούτοις δεν έχει ακόμη τεθεί σε εφαρμογή καθώς εκκρεμεί η ενεχυρίαση προς την επιχείρηση ηλεκτρισμού των εισπράξεων από συγκεκριμένους πελάτες της νικελοβιομηχανίας. 
Συγκεκριμένα, η ΛΑΡΚΟ έχει συμφωνήσει με την ΔΕΗ να της καταβάλει κατά προτεραιότητα τις εισπράξεις από κάποιον καλό πελάτη της - είτε από την Ελλάδα, είτε από το εξωτερικό- διαδικασία που μόλις ολοκληρωθεί, θα πέσουν
και οι τελικές υπογραφές, πιθανόν και μέσα στον Απρίλιο.
Σημειωτέον ότι το συνολικό χρέος της ΛΑΡΚΟ προς την ΔΕΗ επαναπροσδιορίστηκε μετά την απόφαση της διατησίας, και σήμερα εκτιμάται συνολικά στα επίπεδα των 210 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με την σύμβαση που είχε εγκρίνει τον περασμένο Ιανουάριο η γενική συνέλευση της ΔΕΗ, η νικελοβιομηχανία έχει την δυνατότητα να απολαμβάνει γενναίων εκπτώσεων στο ρεύμα, εφόσον όμως τηρεί συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Τρεις συγκεκριμένα κατηγορίες εκπτώσεων προέβλεπε η συμφωνία που πρόκειται να εφαρμοσθεί : Εκπτωση όγκου 21% επί της χρέωσης του ανταγωνιστικού σκέλους ενέργειας του τιμολογίου υψηλής τάσης, έκπτωση ειδικών καταναλωτικών χαρακτηριστικών 6%, και επιπλέον έκπτωση εμπρόθεσμης οφειλής 11%. Την τελευταία αυτή έκπτωση, θα την δικαιούται η ΛΑΡΚΟ μόνον εφόσον καταβάλει εμπρόθεσμα ποσό ύψους 3 εκατ. ευρώ έναντι κάθε μηνιαίου λογαριασμού κατανάλωσης ρεύματος για τις καταναλώσεις περιόδου από 1/1/2017 έως και 31/8/2017.
Η συμφωνία, που έχει 5ετή διάρκεια και ισχύει αναδρομικά από την 1/1/2016 έως και τις 31/12/2020, δίνει μια μέση τιμή ρεύματος στη ΛΑΡΚΟ γύρω στα 37 ευρώ η μεγαβατώρα. Αλλά απαράβατος όρος για να διαμορφωθεί η τιμή στα επίπεδα των 37 ευρώ η μεγαβατώρα, είναι η βιομηχανία να εξοφλεί εμπρόθεσμα τους λογαριασμούς της. Προβλέπει επίσης η συμφωνία ότι η ΛΑΡΚΟ θα πληρώσει προσαύξηση στα τιμολόγια, εφόσον φτάσει σε συγκεκριμένα επίπεδα η διεθνής τιμή του νικελίου, η διαμόρφωση της οποίας παίζει ρόλο και στον αριθμό των δόσεων με τις οποίες θα εξοφληθούν οφειλές του 2016.
Τα προβλήματα ρευστότητας και το Ευρωδικαστήριο
Η καθυστέρηση στην εφαρμογή της συμφωνίας, και της εκχώρησης απαιτήσεων συγκεκριμένων πελατών της ΛΑΡΚΟ προς την ΔΕΗ σχετίζεται προφανώς με τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η βιομηχανία.
Επισήμως η κυβέρνηση έχει χαρακτηρίσει δια του αρμόδιου υπουργού Γ. Σταθάκη ως ορόσημο για τη βιωσιμότητα της ΛΑΡΚΟ τη συμφωνία για τη μείωση του κόστους του ρεύματος. Κατά την επίσκεψη Σταθακη τον περασμένο Φεβρουάριο στη Λάρυμνα όπου και οι εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ, συνδικαλιστές είχαν προβάλει ενστάσεις για την συμφωνία, χαρακτηρίζοντας την ως ετεροβαρή για την βιομηχανία
Αλλά η συμφωνία για την τιμολόγηση της ΛΑΡΚΟ αποτελεί μέρος του business plan για τη βιωσιμότητα της βιομηχανίας, το οποίο και προβλέπει σημαντικές μειώσεις μισθολογικού κόστους που σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εργαζομένων φτάνουν στα 16 εκατ. ευρώ ετησίως.
Οσο τα παραπάνω καθυστερούν, τόσο τα σύννεφα πάνω από την ΛΑΡΚΟ θα πυκνώνουν. Τον περασμένο Δεκέμβριο η Κομισιόν είχε προσφύγει εκ νέου στο Ευρωδικαστήριο διαπιστώνοντας αδράνεια του ελληνικού κράτους να εκτελέσει τις αποφάσεις γύρω από τη βιομηχανία νικελίου. Το επίδικο είναι ένα συνολικό ποσό της τάξης των 136 εκατ. ευρώ που έχουν δοθεί κατά το παρελθόν στην βιομηχανία με τη μορφή παράνομων κρατικών ενισχύσεων, και τα οποία η ΛΑΡΚΟ καλείται είτε να επιστρέψει, είτε να αναδιαρθρωθεί. Το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης ωστόσο που είχε συμφωνηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση με παράλληλους διαγωνισμούς εκποίησης περιουσιακών στοιχείων της βιομηχανίας, ουδέποτε εφαρμόστηκε.


 http://energypress.gr/news/giati-den-ehei-akomi-tethei-se-efarmogi-i-symfonia-tis-larko-me-tin-dei-sta-210-ekat-eyro-i

Αρχειοθήκη ιστολογίου