Παρασκευή 14 Απριλίου 2017

Πρόσθετο κόστος 30 εκατ. ευρώ για τους καταναλωτές από τη διεύρυνση του ΚΟΤ

Ένα πρόσθετο κόστος, περί τα 30 εκατ. ευρώ ετησίως, θα κληθούν να πληρώσουν οι καταναλωτές ρεύματος για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ), με τη θεσμοθέτηση των νέων ρυθμίσεων που προανήγγειλε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
«Η καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας, μέσω της μεγαλύτερης δυνατής ελάφρυνσης των οικονομικά ασθενέστερων καταναλωτών, συνιστά πάγια επιδίωξη του ΥΠΕΝ», αναφέρει χαρακτηριστικά, στο ενημερωτικό σημείωμά του για την αναμενόμενη τροποποίηση του ΚΟΤ, το υπουργείο.
Η μία από τις ρυθμίσεις τροποποίησής του, που προανήγγειλε το υπουργείο, καταργεί την απένταξη από το ΚΟΤ δικαιούχων που ξεπερνούν το όριο
κατανάλωσης των 1.600 κιλοβατωρών το τετράμηνο, σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς της ΡΑΕ, και κοστίζει περί τα 30 εκατ. ετησίως. Το κόστος αυτό μεταφέρεται μέσω των Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας (ΥΚΩ) στους καταναλωτές ρεύματος, οι οποίοι επιβαρύνονται ήδη με πάνω από 150 εκατ. ευρώ ετησίως για την επιδότηση του μειωμένου τιμολογίου 645.262 καταναλωτών (ευάλωτες ομάδες) που έχουν ενταχθεί στο ΚΟΤ.
Στον δρόμο προς τους καταναλωτές βρίσκεται ακόμη ένας λογαριασμός ΥΚΩ που εκκρεμεί από το 2012. Το συνολικό ποσό αυτού υπολογίζεται από τη ΔΕΗ περίπου στα 600 εκατ. ευρώ, θα οριστικοποιηθεί ωστόσο μετά τον επανέλεγχο των στοιχείων από τη ΡΑΕ, διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο δίμηνο.
Το ποσόν των 700 εκατ. ευρώ, που εισηγείται προς έγκριση στη ΡΑΕ η ΔΕΗ, αφορά κόστη που έχει καταβάλει η ίδια για ΥΚΩ (ηλεκτροδότηση νησιών, ΚΟΤ, τιμολόγια πολυτέκνων κ.λπ.) από το 2012 και μετά και δεν έχει ανακτήσει, όπως προβλέπει ο νόμος, μέσω των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος. Την εκκαθάριση του σχετικού λογαριασμού με διάφορους τρόπους απέφευγαν οι πολιτικοί προϊστάμενοι του εποπτεύοντος υπουργείου όλο αυτό το διάστημα, για να μην επωμισθούν το πολιτικό κόστος από την επιβάρυνση των τιμολογίων. Η χρόνια αυτή εκκρεμότητα στερεί από τα ταμεία της ΔΕΗ και την αγορά ηλεκτρισμού σημαντική ρευστότητα και φαίνεται ότι πλέον μπαίνει σε πορεία οριστικής επίλυσης, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες η εκκαθάριση του λογαριασμού ΥΚΩ μπαίνει στη συμφωνία με τους πιστωτές και η αποπληρωμή τους (ανάκτηση) μέσω των λογαριασμών ρεύματος θα αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
Η ΡΑΕ από τον περασμένο Σεπτέμβριο κάλεσε τον ΑΔΜΗΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ να καταθέσουν αναδρομικά στοιχεία από το 2012 για όλες τις χρεώσεις ΥΚΩ, ενώ έχει ξεκινήσει διαδικασία ακρόασης του ΑΔΜΗΕ εγκαλώντας τον γιατί δεν τηρούσε ως ώφειλε λογαριασμό εισροών- εκροών των ΥΚΩ. Δεδομένου ότι η ΡΑΕ έχει ήδη αμφισβητήσει κάποιες χρεώσεις της ΔΕΗ, το προς ανάκτηση ποσόν εκτιμάται ότι θα είναι σημαντικά χαμηλότερο από τα 700 εκατ. ευρώ που διεκδικεί η ΔΕΗ. Με την οριστικοποίηση και έγκρισή του μέχρι τον προσεχή Ιούνιο, το ανακτήσιμο ποσό θα περάσει στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος κλιμακωτά και σε ορίζοντα τριετίας, προκειμένου να αποφευχθούν μεγάλες επιβαρύνσεις.
(Χρ. Λιάγγου, Καθημερινή)

Αρχειοθήκη ιστολογίου