Τρίτη 6 Ιουνίου 2017

Τελική πιστοποίηση του ΑΔΜΗΕ από τη ΡΑΕ, αλλά και μηχανισμός παρακολούθησης για τις Κινεζικές μπίζνες στο ρεύμα

Θοδωρής Παναγούλης
Ζήτημα ημερών είναι, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, η λήψη απόφασης από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, με την οποία θα χορηγείται πιστοποίηση στον ΑΔΜΗΕ υπό την καινούργια μετοχική του σύνθεση, με τη συμμετοχή δηλαδή των Κινέζων της State Grid κατά 24%.
Είχε προηγηθεί η έγκριση, με συγκεκριμένες όμως παρατηρήσεις, από τη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της Κομισιόν. Οι παρατηρήσεις της Κομισιόν συζητούνται στη ΡΑΕ και βεβαίως θα ενσωματωθούν στις προϋποθέσεις που θα τεθούν στο κείμενο της πιστοποίησης.
Η Γενική Διεύθυνση Ενέργειας έχει ζητήσει από τη ΡΑΕ να εξεταστούν εξονυχιστικά οι μέτοχοι σε όλα τα σχήματα που συμμετέχουν στον ΑΔΜΗΕ. Το
κυριότερο, δε, είναι ότι απαιτεί να επανεξετάζεται η πιστοποίηση του ΑΔΜΗΕ, όχι μόνον αν η State Grid αυξήσει τη συμμετοχή της στο μετοχικό κεφάλαιο του Διαχειριστή, αλλά και οποτεδήποτε κάποια κρατική Κινεζική εταιρεία μπαίνει στον τομέα του ηλεκτρισμού στη χώρα μας.
Η λογική πίσω από την απαίτηση αυτή είναι ότι δεν συνάδει με τις κοινοτικές κατευθύνσεις το να υπάρχουν κοινοί μέτοχοι στο Διαχειριστή της Ηλεκτρικής Αγοράς και σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή ή προμήθεια ρεύματος.
Η ΡΑΕ αναζητά τρόπο ώστε να ικανοποιηθεί ο όρος που θέτει η DG Energy και σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται να θεσμοθετήσει ένα μόνιμο Μηχανισμό Παρακολούθησης που να εξασφαλίζει ότι θα υπάρχει άμεση ενημέρωση από την πλευρά των μετόχων του ΑΔΜΗΕ για οποιαδήποτε μετοχική αλλαγή προκύψει στο μέλλον, είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό.
Ταυτόχρονα θα προβλεφθεί η διαδικασία της επανεξέτασης και στις περιπτώσεις που κάποια άλλη κρατική κινεζική εταιρεία «μπεί» στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας. Και τούτο διότι το Κινεζικό Δημόσιο μέσω της State Grid είναι πλέον μέτοχος του ΑΔΜΗΕ, οπότε πρέπει να επανεξεταστεί αν η όποια συμμετοχή Κινεζικής εταιρείας, με κρατική οντότητα, στην παραγωγή ή προμήθεια ρεύματος αντίκειται στους κοινοτικούς όρους.
Η άρση πάντως και της τελευταίας τυπικής εκκρεμότητας σε σχέση με τις απαραίτητες εγκρίσεις για τα νέο σχήμα του ΑΔΜΗΕ, ανοίγει το δρόμο για την ολοκλήρωση του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Θυμίζουμε ότι προ ημερών ο διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ σε ενεργειακό συνέδριο είχε αναφέρει ότι μέχρι τα μέσα Ιουνίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία.
Παράλληλα με τις διαδικασίες πώλησης και μεταβίβασης – υπενθυμίζεται ότι η έκτακτη ΓΣ της ΔΕΗ ενέκρινε την πώληση και μεταβίβαση του 25% στη ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ έναντι 295,6 εκατ. ευρώ – τρέχουν και οι εσωτερικές προετοιμασίες για το νέο διοικητικό σχήμα της εταιρείας.
Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ήδη κλειδώσει τα τρία πρόσωπα που θα αναλάβουν τη διοίκηση υπό το νέο μετοχικό σχήμα. Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της εταιρείας θα αποτελεί επιλογή του Δημοσίου, ο διευθύνων σύμβουλος θα είναι επιλογή του Δημοσίου με τη σύμφωνη γνώμη της State Grid ενώ ο κινέζος στρατηγικός επενδυτής έχει ζητήσει και θα τοποθετήσει στέλεχος της δικής του επιλογής για τις θέσεις του οικονομικού διευθυντή και του διευθυντή προμηθειών. Μάλιστα οι δύο διευθύνσεις δεν αποκλείεται στο νέο διοικητικό σχήμα να συγχωνευτούν σε μία. Σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, οι οποίες για ευνόητους λόγους δεν επιβεβαιώνονται επισήμως, οι δύο σημερινοί επικεφαλής (πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος) θα παραμείνουν στη διοίκηση, όχι κατά ανάγκη στις ίδιες θέσεις, ενώ θα υπάρξουν και μία ή δύο προσθήκες.
Να σημειωθεί ότι το νέο οργανόγραμμα θα προβλέπει τον ορισμό νέων ανώτατων διοικητικών στελεχών (θέσεις Γενικών Διευθυντών που σήμερα δεν υπάρχουν) αλλά και αύξηση των μελών του ΔΣ σε 9. Σε κάθε περίπτωση σύντομα θα έχουν ολοκληρωθεί και οι εσωτερικές προετοιμασίες ώστε ο ΑΔΜΗΕ να είναι έτοιμος να περάσει στη νέα... «ελληνοκινεζική» εποχή. 


 https://energypress.gr/news/teliki-pistopoiisi-toy-admie-apo-ti-rae-alla-kai-mihanismos-parakoloythisis-gia-tis-kinezikes

Αρχειοθήκη ιστολογίου