Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017

Ο λάθος δρόμος που χάραξε η ΔΕΗ, το μικρό καλάθι των ιδιωτών και η νομοτέλεια της απελευθέρωσης

Χρήστος Στεφάνου
Λανθασμένες επιλογές που πλήττουν συνολικά την πορεία της αγοράς και τους συμμετέχοντες σε αυτήν επιρρίπτουν στην πλευρά της ΔΕΗ κορυφαίες πηγές της αγοράς. Εκ των πρωτοπόρων της απελευθέρωσης του κλάδου και με ευρεία επενδυτική συμμετοχή στην αγορά, οι συγκεκριμένες πηγές θεωρούν πλήρως λανθασμένη την απόφαση της ΔΕΗ να προχωρήσει πέρυσι το καλοκαίρι σε εκπτώσεις (το περίφημο 15%) ενώ εμφανίζονται εξαιρετικά επιφυλακτικές απέναντι στο εγχείρημα για τις περίφημες εταιρείες λιανικής που προτίθεται να διαθέσει η ΔΕΗ.
Τι ακριβώς επιδίωξε η ΔΕΗ με αυτήν την κίνηση δεν το καταλαβαίνω. Το μόνο που πέτυχε ήταν να επιδεινώσει τα οικονομικά της στοιχεία και μαζί να περιορίσει και τα περιθώρια του ανταγωνισμού να απορροφήσει πελάτες και να
ικανοποιηθούν οι εθνικές υποχρεώσεις για περιορισμό του μεριδίου της ΔΕΗ, σημειώνει σχετικά.
Στο σχόλιο ότι ακριβώς η ΔΕΗ επιδίωξε να περιορίσει τη διαρροή πελατών η απάντηση είναι εξίσου επικριτική. «Αφού είναι υποχρεωμένη να τους χάσει. Είδατε τον ισολογισμό της ΔΕΗ;»
Βεβαίως κριτική στην κίνηση της ΔΕΗ για την περίφημη έκπτωση του 15% δε γίνεται για πρώτη φορά. Ωστόσο το σημείο που υπογραμμίζεται από την πλευρά του συνομιλητή και κορυφαίου παράγοντα της αγοράς είναι η οικονομική διάσταση του ζητήματος και η πορεία που χάραξε η ΔΕΗ για τον ανταγωνισμό της σε επίπεδα οριακά βιώσιμα και σίγουρα μη βιώσιμα για την ίδια.
Δε θέλει η ΔΕΗ να χάσει πελάτες και να κρατήσει κερδοφόρα τιμολόγια. Θέλει να χάσει πελάτες και να έχει ψαλιδίσει την κερδοφορία της και μαζί την κερδοφορία του κλάδου. Πραγματικά δεν το κατανοώ, αναφέρει.
Δεν είναι όμως μόνο η έκπτωση. Για τις περίφημες εταιρείες της λιανικής υπάρχει επίσης μεγάλη επιφύλαξη που φτάνει υπό προϋποθέσεις σε σκεπτικισμό και άρνηση.
Πρέπει να δούμε τους όρους, τι θα μας προσφερθεί και με ποιο τρόπο. Δεν ξέρω πως τι θα κάνουμε ήταν η απάντηση στο ερώτημα πως βλέπει τη διαδικασία που η ΔΕΗ επιδιώκει να εκκινήσει μέσα στον Ιούνιο ή τον Ιούλιο.
Του υπενθυμίζουμε ότι η ΔΕΗ θέλει να βάλει στις εταιρείες ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα από όλες τις κατηγορίες πελατών ενώ κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι θέλει να περιληφθούν και επισφαλείς πελάτες.
Για κορόιδα ψάχνουν; Εμείς είμαστε από πάνω από το πελατολόγιό μας και μόλις δούμε μια καθυστέρηση στις πληρωμές επ’ ουδενί δεν την αφήνουμε να εξελιχθεί και να μετατραπεί σε επισφάλεια. Δίνουμε μάχη και θα φορτωθούμε τις επισφάλειες της ΔΕΗ, ήταν η αφοπλιστική απάντησή του.
Η τοποθέτηση του κορυφαίου παράγοντα της αγοράς δίνει ένα σαφές στίγμα για το που κινείται και πως βλέπει ένα μεγάλο κομμάτι των ανταγωνιστών της ΔΕΗ , τις εξελίξεις.
Και ένα συμπέρασμα που προκύπτει από την τοποθέτησή του, είναι ότι οι ιδιώτες παίκτες της αγοράς είναι διατεθειμένοι να περιμένουν προκειμένου να διαμορφωθούν οι κατάλληλοι όροι προκειμένου να προχωρήσει το άνοιγμα της αγοράς με βιώσιμους και ανταγωνιστικούς όρους. Εάν αντίθετα δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις δεν πρόκειται να συμμετάσχουν σε εγχειρήματα αμφιβόλου αποτελεσματικότητας, όπως οι εταιρείες λιανικής της ΔΕΗ. Άλλωστε η πίεση δεν ασκείται στη δική τους πλευρά... 


 https://energypress.gr/news/lianiki-reymatos-o-lathos-dromos-poy-haraxe-i-dei-mikro-kalathi-ton-idioton-kai-i-nomoteleia

Αρχειοθήκη ιστολογίου