Τρίτη 4 Ιουλίου 2017

Είχε άραγε προβλέψει ο Παναγιωτάκης την κατολίσθηση στο λιγνιτωρυχείο Αμυνταίου;


Ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης μιλάει κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ στην Αθήνα, την Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ
Στις 10 Ιουνίου 2017 μια πρωτόγνωρη κατολίσθηση γκρέμισε μεγάλο μέρος του λιγνιτωρυχείου Αμυνταίου της ΔΕΗ και προκάλεσε σοβαρά προβλήματα σε αρκετά κτήρια του κοντινού χωριού Ανάργυροι, κυρίως αυτά που είχαν χτιστεί μεταγενέστερα προς την πλευρά του λιγνιτωρυχείου. Το μέγεθος της καταστροφής έδωσε τη δυνατότητα σε πολιτικούς όπως ο Σταθάκης, ο Σκρέκας κι ο Μητσοτάκης να βρεθούν σε χρόνο dt στο λιγνιτωρυχείο. Συνηθισμένοι στο να πουλούν φύκια για μεταξωτές κορδέλες και συνοδευόμενοι από ατελείωτους παρατρεχάμενους, έσπευσαν για να "ενημερωθούν" από πρώτο χέρι και να εκφράσουν το "αμέριστο ενδιαφέρον" τους στους κατοίκους.

Ωστόσο, επειδή μια τέτοια καταστροφή ποτέ δεν γίνεται απ' τη μια μέρα στην άλλη, δείτε στο πιο πάνω βίντεο και διαβάστε στην πιο κάτω εικόνα τι είχε πει ο Πρόεδρος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης το Σεπτέμβριο 2015 στην Πτολεμαΐδα, στην πρώτη συνέντευξη που είχε δώσει στην περιοχή: χρειάζονται 2.000 προσλήψεις! Άμεση ανάγκη! Για λιγνιτωρυχεία και ΑΗΣ. Κι ανέπτυξε ένα ολόκληρο σκεπτικό γι' αυτό.

Να σημειώσω πως το πιο πάνω βίντεο αποτελεί συρραφή επιλεγμένων αποσπασμάτων από μεγαλύτερα βίντεο, που είδα στο YouTube και προέρχονται απ' το kozanitv και το West Channel. Για πληρέστερη ενημέρωση πάνω στο τι είχε πει ο Παναγιωτάκης, μπορείτε να παρακολουθήσετε τα πρωτότυπα βίντεο εδώ κι εδώ.

Έχει πει πολλές απλές αλήθειες ο Παναγιωτάκης από τότε που ανέλαβε, αλλά το θέμα είναι ποιος τον ακούει και τι περιθώρια ελιγμών έχει. Αφού, ως φαίνεται, δεν τον άκουσε όταν έπρεπε, ας προσαρμοστεί τώρα κι ο Τσίπρας σε μια πραγματικότητα με μειωμένη παραγωγή λιγνίτη, να τρέμει το φυλλοκάρδι του τον ερχόμενο χειμώνα αν θα έχουν οι Βούλγαροι κι οι Σκοπιανοί να του δώσουν ρεύμα απ' το δικό τους λιγνίτη. Καθώς κανείς δεν ... εγγυάται πως το φυσικό αέριο και θα υπάρχει και θα είναι σε χαμηλή τιμή. Για να μην υπάρχουν παρανοήσεις, για ν' αντιμετωπίσει ο Σταθάκης τον καύσωνα που μας ταλαιπωρεί από χθες έβαλε κατεπειγόντως σε λειτουργία τον ΑΗΣ Αμυνταίου! Έναν ΑΗΣ που δεν έχει από πίσω του λιγνιτωρυχείο και απλά θα κάψει το όποιο απόθεμα έχει στην αυλή, για να κουκουλώσει όπως-όπως τα προβλήματα με τα εξαφανισμένα αιολικά και τα ανύπαρκτα το βράδυ Φ/Β.

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε "Μου αρέσει" (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και να επισκέπτεστε τακτικά το ιστολόγιο για να δείτε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν είναι βέβαιο πως θα σας στείλει σχετική ειδοποίηση.


Όταν λοιπόν το 2015 χρειαζόντουσαν 2.000 προσλήψεις, 
  • η ΝΔ τις μονές ημέρες έλεγε -και λέει- πως πρέπει να πουληθούν όλα, όπως λέει τώρα για την αποκομιδή των απορριμμάτων, όπως είχε κάνει το 1992 με τις αστικές συγκοινωνίες, όπως έκανε με ό,τι πρόλαβε να πουλήσει. Βλέπετε, "ο εγκληματίας πάντα έχει την τάση να γυρίζει στον τόπο του εγκλήματος". Και τις ζυγές ημέρες συμφωνούσε με το Πασοκ να πουλήσουν τη "μικρή ΔΕΗ".
  • Το Πασοκ, φρονίμως ποιόν, απ' όσο μπόρεσα να μάθω δεν τόλμησε να εμφανιστεί στην περιοχή, ήταν απασχολημένο να ψάχνει να βρει νέο όνομα με το οποίο θα ξαναμεταμφιεστεί στο προσεχές συνέδριο, καθώς τα "Ελιά" και "Δημοκρατική Συμπαράταξη" δεν ήταν αρκετά για να πείσουν τους ψηφοφόρους πως "άλλαξε ο Μανωλιός". 
  • Κι ο Σύριζα; Ε, αυτός, αντιλαμβανόμενος προφανώς πολύ καλύτερα από Πασοκ-ΝΔ τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, ανακοίνωσε πάνω από 2.000 προσλήψεις στις αρχαιολογικές υπηρεσίες της περιοχής, όχι στη ΔΕΗ! Και μάλιστα με λεφτά που θα πληρώνει η ΔΕΗ! 
Κάπως έτσι έφτασε να γίνει πριν λίγες μέρες ΤΟ ΘΑΥΜΑ στο Αμύνταιο, με την ανακάλυψη, μετά την Αγία Τριάδα, ενός νέου "τρισυπόστατου". Θα μάθουμε άραγε ποτέ πόσοι απ' τις 2.000 προσλήψεις του 2015 προορίζονταν για το λιγνιτωρυχείο που κατέρρευσε; Πόσοι γεωλόγοι; Πόσοι γεωτεχνικοί; Πόσοι μηχανικοί; Πόσοι εργοδηγοί; Πόσοι μπουλντοζιέρηδες; Είναι αλήθεια αυτό που ακούγεται, πως το λιγνιτωρυχείο είχε δυο γεωλόγους, που συνταξιοδοτήθηκαν πριν από χρόνια και δεν αντικαταστάθηκαν ποτέ; Ή το άλλο που ακούγεται, πως το λιγνιτωρυχείο στο Αμύνταιο μελετιούνταν στα ...Σεπόλια, παρακολουθούνταν γεωτεχνικά απ' την ...Ουγκάντα και υδρολογικά από την ...Πελοπόννησο;

Όταν λοιπόν αφήνεις ένα στρατό χωρίς υποστήριξη, όταν αφήνεις ένα προκεχωρημένο φυλάκιο ν' αντισταθεί στον εχθρό, την ώρα που άκαπνοι ή δημοσιοσχεσίτες στρατηγοί τρώνε, πίνουν και χαριεντίζονται στα κομματικά σαλόνια της Αθήνας, μακριά απ' το θόρυβο και τη σκόνη της καθημερινής μάχης του λιγνίτη, στο τέλος καταντάς να διορίζεις επιτροπές για να κάνουν νεκροψίες. Κι αυτή είναι η 2η νεκροψία που θα κάνει η ΔΕΗ, όσο κι αν οι καραγκιόζηδες πολιτικοί δεν ενδιαφέρθηκαν για την πρώτη, που ήταν στο λιγνιτωρυχείο Κλειδιού Φλώρινας. Ή ίσως η 3η, αν και δεν μάθαμε ποτέ να βγήκε πόρισμα για την κατολίσθηση που έγινε το Σεπτέμβρη 2013 στο λιγνιτωρυχείο της Μεγαλόπολης
Αυτή είναι η Ελλάδα που χρεοκόπησε, κ. Σταθάκη και κ. Τσίπρα, που επιμένετε να κρατάτε κλειστό το λιγνιτωρυχείο στη Βεύη, για να σιγουρευτείτε πως θα καίμε φυσικό αέριο. Κι όσες επιτροπές και να κάνετε, αν μείνετε σ' αυτές, ούτε κι εσείς θα είστε χρήσιμοι στην πατρίδα! Όσο "αριστεροί" κι αν νιώθετε! Γιατί ο δικός σας Πρόεδρος της ΔΕΗ ήταν που σας τα είπε το Σεπτέμβρη του 2015, που ίσως έβλεπε την καταστροφή να έρχεται και περίμενε βοήθεια απ' την κυβέρνηση της "πρώτη φορά αριστερά". Κι έμεινε στο περίμενε ...

Μέσα σ' ένα τέτοιο περιβάλλον εγκατάλειψης, του λιγνιτωρυχείου απ' τους στρατηγούς και της ΔΕΗ απ' την Πολιτεία, μόνο συγχαρητήρια αξίζουν στους ανθρώπους του λιγνιτωρυχείου, που έστω και την τελευταία στιγμή αξιολόγησαν σωστά την κατάσταση και κατάφεραν να μη θρηνήσουμε θύματα, που κατάφεραν κι έσωσαν το μεγαλύτερο μέρος του εξοπλισμού, που ήδη, απ' όσο μαθαίνω, ετοιμάζονται να ξεκινήσουν πάλι παραγωγή. Στην Κίνα ακόμα ψάχνουν να βρουν πόσα ήταν τα θύματα της κατολίσθησης, που πλάκωσε πριν λίγες ημέρες ένα ολόκληρο χωριό. Ή στο Σηάτλ των ΗΠΑ, το 2014. Ή με τους τουρίστες κάθε τόσο, στην Κρήτη.
 
 

Αρχειοθήκη ιστολογίου