Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017

ΡΑΕ: Νέο μοντέλο για Κοινωνικό Τιμολόγιο και ΥΚΩ

Στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας κλειδώνει το «πακέτο» των προτάσεων της ΡΑΕ προς την κυβέρνηση για τις αλλαγές στις χρεώσεις των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) αλλά και για τα νέα κριτήρια υπαγωγής στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ).
Τις δύο τελευταίες μέρες η ΡΑΕ, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε μαραθώνιες συνεδριάσεις της ολομέλειας της με κύρια θέματα τις προαναφερόμενες νέες παρεμβάσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας. Πηγές σημειώνουν, ότι την ερχόμενη εβδομάδα εκτιμάται πως η Αρχή θα έχει καταλήξει σε εισηγήσεις προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας που θα αφορούν:

1. Το δραστικό περιορισμό των αναδρομικών ποσών που διεκδικεί η ΔΕΗ με αυξήσεις στα τιμολόγια για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας που παρέχει στα νησιά και τους δικαιούχους του ΚΟΤ. Η δημόσια επιχείρηση ζητά να ανακτήσει 735 εκατ. ευρώ από το 2012 έως και το 2016, η ΡΑΕ φαίνεται να καταλήγει στην έγκριση ποσών της τάξης των 350 με 400 εκατ. ευρώ. Οι ανατιμήσεις στις χρεώσεις των ΥΚΩ θα γίνουν σε βάθος πενταετίας, έως το 2022.

2. Την κάλυψη μέρους των ΥΚΩ που θα πληρώνουν από δω και στο εξής νοικοκυριά κι επιχειρήσεις με κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού. Η Αρχή θα προτείνει την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης 120 εκατ. ευρώ για το πετρέλαιο των μονάδων στα νησιά. Έτσι, το ποσό αυτό δεν θα το επιβαρύνονται οι καταναλωτές.

3. Αλλάζουν τα κλιμάκια χρέωσης των ΥΚΩ που πληρώνουν οι πελάτες των εταιριών προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης όταν η κατανάλωση ρεύματος αυξάνεται πάνω από τα όρια μίας κλίμακας η επιβάρυνση θα αφορά μόνο την επιπλέον διαφορά.
4. Νέα κριτήρια υπαγωγής εισηγείται η ΡΑΕ για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο. Θα υπάρχουν εισοδηματικά όρια με ανάλογες εκπτώσεις, αλλά επιπλέον στις χαμηλότερες θα υπάρχει προστασία από τη διακοπές ηλεκτροδότησης, απαλλαγή από τις χρεώσεις ΥΚΩ, ενώ όσο θα ανεβαίνουν τα εισοδηματικά κριτήρια θα περιορίζονται οι ελαφρύνσεις και τα προνόμια.
Οι προτάσεις της Αρχής για το ΚΟΤ δεν αποκλείεται να έχουν ολοκληρωθεί σε 15 μέρες, αντί της μίας εβδομάδας για τις ΥΚΩ.

(Χρ. Κολώνας, euro2day.gr)

Αρχειοθήκη ιστολογίου