Δευτέρα 7 Αυγούστου 2017

Με τέσσερις αιρέσεις οι προτάσεις για ΥΚΩ και ΚΟΤ που εισηγείται η ΡΑΕ

Χρήστος Στεφάνου

Καθώς ο Ρυθμιστής κλείδωσε την Παρασκευή το ποσό των παλιών ΥΚΩ στα 360 εκατ. ευρώ, υπάρχει το ενδεχόμενο τελικά οι καταναλωτές να μην επιβαρυνθούν καθόλου για το γεγονός ότι τα έτη 2012 - 2014 δεν αναπροσαρμόστηκαν οι χρεώσεις και συσσωρεύτηκε μια σημαντική οφειλή για τη ΔΕΗ. Η εκκαθάριση των ΥΚΩ των παλαιότερων ετών, μάλιστα μπήκε και ως μνημονιακή υποχρέωση στις τελευταίες συμφωνίες με τους δανειστές.
Το αγκάθι λοιπόν βγαίνει, ωστόσο ακόμη και τώρα είναι ασαφές εάν αυτό θα γίνει … “αναίμακτα”. Διότι μπορεί η ΡΑΕ στην εισήγησή της να υποδεικνύει πως μπορεί να μην επιβαρυνθούν οι λογαριασμοί ρεύματος των καταναλωτών, ωστόσο για να
συμβεί αυτό θα πρέπει να συντρέξουν μια σειρά από προϋποθέσεις.
Ποιες είναι αυτές;
Πρώτον θα πρέπει το υπουργείο οικονομικών να κάνει αποδεκτή την εισήγηση να επιστραφεί στη ΔΕΗ ο ΕΦΚ για το πετρέλαιο των νησιών. Εδώ το πρόβλημα είναι ότι το ΥΠΟΙΚ για να κάνει δεκτή την πρόταση θα πρέπει αρχικά να αφαιρέσει το ποσό από τον προϋπολογισμό και στη συνέχεια να βρεθεί το ισοδύναμο που θα καλύψει αυτήν την απώλεια, όπως προβλέπεται άλλωστε και στο μνημόνιο.
Δεύτερον εάν το ΥΠΟΙΚ πράγματι βρει το ισοδύναμο θα πρέπει αυτό να εγκριθεί και να γίνει αποδεκτό από τους θεσμούς. Εδώ έχουμε δύο σκέλη. Το δημοσιονομικό, δηλαδή θα πρέπει να κριθεί ως επαρκές το ισοδύναμο. Και το θεσμικό, δηλαδή να κριθεί ως συμβατή η ενίσχυση των ΥΚΩ από τον προϋπολογισμό. Για το δεύτερο η ελληνική κυβέρνηση έχει ως ισχυρό σύμμαχο το γεγονός ότι η ΕΕ ευνοεί τη χρηματοδότηση της κοινωνικής πολιτικής στην ενέργεια από τους κρατικούς προϋπολογισμούς και όχι από τους υπόλοιπους καταναλωτές
Τρίτον θα πρέπει να αποδεχθεί την εισήγηση της ΡΑΕ η ΔΕΗ η οποία έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα κινηθεί δικαστικά και θα προσπαθήσει να “ρίξει" στο ΣΤΕ την εισήγηση του Ρυθμιστή. Εδώ πάντα υπάρχει η πιθανότητα να ανοίξει ο ασκός του Αιόλου με μια συνολική και σε βάθος χρόνου διερεύνηση των χρεώσεων ΥΚΩ που ανεξέλεγκτα χρεώνει διαχρονικά η ΔΕΗ.
Τέλος να σημειωθεί ότι υπάρχει και μια αίρεση που αφορά στις αλλαγές στο ΚΟΤ, οι οποίες καθώς διευρύνουν τους δικαιούχους και αυξάνουν τις εκπτώσεις που θα απολαμβάνουν στα τιμολόγια, θα δημιουργηθεί μια πρόσθετης επιβάρυνση με βάση την εκτίμηση της ΡΑΕ της τάξης των 150 εκατ. ευρώ που θα επιβαρύνει τους υπόλοιπους καταναλωτές. Και εδώ λοιπόν υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο το ποσό να κριθεί υπερβολικό από τους θεσμούς και να “ψαλιδιστεί” ή και να κοπεί εντελώς.

 https://energypress.gr/news/me-tesseris-aireseis-oi-protaseis-gia-yko-kai-kot-poy-eisigeitai-i-rae

Αρχειοθήκη ιστολογίου