Παρασκευή 25 Αυγούστου 2017

Μανιάτης: Δικαίωση της ενεργειακής μας πολιτικής με κοινωνικό πρόσημο

Ο υπεύθυνος της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για Ενέργεια, Περιβάλλον, Υποδομές, Γιάννης Μανιάτης, με αφορμή την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για έρευνες Υδρογονανθράκων και τη διανομή του Τέλους ΑΠΕ στα 270 χωριά με Αιολικά Πάρκα, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
Οι πολιτικές μας επιλογές δικαιώνονται στην ενεργειακή πολιτική και την υλοποίηση του αναπτυξιακού σχεδίου της χώρας, πάντα σε συνδυασμό με την κοινωνική πρόνοια και αλληλεγγύη.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ λόγω ιδεοληπτικής κρίσης διαρκείας και ανικανότητας καθυστερεί 2,5 χρόνια την προώθηση και κύρωση στη Βουλή των διαγωνισμών για Υδρογονάνθρακες στις 6 θαλάσσιες και χερσαίες περιοχές που προκηρύξαμε από τον Οκτώβριο του 2014. Ήδη όμως, πετρελαϊκοί κολοσσοί όπως η EXXON MOBIL και η TOTAL, μαζί με τις ελληνικές ΕΛΠΕ
και ENERGEAN εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης, με βάση το δικό μας θεσμικό πλαίσιο και τα δικά μας γεωφυσικά δεδομένα, χωρίς η σημερινή κυβέρνηση να έχει αλλάξει έστω και μία τελεία, ή να έχει προσθέσει έστω κι ένα κόμμα.
Ήδη, μετράμε 2,5 χρόνια απώλειας των εσόδων 2.000.000.000€ (2 δις €) κάθε χρόνο που προβλέπεται να εισρεύσουν τα επόμενα χρόνια στα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας, με βάση το νόμο μας για το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών, που ο ΣΥΡΙΖΑ τότε καταψήφισε. Προφανώς προτιμούν το νόμο Κατρούγκαλου που πετσοκόβει για άλλη μια φορά τις συντάξεις των Ελλήνων συνταξιούχων, αντί να εργαστούν προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης.
Την ίδια στιγμή με 2,5 χρόνια καθυστέρηση άρχισαν να διανέμονται οι οικονομικές ωφέλειες (από την παρακράτηση του 1% της αξίας παραγωγής), που νομοθετήσαμε το 2014 για τους κατοίκους των 270 ορεινών χωριών της χώρας, όπου είναι εγκατεστημένα Αιολικά Πάρκα. Πάνω από 30.000 οικογένειες των περιοχών αυτών παίρνουν ως επιστροφή από τη ΔΕΗ σχεδόν μια επιπλέον σύνταξη με βάση το δικό μας νόμο που επίσης καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτή είναι η σύγχρονη προοδευτική αντίληψη για τη συμβολή της ενέργειας και του ορυκτού πλούτου της χώρας στην ανάπτυξη της οικονομίας και τη στήριξη των κοινωνικά ασθενέστερων με ένα ισχυρό δίχτυ κοινωνικής αλληλεγγύης. Αυτές είναι οι διαφορές μας από το δημαγωγικό τυχοδιωκτισμό των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και τις νεοφιλελεύθερες και συντηρητικές πολιτικές της Ν.Δ.



 https://energypress.gr/news/maniatis-dikaiosi-tis-energeiakis-mas-politikis-me-koinoniko-prosimo

Αρχειοθήκη ιστολογίου