Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2017

Μποναμάς 10 εκατ. ευρώ από την Αλουμίνιον για το ταμείο της ΔΕΗ

Ακριβώς ένα χρόνο πριν, το Σεπτέμβριο του 2016 γινόταν γνωστή η ιστορική συμφωνία μεταξύ της ΔΕΗ και του μεγαλύτερου καταναλωτή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, της βιομηχανίας Αλουμίνιον της Ελλάδος. Με την ιστορική για τα ενεργειακά και βιομηχανικά τεκταινόμενα στη χώρα μας συμφωνία, έληγε μια πολυετής διαμάχη η οποία απασχόλησε όχι μόνο την επικαιρότητα αλλά τα θεσμικά όργανα και τα δικαστήρια εντός και εκτός Ελλάδος. 
Η συμφωνία αυτή που χαρακτηρίστηκε ως επωφελής για όλες τις πλευρές, αφού πρωτίστως για την Αλουμίνιον εξασφάλιζε σταθερή και ικανοποιητική τιμολόγηση ενώ για τη ΔΕΗ έφερνε σημαντική ενίσχυση της ρευστότητας, συνεχίζει ακόμη και σήμερα να παράγει οφέλη για όλες τις πλευρές. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr εντός του επόμενου χρονικού διαστήματος, η Αλουμίνιον της Ελλάδος, που θυμίζουμε είχε προπληρώσει το σύνολο το ποσό που αντιστοιχεί στην κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας της φετινής χρονιάς αναμένεται να καταβάλει στη ΔΕΗ ένα επιπλέον σημαντικό ποσό της τάξης των 10 εκατ. ευρώ.
Τι έχει συμβεί; Η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών προέβλεπε μια συγκεκριμένη τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία καθορίστηκε σε συνάρτηση και με τη διεθνή τιμή του αλουμινίου. Σε περίπτωση λοιπόν που η διεθνής τιμή του προϊόντος που παράγει η Αλουμίνιον, η συμφωνία προέβλεπε αύξηση στην τιμή του ρεύματος που πληρώνει η βιομηχανία στη ΔΕΗ.
Πράγματι από πέρυσι μέχρι σήμερα η τιμή του αλουμινίου έχει αυξηθεί και από τα επίπεδα των 1600 - 1800 δολαρίων ο τόνος που βρισκόταν το 2016, αυτή τη στιγμή έχει ξεπεράσει τα 2000 δολάρια στο διεθνές χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Λονδίνου διανύοντας ένα θετικό ανοδικό κύκλο. 
Και όπως ακριβώς προβλεπόταν, η Αλουμίνιον της Ελλάδος και ο όμιλος Μυτιληναίος διανύουν μια εξαιρετικά θετική συγκυρία που δίνει τη δυνατότητα της αποπληρωμής του ποσού που προβλεπόταν στη σύμβαση και μάλιστα προκαταβάλλοντας τα 10 εκατ. ευρώ, δηλαδή το συγκεκριμένο ποσό.
Η προκαταβολή του συνόλου του ποσού, αποτελεί ένα ακόμη έμπρακτο δείγμα κίνησης καλής θέλησης και πρωτοβουλίας για την ενίσχυση της ΔΕΗ, από την πλευρά της Αλουμίνιον και του ομίλου Μυτιληναίος. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι σε όλες τις πρόσφατες τοποθετήσεις του, ο επικεφαλής του ομίλου Ε. Μυτιληναίος, έχει ταχθεί δημοσίως υπέρ της ΔΕΗ, σημειώνοντας ότι γνωρίζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει και εκδηλώνοντας την πρόθεσή του ο όμιλος να υποστηρίξει στην κατεύθυνση αυτή τη ΔΕΚΟ, που αποτελεί βασικό πυλώνα του ενεργειακού συστήματος και της ελληνικής οικονομίας. 
Με τα 10 εκατ. ευρώ, το συνολικό ύψος των προκαταβολών που έχει δώσει ο όμιλος Μυτιληναίος για τις καταναλώσεις ηλεκτρικής ενέργειας του 2017 φτάνει τα 110 εκατ. ευρώ, ποσό ρεκόρ για τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας. Να σημειωθεί τέλος ότι στο επόμενο διάστημα, αναμένεται να εκδηλωθούν και άλλες κινήσεις καλής θέλησης και έμπρακτης υποστήριξης της ΔΕΗ.

(του Χάρη Φλουδόπουλου, capital.gr)

Αρχειοθήκη ιστολογίου