Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017

«Μάχη» ιδιωτών παρόχων από το 2018 για το 1,5 εκατομμύριο πελάτες της ΔΕΗ στα νησιά - Στο στόχαστρο οι μεγάλες τουριστικές μονάδες


Με απόφαση της ΡΑΕ, απελευθερώνεται πλήρως από τις αρχές του επόμενου έτους η αγορά ενέργειας σε όλα τα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά
Πρόσβαση σε περισσότερους από 1,5 εκατομμύριο καταναλωτές της ΔΕΗ θα αποκτήσουν οι ιδιώτες προμηθευτές ενέργειας από τις αρχές του 2018 μετά την απόφαση του προέδρου της ΡΑΕ κ Νίκου Μπουλαξή να απελευθερώσει την αγορά ενέργειας και στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά (ΜΔΝ), δίνοντας την ευκαιρία σε όλες τις εταιρείες προμήθειας ενέργειας να αποκτήσουν πελάτες που σήμερα σχεδόν ήταν αποκλειστικό προνόμιο της ΔΕΗ.
Σύμφωνα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο πρόεδρος της Αρχής, οι υπάρχουσες εταιρείες προμήθειας ενέργειας που δραστηριοποιούνται στη Κρήτη κατέχουν το 17%  της συνολικής αγοράς.
Από τις αρχές του 2017 είχε «ανοίξει» η αγορά ενέργειας και στη Ρόδο.
Ήδη οι ιδιωτικές εταιρείες προμήθειας ενέργειας κατέχουν μερίδιο αγοράς που φθάνει κοντά στο 6%.
Να σημειωθεί ότι το κόστος ηλεκτροδότησης των νησιών ανήλθε στα 3,5 δις. ευρώ την τελευταία πενταετία και το 70% του κόστους προέρχεται από τη χρήση πετρελαίου.
Το κόστος ηλεκτροδότησης των νησιών χρηματοδοτείται από τα ΥΚΩ που επιβαρύνουν το σύνολο των καταναλωτών ρεύματος μέσα από τους λογαριασμούς ρεύματος.

Στόχος των ιδιωτών παρόχων οι μεγάλες τουριστικές μονάδες

Στελέχη  των εταιρειών εκτιμούν ότι οι εξελίξεις είναι στη σωστή κατεύθυνση καθώς αποκτούν πρόσβαση σε μία νέα αγορά, η οποία να σημειωθεί εξυπηρετεί μεγάλες τουριστικές μονάδες.
Σημαντικό μέγεθος είναι και τα νοικοκυριά τα οποία σε λίγους μήνες θα έχουν πρόσβαση σε πιο ελκυστικά τιμολόγια ρεύματος ενώ σήμερα ο βασικός πωλητής ρεύματος είναι η ΔΕΗ.  
Το 2016 αποτέλεσε κομβικό έτος στον τομέα της προμήθειας ρεύματος στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά, καθώς αποτέλεσε το πρώτο έτος δραστηριοποίησης και εναλλακτικών παρόχων, πλην της ΔΕΗ.
Από τον Ιούλιο του 2016 δραστηριοποιήθηκαν στην Κρήτη οι πρώτοι εναλλακτικοί προμηθευτές.
Μέσα στο πρώτο μήνα ανοίγματος της αγοράς, δραστηριοποιήθηκαν άμεσα έξι νέοι προμηθευτές με ποσοστά εκπροσώπησης που κυμαίνονταν από 0,0007% έως 0,5083% και σύνολο 0,61% της προμήθειας στο νησί.
Έως το τέλος του έτους 2016 υπήρχαν επτά εναλλακτικοί προμηθευτές με ποσοστά εκπροσώπησης που κυμαίνονταν από 0,1691% έως 1,9656% και σύνολο 6,59% της προμήθειας στο νησί.
Η ΡΑΕ στην έκθεσή της εκτιμά ότι θα ενταθεί ο ανταγωνισμός στα ΜΔΝ.
Τέλος να αναφερθεί ότι από τις αρχές του 2018 οι εταιρείες προμήθειας ενέργειας θα εντάξουν στο πακέτο και την πώληση φυσικού αερίου.  
Δηλαδή μία εταιρεία προμήθειας ενέργειας θα πουλά και φυσικό αέριο,  εκμεταλλευόμενη το δίκτυο που υπάρχει σήμερα.   

Νίκος Θεοδωρόπουλος

www.worldenergynews.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου