Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2017

Από τη ΔΕΗ θα συνεχίσει να εξαρτάται ο ΔΕΔΔΗΕ


Από τη ΔΕΗ θα συνεχίσει να εξαρτάται ο ΔΕΔΔΗΕ

Μέχρι το τέλος του 2019, προβλέπεται να καλύπτει την ανάπτυξη υποστηρικτικών υπηρεσιών προς τη ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ, η ΔΕΗ, λόγω της τεχνογνωσίας της και των υψηλών απαιτήσεων του Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας.
Παρά τον διαχωρισμό και τη λειτουργική και νομική απόσχιση του ΔΕΔΔΗΕ που προβλέφτηκε με νομοθετική ρύθμιση του 2011 (4001/2011) στο πλαίσιο της καλύτερης οργάνωσης της αγοράς, το υπουργείο Περιβάλλοντος ετοιμάζει ρύθμιση, με την οποία θα επιτρέπεται η συνέχιση της υποστήριξης του ελληνικού δικτύου διανομής «σε υπηρεσίες υγείας,ασφάλειας εργαζομένων και νομικής υποστήριξης έναντι εύλογου ανταλλάγματος που θα καλύπτει το κόστος παροχής τους».
Στην κατηγορία αυτή υπάγονται μεταξύ των άλλων, υπηρεσίες όπως η χρήση δικτύου δεδομένων, το Κέντρο Δοκιμών Ερευνών και Προτύπων κ.α. Στους τομείς αυτούς, κρίνεται απαραίτητη η συνδρομή
της ΔΕΗ και για ένα επιπρόσθετο λόγο που είναι η έλλειψη πιστοποιημένων εργαστηρίων στον ελληνικό χώρο για τις δοκιμές που απαιτεί το πλήθος υλικών του ΔΕΔΔΗΕ καθώς η συνεργασία με εργαστήρια του εξωτερικού, πέρα από το αυξημένο κόστος, συνεπάγεται και μεγάλες καθυστερήσεις. Φρένο στην αυτονόμηση του ελληνικού δικτύου διανομής βάζουν επίσης και οι περιορισμοί στις προσλήψεις νέου εξειδικευμένου προσωπικού.
Ειδικά, για τα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά και μέχρι το τέλος του έτους 2019, για τη διευκόλυνση της πλήρους ανάπτυξης και την υποστήριξη της λειτουργίας των τοπικών υποδομών διαχείρισης των ηλεκτρικών συστημάτων, η ΔΕΗ θα μπορεί να παρέχει στη ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.:
- υποστηρικτικές υπηρεσίες, που αφορούν τη λειτουργία και διαχείριση των συστημάτων αυτών, χωρίς αυτό να συνεπάγεται την ανάθεση ευθύνης ή αρμοδιότητας για τη διαχείριση αυτή και
- υπηρεσίες για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών.
Οι υπηρεσίες αυτές θα παρέχονται έναντι εύλογου ανταλλάγματος που θα καλύπτει το κόστος παροχής τους, μέσω συμβάσεων οι οποίες θα υπόκεινται στην έγκριση της ΡΑΕ, τόσο ως προς το είδος των υπηρεσιών, όσο και ως προς το κόστος αυτών.


της Μαριάννας Τζάννε
 http://www.b2green.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου