Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2017

"Τσίμπησαν" δύο ολοκληρες μονάδες από τη ΔΕΗ οι ιδιώτες πάροχοι τον Σεπτέμβριο

Γιώργος Φιντικάκης



Βουτιά και μάλιστα απότομη κατέγραψαν σύμφωνα με τις πληροφορίες τα μερίδια αγοράς της ΔΕΗ το Σεπτέμβριο. Επειτα από ενενήντα ημέρες απόλυτης θερινής ραστώνης, με την κινητικότητα στα μερίδια στάσιμη, αίφνης η αγορά ξαναπήρε μπροστά, και μάλιστα δυναμικά, όπως δείχνει η απώλεια της ΔΕΗ δύο ολόκληρων μονάδων, μέσα σε ένα μόνο μήνα.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του "Energypress" ο Σεπτέμβριος έκλεισε με το μερίδιο της ΔΕΗ στο 83,5% έναντι 85,55% τον Αύγουστο, 85,7% τον Ιούλιο και 85,5% τον Ιούνιο. Το γεγονός επιβεβαιώνει ότι υπάρχει μια τάση περαιτέρω μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ, με πολλούς καταναλωτές να κάνουν πράξη μέσα στο Σεπτέμβριο την ειλημμένη πριν το καλοκαίρι απόφασή τους να αλλάξουν πάροχο. Στην επιλογή τους συνέβαλαν ασφαλώς και οι καμπάνιες- προσφορές των
ιδιωτών προμηθευτών.
Σε δεύτερη όμως ανάγνωση, η απότομη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ, εφόσον συνεχιστεί και μέσα στον Οκτώβριο, μπορεί τελικά να αποδειχθεί "σύμμαχος" για την επιχείρηση, υπό την έννοια ότι μειώνει την πίεση λήψης δομικών μέτρων αναφορικά με τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ.
Θυμίζουμε ότι η συμφωνία κυβέρνησης- δανειστών για τη 2η αξιολόγηση προέβλεπε ότι αν η απόκλιση από το στόχο μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ υπερβαίνει το 2%, τότε ενεργοποιείται ένα είδος "penalty". Εν προκειμένω, ο ενδιάμεσος στόχος μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ για τον Ιούνιο έχει τεθεί στο 81% (και στο 75,24% για το τέλος του 2017). Ομως το μερίδιο της επιχείρησης στην λιανική αγορά ρεύματος τον Ιούνιο παρέμεινε σταθερό στο 85,5%, δηλαδή απέκλινε του στόχου όχι 2%, αλλά 4,5%, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 243 MWh/h. Τόσο είναι κανονικά και το "penalty", δηλαδή η επιπλέον ποσότητα που θα προστεθεί στην προς πώληση από την ΔΕΗ ενέργεια κατά την επόμενη δημοπρασία ΝΟΜΕ στις 18 Οκτωβρίου.
Παρ’ όλα αυτά, ενόψει και των διαβουλεύσεων με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, είναι πιθανό η ΔΕΗ να επικαλεστεί τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου, και τη γενικότερη τάση μείωσης των μεριδίων της, προκειμένου να επιχειρήσει να μην ενεργοποιηθεί η "ρήτρα". Το σκεπτικό της θα μπορούσε να είναι, ότι αφού έστω και με υστέρηση, το μερίδιό μου μειώνεται, δεν συντρέχει λόγος να ενεργοποιηθούν τα δομικά μέτρα ή τουλάχιστον σε αυτή την έκταση. Είναι άγνωστο αν τα επιχειρήματα αυτά θα βρουν ευήκοα ώτα, εκτιμάται ωστόσο ότι η ΔΕΗ θα κάνει την προσπάθεια, όπως έδειξαν και οι προ ημερών σαφείς αιχμές του επικεφαλής της Μ.Παναγιωτάκη για τις κυβερνητικές επιλογές στο θέμα των δημοπρασιών ΝΟΜΕ.
Την περασμένη πάντως εβδομάδα η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας άκουσε καθώς φαίνεται τα μηνύματα της αγοράς, όπως εκφράστηκαν στην ολιγοήμερη διαβούλευση, αλλά και τη βούληση της Κομισιόν, και αποφάσισε να μην "σπάσει" τη μεγάλη δημοπρασία NOME των 718 MWh/h που υπολείπονται να δημοπρατηθούν για το 2017. Η απόφαση ελήφθη παρ'ότι είχε προηγηθεί εισήγηση του ΛΑΓΗΕ, ο οποίος και είχε προτείνει να γίνουν δύο διαφορετικές δημοπρασίες μία για 475 MWh/h στις 18/10/2017 και μία για 243 MWh/h στις 15/11/2017.
Ετσι, και εφόσον δεν αλλάξει κάτι κατά τις επαφές με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών, στις 18 Οκτωβρίου, πρόκειται να δημοπρατηθούν συνολικά 718 MWh/h, εκ των οποίων :
  • Οι 246 MWh/h είναι το υπόλοιπο από τις αρχικά καθορισθείσες ποσότητες του έτους.
  • Οι 229 MWh/h αφορούν το επιπλέον 4% της αρχικά συμφωνηθείσας προς δημοπράτηση ποσότητας, μετά την αναθεωρημένη συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές.
  • Και οι 243 MWh/h προκύπτουν από τη συμφωνία για την προσαύξηση των προς δημοπράτηση ποσοτήτων, λόγω απόκλισης της επιτευχθείσας μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ σε σχέση με τους συμφωνηθέντες στόχους.
https://energypress.gr/news/tsimpisan-dyo-oloklires-monades-apo-ti-dei-oi-idiotes-parohoi-ton-septemvrio

Αρχειοθήκη ιστολογίου