Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017

«Ανέστησαν» συγγραφέα για να κλέβουν τη ΔΕΗ




Σταύρος Κ. Χαρίτος
 Είναι πλούσιοι επιχειρηματίες και εφοπλιστές, διαμένουν στις πιο ακριβές περιοχές της χώρας και διαθέτουν σπίτια-παλάτια. Προβάλλονται στα lifestyle περιοδικά και απασχολούν γενικώς τα media με τα καμώματά τους.
 Κι όμως τέτοιοι καταναλωτές κλέβουν ρεύμα από τη ΔΕΗ με όποιον τρόπο βρουν! Δεν το κάνουν μόνο τώρα, αλλά για δεκαετίες! Σύμφωνα με πληροφορίες η ΔΕΗ έχει κινητοποιήσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και έχει ζητήσει τη συνδρομή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για να εντοπίσει τους έχοντες που δεν πληρώνουν την τιμή ρεύματος που τους αναλογεί και είτε
κρύβονται πίσω από το κοινωνικό τιμολόγιο είτε δεν δηλώνουν την πραγματική επιφάνεια των κατοικιών τους (τα τετραγωνικά μέτρα αποτελούν παράμετρο για τον υπολογισμό της αξίας του λογαριασμού ρεύματος της ΔΕΗ και των δημοτικών τελών). 
Οι συνολικές οφειλές των καταναλωτών της ΔΕΗ που έχουν ενταχθεί στα κοινωνικά τιμολόγια ανέρχονται στα 330 εκατ. ευρώ. Το Documento παρουσιάζει περιπτώσεις που δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνειών για τα μέσα που χρησιμοποιούν οι αετονύχηδες, οικονομικά επιφανείς παράγοντες των βορείων προαστίων για να κλέβουν τη ΔΕΗ. Ο γνωστός συγγραφέας Α.Ν., ο οποίος έχει αποβιώσει εδώ και δώδεκα χρόνια (ο ίδιος και οι απόγονοί του είχαν απασχολήσει και κατά το πρόσφατο παρελθόν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης), φαίνεται ή ότι έχει… αναστηθεί, αφού οι κληρονόμοι του σπιτιού του, ενός ακινήτου 220 τ.μ. στο Παλαιό Ψυχικό, καταθέτουν στη ΔΕΗ πιστοποιητικό οξυγονοθεραπείας για να δικαιούνται κοινωνικό τιμολόγιο!
 Η παροχή εμφανίζει ληξιπρόθεσμη οφειλή ύψους 13.238 ευρώ, ενώ η κατανάλωση είναι κατά μέσο όρο πάνω από 5.000 κιλοβατώρες το τετράμηνο (μια τετραμελής οικογένεια καταναλώνει το τετράμηνο κάτω από 2.000 κιλοβατώρες). 
Εκτός αυτού, της κλοπής δηλαδή από τη ΔΕΗ, υπάρχει και η πληροφορία ότι οι συγγενείς του ίσως δεν έχουν δηλώσει τον θάνατό του στο ασφαλιστικό του ταμείο, οπότε για δώδεκα χρόνια μπορεί να λαμβάνουν τη… σύνταξη του μακαρίτη! Αλλη περίπτωση αφορά διεθνούς φήμης εικαστικό η οποία διοργανώνει κοσμικές εκθέσεις με τα έργα της σε γνωστές γκαλερί της Αθήνας και άλλων ευρωπαϊκών πόλεων. Ζει και εργάζεται σε ακίνητο εκτάσεως 277 τ.μ. στην Κηφισιά και έχει «ζωγραφίσει» ένα απείρου κάλλους «κανόνι» στη ΔΕΗ ύψους 12.655 ευρώ, ενώ κατά μέσο όρο η κατανάλωση ανέρχεται σε 8.262 κιλοβατώρες. Αλλη κυρία, γόνος μεγάλης εφοπλιστικής οικογένειας, που δηλώνει στη ΔΕΗ ότι ζει σε ακίνητο 221 τ.μ. στην Κηφισιά, καταναλώνει στο τετράμηνο 10.500 κιλοβατώρες ηλεκτρικού ρεύματος. 
Η οφειλή της ανέρχεται σε 10.406 ευρώ. 
Οι ελεγκτές θεωρούν ότι τα τετραγωνικά μέτρα του σπιτιού είναι λίγα σε σχέση με την κατανάλωση και για τον λόγο αυτό, όπως αναφέρουν πληροφορίες, η ΔΕΗ έχει ζητήσει τη συνδρομή της ΑΑΔΕ προκειμένου να τα ταυτοποιήσει την επιφάνεια των ακινήτων με βάση το Ε9. Βεβαίως, όχι μόνο γι’ αυτήν τη περίπτωση, αλλά για όλες σαν αυτή. 
Δηλώνει τριαράκι ενώ ζει σε σπίτι-γήπεδο 
Οι έλεγχοι αυτοί πάντως αρχίζουν να βγάζουν λαβράκια. Για παράδειγμα, κάτοικος της Παλαιάς Πεντέλης δηλώνει στη ΔΕΗ ακίνητο 68 τ.μ. αλλά σύμφωνα με τη φορολογική του δήλωση το ακίνητο είναι 204 τ.μ. Στο ακίνητο, κατά δήλωση του ιδιοκτήτη στη ΔΕΗ, στεγάζονται τρεις οικογένειες. Προφανώς είναι αδύνατο να μένουν τρεις οικογένειες στην «καμαρούλα» των 68 τ.μ. της Παλαιάς Πεντέλης. Η ληξιπρόθεσμη οφειλή για την «καμαρούλα» ανέρχεται στις 12.000 ευρώ και ο μέσος όρος της κατανάλωσης στο τετράμηνο ανέρχεται στις 7.000 κιλοβατώρες. Παροχή στη Δροσιά.
 Το ακίνητο που δηλώνεται στη ΔΕΗ είναι 180 τ.μ., αλλά από αυτοψία των συνεργείων υπολογίστηκε σε περίπου 500 τ.μ. Η ληξιπρόθεσμη οφειλή είναι ύψους 22.869 ευρώ και οι μηνιαία κατανάλωση 13.000 κιλοβατώρες, σαν να πρόκειται για βιοτεχνία… Το κλέψιμο πάει σύννεφο και στην ανατολική Αττική. Η ΔΕΗ ηλεκτροδοτεί οικία έκτασης 227 τ.μ. στο Μάτι, που υπάγεται στον Δήμο Ραφήνας. Στην επιχείρηση, όμως, εμφανίζονται μόνο τα… 70 τ.μ. 
Δηλαδή ο ιδιοκτήτης του ακινήτου κλέβει από τον δήμο δημοτικά τέλη, φόρους και ΤΑΠ. Ο ίδιος οφείλει 11.781 ευρώ και ο μέσος όρος κατανάλωσης κάθε τετράμηνο ανέρχεται σε 6.000 κιλοβατώρες. Οσο για το κερασάκι; Πελάτης εντάχθηκε στο Κοινωνικό Τιμολόγιο βάσει του συμβολαίου προμήθειας με το οποίο δηλώνει ότι το ακίνητο που διαθέτει στο Νέο Ηράκλειο Αττικής είναι 50 τ.μ. Η ληξιπρόθεσμη οφειλή ανέρχεται σε 25.262 ευρώ και ο μέσος όρος της κατανάλωσης κάθε τετράμηνο ξεπερνά κατά πολύ τις 9.000 κιλοβατώρες. Η υπερβολική κατανάλωση σε σχέση με τα τετραγωνικά κίνησε την προσοχή των ελεγκτών, οι οποίοι διερεύνησαν τι ηλεκτροδοτεί η συγκεκριμένη παροχή και ανακάλυψαν ότι δεν ηλεκτροδοτεί ακίνητο 50 τ.μ., αλλά ολόκληρο… τριώροφο! 
 Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΕΗ ξεσκαρτάρει τις περιπτώσεις που βγάζουν μάτι και θα αποσταλούν για τα περαιτέρω στη Δικαιοσύνη. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η επιχείρηση έχει ήδη προχωρήσει σε 600 αποκοπές πλούσιων μπαταχτσήδων, η οποίοι, κατά την πάγια τακτική τους, «κουρεύουν» τα τετραγωνικά που δηλώνουν στη ΔΕΗ και συνάμα «κρύβονται» πίσω από τα κοινωνικά τιμολόγια για να πληρώνουν λιγότερο ή να μην πληρώνουν καθόλου. Κι αυτό διότι το κοινωνικό τιμολόγιο συνεπάγεται ότι στις ευπαθείς ομάδες δεν κόβεται το ρεύμα, ή έστω ότι γίνεται στο απώτερο μέλλον. 


 http://www.documentonews.gr/article/anesthsan-syggrafea-gia-na-kleboyn-th-deh

Αρχειοθήκη ιστολογίου