Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2017

Μόσχου (ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ): "Κόκκινη γραμμή" η πώληση μονάδων


«Κόκκινο πανί» παραμένει για τους εργαζόμενους της ΔΕΗ η πώληση των λιγνιτικών μονάδων, με τα συνδικάτα  να δηλώνουν αγωνιστική ετοιμότητα σε κάθε περίπτωση.
 Την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι ανησυχούν τόσο για το μέλλον του λιγνίτη όσο και για το μέλλον της επιχείρησης , ενώ παράλληλα διεκδικούν τη συλλογική τους σύμβαση εργασίας που λήγει στα τέλη Ιανουαρίου του 2018.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στο ράδιοΛόγος και τον Λύσανδρο Ρήγα ο Μόσχος Μόσχου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΔΕΗ  «Σπάρτακος», με αφορμή την πρόσφατη συνεδρίαση του ΔΣ του Σωματείου στην Πτολεμαΐδα, τα συνδικάτα διαφωνούν με την πώληση έστω και μιας μονάδας. 
«Εμείς  έχουμε την
άποψη ότι δεν πρέπει να πωληθεί καμία μονάδα. Όποια πώληση επιχειρήσει να κάνει η κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, είναι για εμάς κόκκινη γραμμή. Δεν βλέπουμε το λόγο γιατί να γίνει κάτι τέτοιο. Καλά κάνουν οι δανειστές και ζητάνε, θέλουν να εκποιήσουν τη δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού. Εμείς παραμένουμε σταθεροί και λέμε ότι είναι κόκκινη γραμμή η πώληση μονάδων», λέει σε έντονο ύφος…
Ωστόσο, ιδιαίτερη ανησυχία υπάρχει για συγκεκριμένες μονάδες στις οποίες φαίνεται ότι βγαίνει «πωλητήριο». Όπως είπε ο κ. Μόσχος, «διαβάζοντας όλα τα σενάρια, επικοινωνήσαμε με τον πρόεδρο της επιχείρησης, τον είδαμε προ 15 ημερών, αλλά και προ 3 ημερών εκ νέου. Μας διαβεβαίωσε ότι ο Άγιος Δημήτριος δεν πρόκειται ποτέ να μπει μέσα στο πακέτο των προς πώληση λιγνιτικών μονάδων.  Από εκεί και πέρα η ελληνική πολιτεία έστειλε στην Κομισιόν τις μονάδες προς πώληση που είναι η Μελίτη 1 και η άδεια προς πώληση της 2 μονάδας, ο ΑΗΣ Αμυνταίου με το ορυχείο Αμυνταίου, το ορυχείο της Λακιάς και της Βεύης , που δεν έγιναν αποδεκτά. Η ελληνική πολιτεία, ωστόσο, και η διοίκηση της ΔΕΗ λένε ότι πληροί όλες τις προϋποθέσεις αυτό το σχέδιο και δεν σκοπεύουν να στείλουν κάτι άλλο», τόνισε.
Ωστόσο, τα σενάρια «δίνουν και παίρνουν» και η Μεγαλόπολη μπήκε στο «τραπέζι», γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις, γεγονός για το οποίο ο ίδιος άφησε αιχμές. «Δυστυχώς δεν πείραζε κανέναν όσο επρόκειτο για μονάδες της περιοχής μας, αλλά εμείς συστρατευόμαστε στον αγώνα. Όποια μονάδα και να βγει για πώληση θα είναι κόκκινη γραμμή για εμάς», σημείωσε με νόημα. Σε κάθε περίπτωση το σωματείο και οι εργαζόμενοι δηλώνουν σε αγωνιστική ετοιμότητα, εκτιμώντας ότι το market test δύσκολα θα περάσει αν δεν έχει και νερά μέσα, εκτιμώντας ότι θα καθυστερήσει χρονικά η διαδικασία.
Για τη συλλογική σύμβαση εργασίας
Εντωμεταξύ, στην πρόσφατη γενική συνέλευση του Σωματείου «Σπάρτακος», έγινε, επίσης, μια πρώτη ενημέρωση για τη νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Η προηγούμενη συλλογική σύμβαση υπογράφηκε τον Ιανουάριο του 2015 και μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου ισχύει η υφιστάμενη. Οι συγκεκριμένες προτάσεις των σωματείων θα τεθεί στο τραπέζι : «Οποιαδήποτε συλλογική σύμβαση είναι καλύτερο από καμία σύμβαση. Έγιναν κάποιες πρώτες επαφές και διεκδικούμε την κάρτα υγείας για πρόσθετη περίθαλψη, ώστε ο οποιοσδήποτε συνάδελφος να μπορεί να πάει σε μια κλινική και να κάνουν εξετάσεις. Επίσης, σε περίπτωση απώλειας ζωής οι συγγενείς να μπορούν  να παίρνουν 20.000 ευρώ αποζημίωση και το διπλάσιο σε περίπτωση ατυχήματος».
Στο χείλος του γκρεμού η επιχείρηση
Στο επίκεντρο της συζήτησης, ωστόσο, βρέθηκαν και τα οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ που «επισήμως» πλέον την «τοποθετούν» στο χείλος του γκρεμού . Το συνδικάτο επεσήμανε εδώ και δύο χρόνια τα τραγικά αποτελέσματα, μετά την απόφαση για τα ΝΟΜΕ. «Με μαθηματική ακρίβεια, η επιχείρηση πάει στον γκρεμό», εκτιμάει ο ίδιος. Επίσης, πολλοί μεγαλο – οφειλέτες δεν πληρώνουν για το ρεύμα και τα χρέη φτάνουν σε πολλά εκατομμύρια ευρώ. «ΤΟ μέλλον δεν είναι καλό για την επιχείρηση. Με αυτά που ψήφισαν δεν μπορεί να σταθεί «, κατέληξε.
Το φθινόπωρο, πάντως, προβλέπεται θερμό για τα ενεργειακά αλλά και τη ΔΕΗ. «πρέπει όλοι να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αναλάβουν τις ευθύνες τους», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μόσχος. Αναφορικά με το σύστημα θέρμανσης ο ίδιος είπε ότι θα επισκεφθούν τους σταθμούς για να επιβεβαιώσουν την ετοιμότητά τους, με την ελπίδα ότι όλα θα πάνε καλά τον φετινό χειμώνα.

 https://energypress.gr/news/moshoy-spartakos-kokkini-grammi-i-polisi-monadon

Αρχειοθήκη ιστολογίου