Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2017

Κομισιόν: Θα βρεθεί σύντομα λύση για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ



  


Η λύση για την πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ θα βρεθεί σχετικά γρήγορα, καθώς είναι πολύ σημαντικό για την κυβέρνηση να ολοκληρωθεί γρήγορα η τρίτη αξιολόγηση, επεσήμανε σήμερα ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σέφκοβιτς σε δηλώσεις του στο πλαίσιο της Ευρω – Αραβικής Συνόδου που πραγματοποιείται στην Αθήνα.
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι οι διαπραγματεύσεις για το θέμα διεξάγονται από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, με βάση τη σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και πρόσθεσε ότι η εξέλιξη της διαπραγμάτευσης θα συζητηθεί και
στη συνάντηση που πρόκειται να έχει το απόγευμα με τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα.
Συγκεκριμένα θα συζητηθεί η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων στον ενεργειακό τομέα που είναι, όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, πολύ σημαντικός για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης καθώς και οι εξελίξεις στα ενεργειακά δίκτυα της περιοχής που περιλαμβάνουν τους αγωγούς TAP, Eastmed, ελληνοβουλγαρικό κ.α.
Ο κ. Σέφκοβιτς τόνισε ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει ενεργειακός κόμβος για την περιοχή, χαρακτηρίζοντας τον αγωγό TAP ως στρατηγικής σημασίας καθώς διασφαλίζει διαφοροποίηση τόσο των πηγών εφοδιασμού όσο και της διαδρομής μεταφοράς του αερίου.
Σε συνδυασμό με τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό ο ρόλος της Ελλάδας θα αναβαθμιστεί, τόνισε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν καθώς θα ανοίξει νέες πηγές αερίου για τη νοτιοανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια. Εκτίμησε παράλληλα ότι η Ελλάδα και η Ιταλία θα είναι οι πύλες για την εισαγωγή του φυσικού αερίου που έχει ανακαλυφθεί στην Ανατολική Μεσόγειο, που ισοδυναμεί όπως είπε χαρακτηριστικά με μία δεύτερη Νορβηγία.
Σε ερώτηση για τον αγωγό South Stream που σχεδιάζεται να μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο προς την Ευρώπη ο κ. Σέφκοβιτς ανέφερε ότι στόχος της πολιτικής που εφαρμόζεται στην περιοχή είναι κάθε χώρα να έχει πρόσβαση σε τρεις τουλάχιστον πηγές φυσικού αερίου με βελτίωση των διασυνδέσεων και ανάπτυξη του υγροποιημένου αερίου.
Είπε επίσης ότι οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και η Ελλάδα πληρώνουν ακριβότερα το ρωσικό φυσικό αέριο σε σχέση με τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης, παρά το γεγονός ότι είναι πιο κοντά στην πηγή, με τις διαφορές τιμών να κυμαίνονται από 15 έως 25%. Και για το North Stream, τον αντίστοιχο αγωγό στη Βόρεια Ευρώπη τόνισε ότι ο ευρωπαϊκός νόμος πρέπει να γίνεται σεβαστός και ότι η Κομισιόν θα διαπραγματευθεί το καθεστώς του αγωγού με τη Ρωσία.
Αναφερόμενος στους στόχους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ο κ. Σέφκοβιτς είπε ότι η Ελλάδα πάει πολύ καλά για την επίτευξη των στόχων του 2020 και η ίδια τάση διαφαίνεται για το 2030 όποτε όμως οι στόχοι είναι πολύ πιο απαιτητικοί. Αυτό σημαίνει ότι η χώρα μας θα πρέπει να συντονίσει την οικονομική ανάπτυξη με την ανάγκη να επιτευχθούν οι στόχοι για το κλίμα, καθώς ένα μέρος της προόδου μέχρι τώρα οφείλεται στην οικονομική κρίση.
Τέλος ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρθηκε σε πρωτοβουλία για την εφαρμογή νέου επιχειρηματικού μοντέλου στις περιοχές που εξαρτώνται από τον άνθρακα με την υλοποίηση επενδύσεων και την ανάπτυξη νέων οικονομικών δραστηριοτήτων προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις από την απανθρακοποίηση της οικονομίας. Τέτοια μοντέλα εφαρμόζονται πιλοτικά στην Πολωνία, τη Σλοβακία, την Τσεχία και τη Γερμανία ενώ ανάλογη πρόταση θα υποβληθεί και προς τη χώρα μας, για τις περιοχές όπου εξορύσσεται λιγνίτης για την παραγωγή ενέργειας.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αρχειοθήκη ιστολογίου