Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2017

Παράπονα για στρεβλώσεις στην αγορά των ΑΠΕ..


Αναστάτωση έχει προκληθεί στην ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας από τροπολογία που προκαλεί στρεβλώσεις στις ΑΠΕ επισημαίνει το Euractiv σε δημοσίευμά του.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι το πρόβλημα προκαλεί  τροπολογία στο νόμο του υπουργείου ΠΕΝ για το δομημένο περιβάλλον, η οποία  αφορά τις υβριδικές μονάδες παραγωγής ρεύματος που βρίσκονται σε μη διασυνδεδεμένα νησιά. Πρόκειται για πιλοτικά έργα που στοχεύει στην απανθρακοποίηση και την παραγωγή ηλεκτρισμού από «καθαρή ενέργεια» – πρωτοβουλία της Ε.Ε. «Πράσινα Νησιά».
Συγκεκριμένα υποστηρίζουν ότι η συγκεκριμένη τροπολογία είναι εκτός των κατευθυντήριων γραμμών της Ε.Ε, καθώς η τιμολόγηση των υβριδικών
συστημάτων καθορίστηκε με νομοθεσία του 2016, η οποία αντικατέστησε προηγούμενη του 2006 ως μέρος των δεσμεύσεων που ανέλαβε η χώρα έναντι των δανειστών της για την εξυγίανση των ΑΠΕ. Με τις διατάξεις του 2016 προβλέπεται διαγωνιστική διαδικασία με τη χαμηλότερη προσφορά για τα υβριδικά έργα.
Ωστόσο, σύμφωνα με όσα  αναφέρονται στο δημοσίευμα, η τροπολογία εξαιρεί από αυτή τη διαδικασία δύο πιλοτικά έργα της Ικαρίας και της Τήλου. Τα έργα αυτά θα επιδοτούνται με το παλαιό καθεστώς του 2006. Επιπλέον, το δημοσίευμα, σημειώνει ότι η παρέκκλιση αφορά και άλλα λιγότερο ώριμα έργα τα οποία έχουν χρηματοδοτηθεί εν μέρει ή και στο σύνολό τους από την Ε.Ε.
Με τη διάταξη αυτή, όπως υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς, τους οποίους επικαλείται το δημοσίευμα, ευνοούνται συγκεκριμένες εταιρίες. Σημειώνεται ότι τα δύο έργα στα νησιά της Ικαρίας και της Τήλου αναπτύσσονται από τη ΔΕΗ ΔΕΗ 0,00%, «η οποία έχει μονοπωλήσει την αγορά εδώ και δεκαετίες».
Σε απάντηση του υπουργείου Ενέργειας στη δημοσίευση τονίζεται ότι η συγκεκριμένη τροπολογία συγκέντρωσε «περισσότερες από 250 θετικές ψήφους». Με την τροπολογία οποία ρυθμίζονται κρίσιμοι παράμετροι για την ανάπτυξη των ΑΠΕ σε νησιά που δεν είναι συνδεδεμένα με το ηπειρωτικό δίκτυο
ηλεκτρικής ενέργειας. Η πρωτοβουλία της Κυβέρνησης προβλέπεται από τις Κατευθυντήριες Γραμμές 2014-20 της ΕΕ και τα αρμόδια κοινοτικά όργανα δεν έχουν εκφράσει αντίθετη άποψη».

Στην πορεία και από τη στάση της Ε.Ε θα φανεί ποιος έχει δίκιο…



 http://energyin.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου