Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2017

Μια... Μεγαλόπολη δρόμος, η απόσταση που χωρίζει Κομισιόν και ΥΠΕΝ για το λιγνιτικό πακέτο της ΔΕΗ

Χρήστος Στεφάνου

Πολύ κοντά σε συμφωνία με την Κομισιόν για την οριστικοποίηση του πακέτου των προς πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και την επίσημη έναρξη του market test βρίσκονται κυβέρνηση και ΔΕΗ. 

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε χθες από αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, σύντομα αναμένεται να υπάρξουν ανακοινώσεις για το θέμα των λιγνιτών, που αποτελεί ίσως και το μεγαλύτερο στοίχημα σε σχέση με τις ενεργειακές εκκρεμότητες της τρίτης αξιολόγησης. Πράγματι σύμφωνα με πληροφορίες στο διάστημα που έχει μεσολαβήσει από την έλευση των επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα, έχουν συνεχιστεί εντατικά οι διαβουλεύσεις μεταξύ της Κομισιόν και
των εν Ελλάδι εμπλεκομένων, ήτοι της ΔΕΗ, υπηρεσιακών παραγόντων του ΥΠΕΝ αλλά και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου.

Η εικόνα που υπάρχει είναι ότι το πακέτο αναμένεται να οριστικοποιηθεί την Πέμπτη, σε νέα τηλεδιάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί με στόχο να κλείσουν και τα τελευταία ανοιχτά ζητήματα.

Ως προς το περιεχόμενο των διαβουλεύσεων, προκύπτει ότι η λύση των δύο μονάδων του Αμύνταιου βγαίνει οριστικά εκτός κάδρου, ωστόσο η ελληνική πλευρά και η ΔΕΗ, φαίνεται να κερδίζουν το πράσινο φως ώστε να προχωρήσουν σε επενδύσεις προκειμένου να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής και να διατηρήσει η εταιρεία στο δυναμικό της τα εργοστάσια. Η εξέλιξη αυτή ανοίγει το δρόμο για πιθανή συνεργασία με τον κινεζικό όμιλο Shenhoua και τον όμιλο Κοπελούζου ,που φέρονται να έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το Αμύνταιο.

Με το Αμύνταιο εκτός κάδρου, η DGCOMP θεωρεί ότι προκειμένου το πακέτο να ανταποκρίνεται στους όρους της συμφωνίας θα πρέπει να περιλαμβάνει και τους δύο σταθμούς της Μεγαλόπολης, δηλαδή τον 3ο και τον 4ο. Στο σημείο αυτό εκδηλώνεται αντίδραση από την πλευρά της ΔΕΗ και μάλιστα σθεναρή. Η εταιρεία επιθυμεί να διατηρήσει στην κατοχή της τη μονάδα 4, η οποία είναι ένα από τα πιο σύγχρονα και νεότερα σε ηλικία εργοστάσια που διαθέτει, με υψηλή απόδοση και προδιαγραφές. Αντίθετα φέρεται να έχει αποδεχθεί την παραχώρηση της μονάδας 3 η οποία έχει πιο σύντομο χρόνο ζωής.

Μάλιστα οι ενστάσεις από την πλευρά της ΔΕΗ φαίνεται ότι αποτελούν και το βασικό λόγο για το γεγονός ότι δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί το πακέτο.

Εντούτοις και παρά τις ενστάσεις της ΔΕΗ, η χθεσινή διαρροή ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στις ανακοινώσεις για τους λιγνίτες, δείχνει την πρόθεση του υπουργείου να αποδεχθεί τελικά την ένταξη και των δύο μονάδων της Μεγαλόπολης στο προς πώληση πακέτο, εξέλιξη που θα σηματοδοτήσει και την επίσημη έναρξη της διαδικασίας του “market test”.


 https://energypress.gr/news/mia-megalopoli-dromos-i-apostasi-poy-horizei-komision-kai-ypen-gia-lignitiko-paketo-tis-dei

Αρχειοθήκη ιστολογίου