Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2017

Αντιδρούν τα σωματεία για τις νέες πρακτικές της ΔΕΗ σχετικά με την κάλυψη θέσεων ευθύνης

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η κατάργηση της αποστολής στα Πρωτοβάθμια Σωματεία της ΔΕΗ των στοιχείων των υποψηφίων για κάλυψη θέσεων ευθύνης στη ΔΕΗ Α.Ε.
Για το θέμα τοποθετείται ο Σύλλογος Επιστημονικού Προσωπικού ΔΕΗ με ανακοίνωσή του, η οποία αναλυτικά έχει ως εξής:
Η πρόσφατη κατάργηση, με έγγραφο της ΔΑΝΠΟ, της αποστολής στα Πρωτοβάθμια Σωματεία των στοιχείων των υποψηφίων, για κάλυψη θέσεων ευθύνης στη ΔΕΗ με γνωστοποίηση μόνο των Πινάκων με ονομαστικές καταστάσεις με τον τίτλο του ΒΟΚ και την ανάθεση καθηκόντων αν υπάρχει,
απαλείφοντας κυρίως τις κατηγορίες των μισθωτών και τα τυπικά τους προσόντα, εκτιμούμε είναι δηλωτική της πρόθεσης, για πλήρη ακύρωση ακόμα και αυτής της ήδη, από την εποχή της Διοίκησης Αθανασόπουλου, περιορισμένης συμμετοχής των Σωματείων στη διατύπωση άποψης για τις Αναθέσεις Στελεχών. Σε επίπεδο μάλιστα συμβολικό αποστρέφεται τη διαφάνεια και τη συμμετοχή.
Δεν αποτελεί όμως κεραυνό εν αιθρία. Η Διοίκηση υλοποιεί εδώ και καιρό με καταιγιστικό ρυθμό αλλαγές οργανογραμμάτων, στην περίπτωση της Γενικής Διεύθυνσης Εμπορίας με μεγάλη σπουδή και μάλιστα πριν την τοποθέτηση του νέου Γενικού, βεβιασμένες αναθέσεις, παράλληλες μετακινήσεις, σύσταση ή κατάργηση οργανικών θέσεων, ενώ η λήξη και η ανανέωση θητείας των στελεχών μοιάζει να εφαρμόζεται επιλεκτικά.
Δεν είναι η πρώτη φορά που συναντούμε παρόμοιες πρακτικές, άλλωστε τα οργανογράμματα «ακορντεόν» αποτελούσαν πολλές φορές εργαλεία ελέγχου και άσκησης διοίκησης έξω από κάθε επιχειρησιακή λογική και κατά παράβαση των όποιων κανόνων χρηστής Διοίκησης. Ούτε είναι η πρώτη φορά, που μεγάλος αριθμός στελεχών παροπλίζεται και απαξιώνεται με διαδικασίες προβληματικές και με τίτλους όπως αυτούς των ειδικών στελεχών.
Αυτό όμως που συγκλονίζει τα στελέχη και το επιστημονικό προσωπικό είναι ότι όλα αυτά συμβαίνουν την πιο κρίσιμη περίοδο για τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ και μάλιστα εν όψει της επικείμενης απώλειας των Πελατών, της πώλησης των Μονάδων και μάλιστα από τη Διοίκηση που φέρει ένδοξες συνδικαλιστικές περγαμηνές.
Καλούμε τη Διοίκηση της ΔΕΗ Α.Ε.:  
-Να μη συνεχίσει τις πρακτικές απαξίωσης
- Να συνεχίσει τη γνωστοποίηση των Πινάκων των υποψηφίων με όλα τα απαραίτητα στοιχεία, για να διαμορφώνουν άποψη και θέση τα Πρωτοβάθμια Σωματεία για τις αναθέσεις καθηκόντων.
Τέλος, θέλουμε να καταγγείλουμε τη συνεχιζόμενη και επίμονη άρνηση της Διοίκησης να θέσει τέλος στο καθεστώς των ατομικών Συμβάσεων Εργασίας των συναδέλφων στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες (δια της μεθόδου της παύσης των διαπραγματεύσεων για υπογραφή ΣΣΕ).
Μήπως αυτό είναι το μέλλον που προετοιμάζει η αριστερή Διοίκηση για όλο τον Όμιλο ΔΕΗ;


 https://energypress.gr/news/antidroyn-ta-somateia-gia-tis-nees-praktikes-tis-dei-shetika-me-tin-kalypsi-theseon-eythynis

Αρχειοθήκη ιστολογίου