Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2018

Τέσσερις μεγάλες μονομαχίες στην αγορά ρεύματος το 2018

Αν και μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα των δημοπρασιών ηλεκτρικής ενέργειας ΝΟΜΕ κρίνονται ανεπαρκή, το 2018 η διαδικασία που έχει ως στόχο να μειωθεί το μερίδιο της ΔΕΗ και να υπάρξει μεγαλύτερος ανταγωνισμός στη λιανική του ρεύματος θα συνεχιστεί με ακόμη μεγαλύτερη ένταση.

Την περασμένη εβδομάδα, μετά από εισήγηση του λειτουργού της αγοράς ΛΑΓΗΕ, η ΡΑΕ αποφάσισε τον αριθμό αλλά και το μέγεθος των προγραμματισμένων δημοπρασιών για το 2018. Μάλιστα η απόφαση αυτή δίνει μόνο μια πρώτη γεύση, με δεδομένο ότι οι ποσότητες των δημοπρασιών θα διαφοροποιηθούν, όπως προβλέπει η συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές, καθώς δεν έχουν επιτευχθεί οι στόχοι οι ετήσιοι στόχοι για τον περιορισμό του μεριδίου της ΔΕΗ και

αναμένεται να ενεργοποιηθεί η ρήτρα για αύξηση της δημοπρατούμενης ενέργειας.
Συνολικά η προγραμματισμένη ετήσια ποσότητα που θα διατεθεί το 2018 (χωρίς τα πέναλτι) είναι 1126MWh/h. Σύμφωνα με την απόφαση της ΡΑΕ η ποσότητα αυτή θα καταμεριστεί σε 4 δημοπρασίες: η αρχή θα γίνει στις 24 Ιανουαρίου με 215  MWh/h, θα ακολουθήσει στις 18 Απριλίου η δεύτερη δημοπρασία του έτους με 190 MWh/h, στις 18 Ιουλίου στην τρίτη δημοπρασία θα διατεθούν επίσης 190 MWh/h ενώ στις 17 Οκτωβρίου θα διεξαχθεί η τέταρτη και τελευταία δημοπρασία του έτους για ποσότητα 531 MWh/h.
Η αρχική ποσότητα των 1126 MWh/h που διατίθεται αντιστοιχεί στο 19% της κατανάλωσης στο ελληνικό σύστημα, όπως άλλωστε έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης. 
Ωστόσο εντός του Ιανουαρίου θα υπάρξει ο πρώτος έλεγχος προόδου που θα αφορά στα μερίδια αγοράς στο τέλος του 2017. Με βάση την εικόνα του Νοεμβρίου η ΔΕΗ είχε μερίδιο 84,21% που σημαίνει απόκλιση από τον αρχικό στόχο της τάξης του 9%.  Ωστόσο το Δεκέμβριο υπάρχει προσδοκία ότι η απόκλιση θα περιοριστεί στο 8%, που σημαίνει ότι στις δημοπρασίες του Απριλίου και του Ιουλίου θα προστεθούν περί τις 430 MWh/h. 
Επιπλέον τον Ιούνιο θα υπάρξει νέος έλεγχος προόδου και εφόσον διαπιστωθεί νέα απόκλιση (που είναι και το πιθανότερο) τότε θα υπάρξει νέα ποινή αύξησης των δημοπρατούμενων ποσοτήτων του 2018, τον Οκτώβριο. 
Δηλαδή η συνολική ποσότητα του 2018 ξεκινά από τις 1556 MWh/h και ενδέχεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο τον Ιούνιο όταν στο σύνολο του 2017 είχαν διατεθεί μαζί με τα πέναλτι 1153 MWh/h.
Σε ό,τι αφορά την τιμή εκκίνησης, αυτή θα μείνει η ίδια στις δύο πρώτες δημοπρασίες του Ιανουαρίου και του Απριλίου (32,05 ευρώ/MWh) ενώ τον Ιούνιο θα γίνει επανυπολογισμός με βάση τα κόστη της ΔΕΗ και τις άλλες παραμέτρους καθορισμού της τιμής εκκίνησης. Βεβαίως όπως έδειξαν και οι προηγούμενες δημοπρασίες τελικά οι τιμές κινήθηκαν σε πολύ υψηλότερα επίπεδα εξαιτίας της ζήτησης από τους συμμετέχοντες προμηθευτές.
Σε κάθε περίπτωση οι δημοπρασίες του 2018 αποτελούν ένα ακόμη κρίσιμο τεστ στην προσπάθεια να επιτευχθεί ο δύσκολος όπως αποδεικνύεται στην πράξη στόχος της ουσιαστικής μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική του ρεύματος.
(capital.gr)

Αρχειοθήκη ιστολογίου