Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2018

Πράσινο φως για προπληρωμή του ρεύματος από τους δημόσιους φορείς και αξιοποίηση της έκπτωσης 6%

Με ειδικό άρθρο που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που κατατέθηκε χθες στη Βουλή προβλέπεται η δυνατότητα χορήγησης προκαταβολών σε προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας έναντι της αξίας της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται από τους φορείς της Κεντρικής Διοίκησης.
Με την συγκεκριμένη διάταξη διασφαλίζεται ότι η έκπτωση που θα επιτυγχάνεται από την προπληρωμή των ετήσιων λογαριασμών ρεύματος θα μειώνει τις κρατικές δαπάνες. Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ έχει θεσπίσει ειδική μεταχείριση όσων προπληρώνουν το ρεύμα μιας χρονιάς, δίνοντας επιπλέον έκπτωση 6%.
Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο νομοσχέδιο:
«1. Η περ. γ΄ της παρ. 8 του άρθρου 58 του ν. 4075/2012 (Α΄ 89), όπως αντικαταστάθηκε με το
άρθρο 16 του ν. 4455/2017 (Α΄ 22), αντικαθίσταται ως εξής:
«γ. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών το Ελληνικό Δημόσιο δύναται να χορηγεί χρηματικές προκαταβολές σε προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας έναντι των συνολικών ετήσιων υποχρεώσεων της εκάστοτε τρέχουσας χρήσης για δαπάνη εξόφλησης λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης και μέχρι του ύψους της αντίστοιχης συνολικής δαπάνης του προηγούμενου οικονομικού έτους. Οι προκαταβολές αυτές επιστρέφονται μετά την εξόφληση των υποχρεώσεων από τους φορείς.»
2. Στο τέλος της παρ. 8 του άρθρου 58 του ν. 4075/2012, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 16 του ν. 4455/2017, προστίθενται περ. ε΄ και στ΄ και εδάφιο ως εξής:
«ε. Οι κάθε είδους μεταβιβάσεις, συμπεριλαμβανομένων των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού, από τον κρατικό προϋπολογισμό προς τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, μειώνονται κατά το ποσό της έκπτωσης που επιτυγχάνεται λόγω της χορήγησης των ανωτέρω προκαταβολών σε προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας.
στ. Εάν φορέας της Γενικής Κυβέρνησης καθυστερεί την εξόφληση λογαριασμού ηλεκτρικής ενέργειας πέραν των δύο μηνών από την ημερομηνία λήξης πληρωμής αυτού, η εξόφληση μπορεί να πραγματοποιηθεί από το Υπουργείο Οικονομικών σε βάρος πιστώσεων που μεταφέρονται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου διατάκτη, σε ειδικό Κωδικό Αριθμό Εξόδου του ειδικού φορέα του προϋπολογισμού του Υπουργείου Οικονομικών «Γενικές Κρατικές Δαπάνες». Η μεταφορά των πιστώσεων γίνεται από τον προϋπολογισμό του φορέα της Κεντρικής Διοίκησης που καθυστερεί την πληρωμή ή εποπτεύει τον φορέα της Γενικής Κυβέρνησης που καθυστερεί την πληρωμή.
Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών καθορίζονται τα δικαιολογητικά πληρωμής των δαπανών αυτών σε βάρος του ειδικού φορέα του προϋπολογισμού του Υπουργείου Οικονομικών «Γενικές Κρατικές Δαπάνες», καθώς και κάθε άλλο τεχνικό ή λεπτομερειακό ζήτημα για την εφαρμογή της παρούσας παραγράφου.»


 https://energypress.gr/news/prasino-fos-gia-propliromi-toy-reymatos-apo-toys-dimosioys-foreis-kai-axiopoiisi-tis-ekptosis-6

Αρχειοθήκη ιστολογίου