Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018

Σταθάκης: Υπάρχει ενδιαφέρον για τις μονάδες τις ΔΕΗ

Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό της Βουλής και στην εκπομπή «Πρωινή Ανάγνωση» παραχώρησε σήμερα ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης. Μεταξύ άλλων είπε:

Για τη ΔΕΗ 

Το θέμα δεν είναι στο πολυνομοσχέδιο – θα έρθει μετά όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία. Καταρχάς είναι μια διαδικασία την οποία συζητάμε όχι με τους εκπροσώπους των δανειστών αλλά με τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Comp), μιας και αυτή κίνησε τις διαδικασίες περί παραβίασης των κανόνων ανταγωνισμού. Έχουμε συμφωνήσει στο σχέδιο. Αποφασίσαμε ποιες μονάδες θα είναι προς πώληση.

Ολοκληρώνεται αυτές τις ημέρες το market test, θα υπάρχει ένα διάστημα διαπραγματεύσεων με τη DG Comp, μέχρι να καταλήξουμε στο τελικό σχέδιο και τότε θα νομοθετήσουμε.
Έχουν προσκληθεί στο market test 140 εταιρείες από όλο τον κόσμο που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο χώρο. Ενημερώθηκαν και ένα μέρος από αυτές έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον. Εάν τηρήσουμε το συμφωνηθέν χρονοδιάγραμμα έως το Μάρτιο θα έχουμε νομοθετήσει.

Για το Χρηματιστήριο Ενέργειας

Με το Χρηματιστήριο Ενέργειας προχωρούμε σε δυο κινήσεις: Πρώτον, θα λειτουργούν πλήρως τέσσερις αγορές: μια προημερήσια, μια ημερήσια, μια προθεσμιακή και μια εξισορρόπησης. Δεύτερον, δημιουργούμε έναν ξεχωριστό φορέα που θα διαχειρίζεται το Χρηματιστήριο Ενέργειας, με βασικούς μετόχους αρχικά το ΛΑΓΗΕ και το Χρηματιστήριο Αθηνών.
Σκοπός μας είναι σταδιακά να πάμε σε μια εύρυθμη λειτουργία ολόκληρου του συστήματος παραγωγής ενέργειας που φιλοδοξούμε τελικά να βοηθήσει στη μείωση των τιμών. Θα διευκολύνει πάρα πολύ να μη ρυθμίζεται η υπάρχουσα αγορά από 1-2 «παίκτες». Έχουμε συμφωνήσει έως τα τέλη του 2018 να εφαρμόσουμε το target model, να οδηγηθούμε σε ένα μοντέλο που διευκολύνει την ομαλότερη λειτουργία της αγοράς, ένα μοντέλο που εφαρμόζεται πανευρωπαϊκά.


 https://energypress.gr/news/stathakis-yparhei-endiaferon-gia-tis-monades-tis-dei-mehri-martio-o-nomos-theloyme-na-meiosoyme

Αρχειοθήκη ιστολογίου