Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018

ΔΕΔΔΗΕ: Η πρώτη προσφυγή με την ανταπεργιακή διάταξη της κυβέρνησης από την εργοδοσία της ΤΟΞΟΤΗΣ





Από προηγούμενη απεργία των εργαζομένων στην «Τοξότης», συμφερόντων Καλογρίτσα
Σε νέα κινητοποίηση προχωρούν σήμερα, Παρασκευή, οι απλήρωτοι εργαζόμενοι στις εργολαβίες της επιχείρησης «Τοξότης ΑΕ» στα έργα του ΔΕΔΔΗΕ, διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων που τους οφείλει η εργοδοσία και την τήρηση μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στο χώρο δουλειάς. Στα αιτήματά τους προστέθηκε η απαίτηση να πάρει η εργοδοσία πίσω τις απολύσεις στις οποίες προχώρησε, με στόχο να κάμψει τον αγώνα τους. Να σημειωθεί πως η εργοδοσία έκανε 30 απολύσεις στις 10/1 και συνέχισε με νέο κύμα απολύσεων τις προηγούμενες μέρες, στο στόχαστρο των οποίων μπήκαν ακόμα και εργαζόμενοι που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας.
Οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν συγκέντρωση από τις 6 πμ. στο εργοτάξιο στο Βοτανικό, ενώ στις 9πμ. θα κάνουν κινητοποίηση στο Ειρηνοδικείο Καλλιθέας (Βενιζέλου 273 και Σόλωνος), όπου εκδικάζονται τα ασφαλιστικά
μέτρα που έχουν καταθέσει κατά της εταιρείας.
Το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων Ενέργειας Αττικής, Βοιωτίας, Εύβοιας, Κορινθίας καταγγέλλει την εργοδοσία της «Τοξότης ΑΕ» (συμφερόντων Καλογρίτσα), που προσπαθεί να βγάλει παράνομη και καταχρηστική την απεργία που είχαν αποφασίσει οι εργαζόμενοι για σήμερα. Με τις «συνήθεις πρακτικές», τις οποίες έχει εφαρμόσει ξανά στο παρελθόν, η εταιρεία κατέθεσε αγωγή που κοινοποιήθηκε στο Σωματείο το απόγευμα της Τετάρτης και εκδικάστηκε χθες το πρωί. Η απόφαση της εκδίκασης δεν είχε γίνει γνωστή μέχρι χθες το βράδυ.
Η εργοδοσία σπεύδει μάλιστα να επικαλεστεί την πρόσφατη αντιαπεργιακή διάταξη της κυβέρνησης, εγκαλώντας το κλαδικό Συνδικάτο που κήρυξε την απεργία ότι δεν αποδεικνύει την πραγματοποίηση Γενικής Συνέλευσης με απαρτία τουλάχιστον του 50% συν 1 των μελών του. Κι αυτό, μάλιστα, παρότι πρόκειται για ένα σωματείο που καλύπτει τους εργαζόμενους του κλάδου σε τέσσερις διαφορετικές περιοχές (Αττική, Βοιωτία, Κορινθία και Εύβοια).
Επιβεβαιώνεται δηλαδή ότι η αντιαπεργιακή διάταξη που ψήφισε η κυβέρνηση δίνει ένα επιπλέον όπλο στην εργοδοσία, στο στόχαστρο του οποίου μπαίνουν όλα τα συνδικάτα.
Επιπλέον, στην αγωγή της η εταιρεία ισχυρίζεται πως το επιχειρησιακό σωματείο είναι το μόνο που μπορεί να προκηρύξει απεργία στην εταιρεία, ενώ το κλαδικό δεν έχει τέτοια αρμοδιότητα. Αξιώνει δηλαδή να έχει λόγο για τη συνδικαλιστική οργάνωση μέσω της οποίας θα δρουν οι εργαζόμενοι και υποδεικνύει ως μόνο αρμόδιο φορέα το σωματείο, στη δημιουργία του οποίου έχει βάλει για τα καλά το χεράκι της. Όπως καταγγέλλει μάλιστα το κλαδικό Συνδικάτο, στην προχτεσινή διαμαρτυρία των εργαζομένων, ο εκπρόσωπος της εταιρείας αποκάλεσε το εν λόγω επιχειρησιακό σωματείο… «υπηρεσιακό» (!) προδίδοντας το ρόλο που έχει αναλάβει. «Είναι δικαίωμα των εργαζομένων να επιλέγουν σε ποιο Σωματείο θα οργανώνονται και από ποιο Σωματείο θα εκπροσωπούνται! Δεν είναι υπόθεση της εργοδοσίας ούτε του κράτους», τονίζει το κλαδικό Σωματείο.
Η εργοδοσία μιλά ακόμα προκλητικά για καθυστέρηση… «μόλις δύο με τριών μηνών στις καταβολές των αποδοχών των εργαζομένων», τη στιγμή που η απληρωσιά είναι πάγια τακτική της και οι εργαζόμενοι δίνουν μάχη για να πληρώνονται το μισθό και τα μεροκάματά τους. «Βαφτίζει» τις απολύσεις στις οποίες προχώρησε «οικειοθελείς αποχωρήσεις», ενώ έχει απολύσει ακόμα και εργαζόμενους που βρίσκονται σε επίσχεση. Όσον αφορά στην υγεία και στην ασφάλεια, την οποία χαρακτηρίζει «εξαιρετικά σημαντική» και διαβεβαιώνει πως «έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα», το σωματείο υπενθυμίζει πως σε σχετικό έλεγχο που πραγματοποίησε η Επιθεώρηση στο εργοτάξιο του Βοτανικού, «διαπίστωσε 13 παρανομίες, ανάμεσα στις οποίες είναι και η έλλειψη WC»!

Αρχειοθήκη ιστολογίου