Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018

Νέο έλλειμμα ανακαλύπτεται στο λογαριασμό ΥΚΩ

Χρήστος Στεφάνου
Την ώρα που ακόμη και σήμερα η ΔΕΗ στέλνει επιστολές συντηρώντας στο προσκήνιο το θέμα των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας που υποστηρίζει ότι δεν έχουν καλυφθεί με την πρόσφατη καταβολή των 360 + 120 εκ. ευρώ, νέα έστω και μικρά ελλείμματα έχουν αρχίσει να δημιουργούνται στο λογαριασμό που καλύπτει τις χρεώσεις ΥΚΩ. Αυτό προκύπτει με βάση τους υπολογισμούς που γίνονται από τη ΔΕΗ και τη ΡΑΕ.
Πιο συγκεκριμένα, μετά τις πρόσφατες αλλαγές που προωθήθηκαν με νομοθετική ρύθμιση στις χρεώσεις και τα κλιμάκια των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας τα ποσά που εισπράττονται είναι λιγότερα κατά μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ ετησίως από εκείνα που απαιτούνται προκειμένου να είναι
πλήρως ισοσκελισμένος ο λογαριασμός ΥΚΩ. 
Θυμίζουμε ότι πλέον η χρέωση είναι κλιμακωτή και όποιος υπερβαίνει το όριο δε χρεώνεται με την ανώτερη κλίμακα για όλη την κατανάλωσή του, όπως ίσχυε πριν αλλά μόνο για την ενέργεια που υπερβαίνει το όριο της κλίμακας. Καθώς λοιπόν το ΥΠΕΝ θέλησε να αποφύγει να νομοθετήσει αυξήσεις, καθόρισε τις τιμές σε χαμηλότερα επίπεδα με αποτέλεσμα να δημιουργείται, κατά τους υπολογισμούς της ΔΕΗ και της ΡΑΕ νέο, έστω και μικρό, έλλειμμα.
Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι στον υπολογισμό έχει ληφθεί υπόψη ότι από τις αρχές του 2018 θα μπουν στο σύστημα οι Κυκλάδες και επομένως η ‘τρύπα’ στα έσοδα θα αρχίσει να περιορίζεται. Ωστόσο σύμφωνα με την εκτίμηση της ΡΑΕ οι Κυκλάδες δε θα είναι αρκετές ώστε να καλυφθεί το νέο έλλειμμα. Στην πραγματικότητα το έλλειμμα που δημιουργείται στο λογαριασμό θα αρχίσει  να καλύπτεται και να δημιουργείται πλεόνασμα με τις επόμενες διασυνδέσεις που θα γίνουν, κυρίως της Κρήτης. 
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις που είχαν γίνει το το 2014, το όφελος στις ΥΚΩ από τη διασύνδεση των Κυκλάδων, είχε υπολογιστεί στα 100 εκ. ευρώ.
Πλέον η εξάλειψη του ελλείμματος και η μείωση των χρεώσεων ΥΚΩ παραπέμπεται για τις επόμενες διασυνδέσεις και ειδικότερα με την κατασκευή των διασυνδέσεων της Κρήτης (μικρή και μεγάλη).
Σε κάθε περίπτωση υπάρχει πάντα ο παράγοντας «προϋπολογισμός» που θα μπορούσε να καλύψει μέρος ή και όλο το έλλειμμα, από τη στιγμή που έγινε η αρχή εφέτος με τις πληρωμές από το πλεόνασμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι από την Κομισιόν εκφράστηκαν έντονες παρατηρήσεις όταν ανακοινώθηκαν οι ρυθμίσεις για τις ΥΚΩ, ακριβώς επειδή οδηγούν σε ελλείμματα. Για αυτό το λόγο μάλιστα, αυτή τη στιγμή υπάρχουν πιέσεις από την πλευρά των δανειστών (έχουν αποτυπωθεί και στο μνημόνιο) για τη θέσπιση ρήτρας αυτόματης αναπροσαρμογής των χρεώσεων ΥΚΩ, προκειμένου να μην εμφανιστούν ξανά στο μέλλον ελλείμματα.

https://energypress.gr/news/neo-elleimma-anakalyptetai-sto-logariasmo-yko

Αρχειοθήκη ιστολογίου