Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018

Κωνσταντινόπουλος: Θα υπάρξουν αντισταθμιστικά οφέλη κατά τη μετάβαση στη μετα-λιγνιτική εποχή;

Την έντονη διαμαρτυρία του εξέφρασε ο Βουλευτής Αρκαδίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Οδ. Κωνσταντινόπουλος με ερώτηση που κατέθεσε προς τον Πρωθυπουργό κ. Α. Τσίπρα σχετικά με τα κριτήρια σύμφωνα με τα οποία η Κυβέρνηση επέλεξε να μειώσει τα οικιακά τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος σε ολόκληρη την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, αλλά όχι στην Αρκαδία.
Μάλιστα ο Βουλευτής επανέφερε την πρότασή του, σύμφωνα με την οποία ένα μικρό ποσοστό των εσόδων από την εμπορία δικαιωμάτων εκπομπής αερίων ρύπων να δίνεται ως αντισταθμιστικό όφελος μόνο στις λιγνιτικές περιοχές. Ένα θέμα που έχουν θέσει και οι Δήμαρχοι των περιοχών
αυτών. Ο κ. Κωνσταντινόπουλος ως εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, είχε καταθέσει στην Ολομέλεια της Βουλής (24/02/2016) την πρόταση ποσοστό 5%-8% να αποδίδεται αποκλειστικά στους ενεργειακούς Δήμους, δίνοντας ένα πραγματικό πλεονέκτημα ανάπτυξης σε αυτούς και στους κατοίκους τους.
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Η Κυβέρνηση με ρύθμισή της καθόρισε ως αντισταθμιστικό όφελος για τους κατοίκους των λιγνιτικών περιοχών, τη μείωση κατά 25-30% των οικιακών τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος. Το κόστος της ρύθμισης έχει προϋπολογισθεί στα  17,5 εκ. ευρώ.
Οι λιγνιτικές περιοχές είναι οι Δήμοι Μεγαλόπολης, Κοζάνης, Εορδαίας, Φλώρινας και Αμύνταιου. Όμως, Η Κυβέρνησή σας, επέλεξε να μειώσει τα οικιακά τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος για τους καταναλωτές ολόκληρης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας (Π.Ε. Κοζάνης, Φλώρινας, αλλά και Καστοριάς και Γρεβενών) και σε έναν μόνο Δήμο από την Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας.
Αυξάνοντας τον αριθμό των καταναλωτών που θα επωφεληθούν από τη ρύθμιση, σε δύο επιπλέον Δήμους στην Κοζάνη, έναν στη Φλώρινα, καθώς και στις Π.Ε. Καστοριάς και Γρεβενών, ουσιαστικά μειώνεται το αρχικώς υπολογισμένο όφελος ανά οικογένεια, από 20-30 ευρώ μηνιαίως (εάν το μέτρο περιοριζόταν στους ενεργειακούς Δήμους) σε 10 ευρώ (με την επέκταση του μέτρου σε όλη τη Δυτική Μακεδονία). Αν η Κυβέρνηση επιθυμούσε τη στήριξη των κατοίκων των ενεργειακών Δήμων, δεν θα επέκτεινε το μέτρο σε όλη τη Δυτική Μακεδονία και το όφελος θα ήταν μεγαλύτερο για κάθε οικογένεια.
Έτσι αντιλαμβάνεστε τη δίκαιη και ισότιμη μεταχείριση και τη δικαιοσύνη;
Από τη στιγμή που επιλέξατε χωρίς κριτήρια να ενισχύσετε όλη την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, για λόγους ισότητας θα έπρεπε να επιλέξετε και να ενισχύσετε ολόκληρη την Αρκαδία. Άλλωστε, το επιχείρημα ότι δήθεν το κατά κεφαλήν ετήσιο εισόδημα των κατοίκων της Δυτικής Μακεδονίας είναι μικρότερο από αυτό των κατοίκων της Πελοποννήσου, διαψεύδεται από την ΕΛΣΤΑΤ, συγκρίνοντας είτε Περιφέρειες είτε και Περιφερειακές Ενότητες.
Αν το μέτρο είχε περιοριστεί στους ενεργειακούς Δήμους, κανείς δε θα το αμφισβητούσε.
Παράλληλα, πρέπει να γίνει αύξηση του προϋπολογισθέντος κονδυλίου των 17,5 εκ. ευρώ, ώστε να πρόκειται για ουσιαστική ελάφρυνση και όχι κοροϊδία.
ώρα, «ξεπουλάτε», όπως λέγατε, τη δημόσια περιουσία στη Μεγαλόπολη προχωρώντας στην πώληση δύο μονάδων της ΔΕΗ, ενώ στην Κοζάνη δεν πωλείται καμία. Γιατί; Με ποια κριτήρια;
Κανένα σχέδιο ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ μέχρι την ανάληψη της διακυβέρνησης από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν περιλάμβανε την πώληση των μονάδων της Μεγαλόπολης.

Η μετα-λιγνιτική εποχή είναι μία πραγματικότητα με την οποία σύντομα θα έρθουμε αντιμέτωποι. Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, προβλέπεται ένα μικρό ποσοστό των εσόδων από την εμπορία δικαιωμάτων εκπομπής αερίων ρύπων να δίνεται ως αντισταθμιστικό όφελος μόνο στις λιγνιτικές περιοχές. Ένα θέμα που έχουν θέσει και οι Δήμαρχοι των περιοχών αυτών. Ως εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κατέθεσα στην Ολομέλεια της Βουλής (24/02/2016) την πρόταση ποσοστό 5%-8% να αποδίδεται αποκλειστικά στους ενεργειακούς Δήμους, δίνοντας ένα πραγματικό πλεονέκτημα ανάπτυξης σε αυτούς και στους κατοίκους τους.
Δυστυχώς, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν αποδέχθηκε την πρότασή μου, η οποία θα έδινε στις περιοχές αυτές μία μοναδική δυνατότητα για ανάπτυξη.
Σας ενημερώνω ότι, μετά από πρόσκληση του Δήμου Τρίπολης, με τη συμμετοχή των Βουλευτών, του Αντιπεριφερειάρχη, του Δημάρχου Βόρειας Κυνουρίας, αλλά και της οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ, εκδόθηκε ψήφισμα με αίτημα την επέκταση του μέτρου της μείωσης των οικιακών τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος για τους κατοίκους ολόκληρης της Αρκαδίας. Αντίστοιχο ψήφισμα εκδόθηκε από τον Δήμο Γορτυνίας, πολλοί κάτοικοι του οποίου επωφελήθηκαν από το ΕΑΠ, αλλά δεν εντάθηκαν στο μέτρο της μείωσης του ρεύματος.
Ως εκ τούτων, ερωτάται ο Πρωθυπουργός:
Με ποια κριτήρια η Κυβέρνηση επέλεξε να μειώσει τα οικιακά τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος για τους κατοίκους ολόκληρης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, αλλά όχι για όλη την Αρκαδία;
Είναι στα άμεσα σχέδια της Κυβέρνησης η αύξηση του κονδυλίου των 17,5 εκ. ευρώ, ώστε να είναι ουσιαστικό το όφελος για τους οικιακούς καταναλωτές;
Πρόκειται να αξιοποιηθεί ποσοστό των εσόδων από την εμπορία δικαιωμάτων εκπομπής αερίων ρύπων στις λιγνιτικές περιοχές για τη δημιουργία θέσεων εργασίας; Θα υπάρξουν αντισταθμιστικά οφέλη κατά τη μετάβαση στη μετα-λιγνιτική εποχή;



 https://energypress.gr/news/konstantinopoylos-tha-yparxoyn-antistathmistika-ofeli-kata-ti-metavasi-sti-meta-lignitiki-epohi

Αρχειοθήκη ιστολογίου