Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2018

Αποπροσανατολιστικές Τακτικές της ΔΕΗ ΑΕ και το χαμένο παιχνίδι των ΑΠΕ


Γράφει ο Μιχάλης Κουναλάκης*

Πλήρως αποπροσανατολιστική τακτική οτιδήποτε αφορά πιθανές επενδύσεις της κρατικής ΔΕΗ ανανεώσιμες, σε συνεργασία με την νεοσυσταθείσα γενική διεύθυνση εταιρικής ανάπτυξης της μητρικής κρατικής ΔΕΗ ΑΕ, όχι μόνο στην εγχώρια αγορά αλλά και σε γειτονικές αγορές όπως πχ της Τουρκίας και της Αλβανίας.
Για την Ελληνική αγορά να πω ότι μικρό μερίδιο μπορεί πλέον να διεκδικήσει η κρατική ΔΕΗ ανανεώσιμες με δεδομένο ότι το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας είναι λίγο έως πολύ κορεσμένο με την εγκατεστημένη ισχύ των ΑΠΕ να είναι της τάξης των 5000 MW. Πραγματικά σοβαρές νέες επενδυτικές ευκαιρίες για ΑΠΕ θα προκύψουν μετά την αναβάθμιση και ενίσχυση των δικτύων μεταφοράς και διανομής, την ολοκλήρωση των διασυνδέσεων της ηπειρωτικής με την νησιωτική χώρα (2020+++???) και όταν οι ΑΠΕ αρχίσουν να συνδυάζονται με συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, έτσι ώστε η ενέργεια που παράγουν να γίνει διαχειρίσιμη

εξ αποστάσεως από τους ιδιοκτήτες τους και άρα να ενσωματωθούν πλήρως στην αγορά.
Το τραίνο χάθηκε τα τελευταία 10 χρόνια από τις διοικήσεις Αθανασόπουλου, Ζερβού (άνθρωπος των ΑΠΕ!!!), Παναγιωτάκη, όπως και από τους πολιτικούς τους προϊσταμένους που, ηθελημένα ή αθέλητα, φρόντισαν η κρατική ΔΕΗ AE πρακτικά να μην συμμετέχει στην συγκεκριμένη αγορά των ΑΠΕ. Εάν σήμερα---που οι ΑΠΕ επιδοτούνται, πέραν της αγοράς, από το καθεστώς των εγγυημένων τιμών (ΕΤΜΕΑΡ)---η κρατική ΔΕΗ ΑΕ συμμετείχε στην αγορά των ΑΠΕ με ένα εύλογο ποσοστό, της τάξης του 20-25%, ενδεχομένως να μην βρισκόταν στην δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Επίσης θα μπορούσε να ήταν πιο αισιόδοξη για την μελλοντική της επιβίωση μετά από τις επικείμενες (πωλήσεις) και υφιστάμενες (ΝΟΜΕ) απώλειες από την λιγνιτική και υδροηλεκτρική της παραγωγή, όπως και μετά την υποχρεωτική επικείμενη συρρίκνωση του μεριδίου της στην λιανική αγορά ηλεκτρισμού.
Υποψιάζομαι ότι γειτονικές χώρες, όπως πχ Τουρκία και Αλβανία, δεν θα επιτρέψουν σε συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου (δεδομένου ότι μιλάμε για επενδύσεις της μητρικής κρατικής ΔΕΗ ΑΕ σε συνεργασία με την 100% θυγατρική της, κρατική ΔΕΗ ανανεώσιμες) να αξιοποιήσουν ενεργειακά τον ήλιο και το αιολικό δυναμικό τους.
Ας σταματήσουν λοιπόν την αποπροσανατολιστική τακτική, τα "δήθεν" φιλόδοξα σχέδια, τα σχετικά δημοσιεύματα, κλπ,κλπ, που στόχο έχουν την δημιουργία εντυπώσεων και μόνο. Πριν από 7 με 10 χρόνια αποφασίστηκε από τα εγχώρια αφεντικά της κρατικής ΔΕΗ ΑΕ, αυτή να μη συμμετέχει στο τότε ενεργειακό μέλλον που είναι το σημερινό ενεργειακό παρόν.
Τώρα το τραίνο χάθηκε και δυστυχώς όχι μόνο για την αγορά των ΑΠΕ....

* Ο Μιχάλης Κουναλάκης είναι αεροναυπηγός και ειδικός σε θέματα ενέργειας.


 https://energypress.gr/news/m-koynalakis-apoprosanatolistikes-taktikes-tis-dei-ae

Αρχειοθήκη ιστολογίου