Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2018

Ο Σταθάκης, ως νέα Μιρμπίλη, συνομιλεί με "ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας και του κλίματος"


Συμπτωματικά η προχθεσινή ανάρτηση έγινε μέσα σε μια μέρα απολύτως επίκαιρη, καθώς με λακωνική ανακοίνωση το ΥΠΕΝ έδωσε χθες στη δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες για την Εθνική Επιτροπή για την Ενέργεια και το Κλίμα. 

Απ' την ανακοίνωση μαθαίνουμε λοιπόν πως (η επισήμανση με έντονα δική μου) "Θα προηγηθεί ευρεία ανοικτή διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους κοινωνικούς φορείς (αυτοδιοίκηση, ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας και του κλίματος, εμπειρογνώμονες, επαγγελματικές και επιστημονικές ενώσεις σε θέματα ενέργειας και κλίματος, εκπρόσωποι εργαζομένων), είτε στο πλαίσιο των συνεδριάσεων της Επιτροπής, είτε σε ειδικές ημερίδες.

Η οργανωτική δομή της Επιτροπής διαμορφώθηκε με γνώμονα τις προτεραιότητες του ενεργειακού σχεδιασμού και του μετασχηματισμού του ενεργειακού μείγματος. Στο έργο της θα υποστηριχθεί από δύο ομάδες εργασίας, για την Επεξεργασία Μέτρων, Πολιτικών και Μοντέλων, καθώς και για την Ανάλυση, Μελετών και Αξιολόγηση Επιπτώσεων. Θα δημιουργηθούν, επίσης, έξι τεχνικές υπο-ομάδες εργασίας, για τη συλλογή δεδομένων, ανάπτυξη και επεξεργασία των σχετικών ενοτήτων του ΕΣΕΚ".

Εκείνο λοιπόν που μένει να μάθουμε είναι ποιες είναι οι "ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας και του κλίματος", αν και μάλλον δεν χρειάζεται να βάλουμε και πολύ τη φαντασία να δουλέψει, είναι σαφές πως ο Σταθάκης έχει επιστρέψει στην εποχή της Μπιρμπίλη και της "πράσινης ανάπτυξης", το μόνο που λείπει "για να δέσει το γλυκό" είναι να μας υποσχεθεί πως θα μας κάνει τη "Δανία του Νότου", επαναφέροντας το αλήστου μνήμης "Σχέδιο Ήλιος", που θα μας έφερνε "60.000 θέσεις εργασίας και 15 δισεκατομμύρια ευρώ", να πού θα έβρισκε το Πασοκ κι άλλα λεφτά, πέρα απ' αυτά που μάδησε απ' τις μίζες κι απ' τις τσέπες μισθωτών, συνταξιούχων, μικροεπαγγελματιών!

Αυτό που φυσικά δεν περιμένουμε να μας πει η Επιτροπή είναι ποιες είναι οι "προτεραιότητες του ενεργειακού σχεδιασμού και του μετασχηματισμού του ενεργειακού μείγματος", καθώς ... το λέει η ανακοίνωση, η Επιτροπή οργανώθηκε με βάση τις προτεραιότητες κι όχι για να επεξεργαστεί και να διαμορφώσει προτεραιότητες. Μα το έγραψα από χθες, με ερωτηματικό: "Προαποφασισμένος και εκ των προτέρων Διατεταγμένος ο Μακροχρόνιος Ενεργειακός Σχεδιασμός του Σύριζα;" Ε, μάλλον το ερωτηματικό ήταν περιττό ...

Θα γίνουν επίσης δυο ομάδες και έξι τεχνικές υπο-ομάδες εργασίας, προφανώς αυτά είναι "τα παιδιά που θα κάνουν τη λάντζα", την πραγματική δουλειά, για να έλθει στη συνέχεια η επικύρωση από τις πολιτικές αυθεντίες. 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο Facebook. Να επισκέπτεστε τακτικά το ιστολόγιο για να δείτε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook μάλλον δεν θα σας στείλει σχετική ειδοποίηση. 

Έγιναν επίσης γνωστά από δημοσίευμα τα ονόματα των υπολοίπων μελών της Επιτροπής. Έτσι στην προχθεσινή σύνθεση συμπληρώνουμε ως εξής:
ιε΄. Γεώργιος Τσουράκης, Μηχανολόγος Μηχανικός, (μάλλον του ΕΜΠ, 2001, με διδακτορικό από το ΕΜΠ το 2010 με θέμα "Συμβολή της αιολικής διείσδυσης στην ευστάθεια των συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας"), 
ιστ΄.Πέτρος Βαρελίδης, Χημικός Μηχανικός (1991), διδακτορικό στο ΕΜΠ σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Delaware των ΗΠΑ και το Ινστιτούτο Weizmann του Ισραήλ (1999), απόφοιτος της Σχολή Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, από τον Αύγουστο του 2013 εκπροσωπεί τη χώρα ως Ακόλουθος Περιβάλλοντος της Ελλάδας στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στην Ε.Ε. κατά την Ελληνική Προεδρία, ασχολούμενος με θέματα προστασίας της φύσης και αέριας ρύπανσης ενώ παράλληλα, εκτελεί χρέη συμβούλου του Υπουργού ΠΕΚΑ σε θέματα περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής.
ιζ΄. Οι τέσσερις (4) εξωτερικοί εμπειρογνώμονες στον τομέα της ενέργειας και του κλίματος είναι κατά σειρά:
-   Ελένη Μανώλη (Δρ Χημικός Μηχανικός), 
- Κωστής Σταμπολής (Φυσική στο University of London και Αρχιτεκτονική στο North East London Polytechnic και ακολούθως στο Architectural Association (ΑΑ)), 
- Κυριάκος Καψάλης (Μηχανολόγος Μηχανικός – Οικονομολόγος, Μέλος ΔΣ ΔΕΔΔΗΕ Απρ.2012-Μαρ.2015) και 
-  Ιωάννης Βουγιουκλάκης (Δρ Μηχανολόγος Μηχανικός του ΚΑΠΕ).

Όσα διδακτορικά και να επιστρατεύσει ο Σταθάκης για να δώσει επιστημονική επίφαση στον προαποφασισμένο και διατεταγμένο μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό του, τα βασικά της δυνατότητας διείσδυσης των ΑΠΕ στα δίκτυα τα είχε πει ξεκάθαρα ο Παναγιωτάκης στην Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής τον Απρίλιο 2015 κι αυτά είναι, δεν αλλάζουν κατά τις επιθυμίες "ντεμέκ αριστερών" να γεμίσουν τις βουνοκορφές ανεμογεννήτριες, προκειμένου να μην "πάρει ο άνεμος" τις δήθεν "πράσινες" θέσεις εργασίας της Γερμανικής και της Δανέζικης βιομηχανίας. Μόλις το ποσοστό διείσδυσης περάσει το 10% χρειάζονται νέα δίκτυα μεταφοράς, που διαφορετικά δεν χρειάζονται, όπως πολύ καλά έχει δείξει η διεθνής εμπειρία παντού όπου μπήκαν αιολικά. Νέα δίκτυα που βεβαίως θα προμηθεύουν εταιρείες σαν τη Ζήμενς και την ΑΒΒ, με τα χρήματα των πολιτών να κατευθύνονται σε τεχνητά διαμορφωμένη ζήτηση βιομηχανικών προϊόντων και να μην περισσεύουν πόροι γα την παιδεία, την υγεία, τον πολιτισμό, την καταπολέμηση της ανεργίας.

Είχαμε την προσδοκία πως μια "πρώτη φορά αριστερή" κυβέρνηση θα πάρει κάποια μέτρα αναδιανομής του ΑΕΠ της χώρας υπέρ εκείνων στους οποίους οι ΓΑΠ και ΣαμαροΒενιζέλοι χρέωσαν την αποπληρωμή του κάποτε "επονείδιστου" χρέους. Αντίθετα, στην ενέργεια βλέπουμε, τόσο πρώτα απ' το Σκουρλέτη όσο και κατόπιν απ' το Σταθάκη, συνέχιση της ίδιας βαθιά σάπιας πολιτικής των τελευταίων 16 χρόνων, πολιτικής που συνεχίζει να στέλνει λεφτά στους δανειστές, να βυθίζει στην ανεργία τους Έλληνες και να αναδιανέμει το ΑΕΠ υπέρ των λίγων. Αλλά δεν πρέπει να ξεχνούν πως στις εκλογές ο ψηφοφόρος κοιτά τι έχει στην τσέπη του και δεν ξεγελιέται από "χάντρες και καθρεφτάκια".
 

Αρχειοθήκη ιστολογίου