Πέμπτη 10 Μαΐου 2018

«Αυτόματη» διόρθωση, χωρίς εμπλοκή του καταναλωτή, επιβάλει η ΡΑΕ στη ΔΕΗ για την παρακράτηση των ΕΛΤΑ

Θοδωρής Παναγούλης
Χθες έλαβε τις τελικές αποφάσεις της η ΡΑΕ για τον τρόπο με τον οποίο θα διορθωθούν οι συνέπειες που υπόκεινται οι καταναλωτές που έχουν μεν πληρώσει εμπρόθεσμα μέσω ΕΛΤΑ το λογαριασμό του ρεύματος, αλλά παρόλα αυτά εμφανίζονται «μπαταχτσήδες» και χάνουν την έκπτωση του 15% (σε κάποιες περιπτώσεις κινδυνεύουν ακόμα και με αποκοπή) επειδή  τα ΕΛΤΑ παρακρατούν τα σχετικά κονδύλια.
Σύμφωνα με πληροφορίες η κατεύθυνση που επιβάλλει η ΡΑΕ στη ΔΕΗ θα είναι να προχωρήσει μόνη της σε αυτοματοποιημένη διόρθωση, χωρίς καμία εμπλοκή του ίδιου του καταναλωτή, που θα εξασφαλίζει την έκπτωση για όσους έχουν πληρώσει έγκαιρα. Η ΔΕΗ διαθέτει όλα τα στοιχεία που
χρειάζονται και η διόρθωση θα γίνει στον επόμενο λογαριασμό που θα εκδοθεί.
Αυτό θα γίνει ανεξάρτητα από το αν η ΔΕΗ έχει εισπράξει ή όχι τα χρήματα από τα ΕΛΤΑ.
Ταυτόχρονα η ΔΕΗ θα υποχρεωθεί να ενημερώσει άμεσα με ανακοινώσεις της το καταναλωτικό κοινό.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ΔΕΗ και ΕΛΤΑ θα κληθούν σε ακρόαση με το ενδεχόμενο επιβολής προστίμων να είναι πολύ πιθανό.
Υπενθυμίζεται ότι το πρόβλημα, όπως αναδείχτηκε από το ρεπορτάζ του energypress, είναι ότι για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα λίγων μηνών, τα ΕΛΤΑ κατηγορούνται από τη ΔΕΗ ότι δεν έχουν αποδώσει σημαντικά ποσά που φτάνουν τα 20 εκατ. ευρώ και αφορούν σε χρήματα που έχουν πληρωθεί κανονικά από πελάτες της, χωρίς ωστόσο να έχουν αποδοθεί στην εταιρεία.
Το ίδιο είχε συμβεί και το 2017, ωστόσο αυτή τη φορά η υπόθεση είναι πιο περίπλοκη, αφού υπάρχουν καταγγελίες καταναλωτών ότι έχασαν την έκπτωση του 15% που δίνει η ΔΕΗ στους συνεπείς εμπρόθεσμους πελάτες της.
Για το θέμα έχουν επιληφθεί και έχουν ξεκινήσει έρευνες δύο ανεξάρτητες αρχές: 
Ο Συνήγορος του Καταναλωτή  απέστειλε επιστολές σε ΔΕΗ και ΕΛΤΑ ζητώντας να υπάρξει άμεση απόδοση των ποσών αλλά και να μην επηρεαστούν οι καταναλωτές από την καθυστέρηση των ΕΛΤΑ.
Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έστειλε επιστολές τόσο στη ΔΕΗ όσο και σε άλλους παρόχους ρεύματος, ζητώντας να πληροφορηθεί πόσοι είναι οι πελάτες που εμφανίζονται υπερήμεροι εξαιτίας μη απόδοσης χρημάτων από τα ΕΛΤΑ. Ταυτόχρονα η ΡΑΕ προχωρά στις κινήσεις που περιγράφονται παραπάνω και πρόκειται να αποφασιστούν με τη δημοσίευση της απόφασης.


 https://energypress.gr/news/aytomati-diorthosi-horis-emploki-toy-katanaloti-epivalei-i-rae-sti-dei-gia-tin-parakratisi-ton

Αρχειοθήκη ιστολογίου