Πέμπτη 17 Μαΐου 2018

Ανανεώνεται η θητεία Παναγιωτάκη - Παρατείνεται η αβεβαιοτητα για τα βιομηχανικά τιμολόγια

Χρήστος Στεφάνου



Η χθεσινή ανακοίνωση της ατζέντας της ΓΣ της ΔΕΗ που θα επισπευσθεί και θα πραγματοποιηθεί στις 7 Ιουνίου έκρυβε μια έκπληξη καθώς προβλέπεται στα θέματα της ημερήσιας διάταξης η ανανέωση της θητείας του διευθύνοντος συμβούλου. Έτσι στις 7 Ιουνίου σύμφωνα με πληροφορίες προβλέπεται να ανανεωθεί η θητεία του Μ. Παναγιωτάκη, ενώ η επίσπευση της ΓΣ έγινε καθώς κρίθηκε ότι δεν μπορεί να προχωρήσει η αποεπένδυση και να υπογραφούν κρίσιμες αποφάσεις όπως η δημιουργία των δύο εταιρειών που θα διατεθούν στο διαγωνισμό, ενόσω ο επικεφαλής της ΔΕΗ βρίσκεται στη θέση του με ολιγόμηνη παράταση της θητείας του. 

Έτσι σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά χθες, θα γίνει κανονική ανανέωση της θητείας του κ. Παναγιωτάκη, η οποία και θα εγκριθεί από τους μετόχους στη ΓΣ.
Αβεβαιότητα στη βιομηχανία
Αντίθετα, σε καθεστώς αβεβαιότητας θα συνεχίσει να βρίσκεται η βιομηχανία για τα τιμολόγιά της. Και αυτό διότι ενώ αρχικά στην ατζέντα της ΓΣ είχε οριστεί ως θέμα η έγκριση της ανανέωσης των τιμολογίων, τελικά αποφασίστηκε στην τακτική συνέλευση της 7ης Ιουνίου να εγκριθεί η παράταση  ισχύος που είχε δοθεί με απόφαση του ΔΣ μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.
Η ανανέωση των τιμολογίων, σύμφωνα με τα όσα έχουν συζητηθεί μεταξύ της ΔΕΗ και των πελατών της Υψηλής Τάσης,  θα γίνει στην επόμενη έκτακτη ΓΣ της ΔΕΗ στα τέλη Ιουνίου, στην ίδια συνέλευση που θα εγκριθεί η σύσταση των εταιρειών που θα διατεθούν προς πώληση στην αποεπένδυση. 
Η παράταση αυτή πάντως έχει δημιουργήσει καθεστώς αβεβαιότητας και προκαλεί ανησυχία στις τάξεις της βιομηχανίας, η οποία δε γνωρίζει με τι κόστος θα πληρώσει την ενέργεια που καταναλώνει το διάστημα από το Μάρτιο και μετά. 
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα που εκτείνεται συνολικά στο σχεδιασμό της παραγωγής, τις παραγγελίες ακόμη και τις υλοποιούμενες επενδύσεις που γίνονται στον βιομηχανικό κλάδο.
Εδώ να σημειωθεί εξάλλου ότι η βιομηχανία αμφισβητεί συνολικά την αναγκαιότητα να περάσουν από την έγκριση της ΓΣ διμερείς συμβάσεις, που βάσει του κώδικα θα πρέπει να είναι προϊόν διαπραγμάτευσης με τους βιομηχανικούς πελάτες. Μάλιστα ήδη υπάρχουν αντιρρήσεις, ενστάσεις και αντιδράσεις αλλά και κινήσεις για θεσμική καταγγελία της στάσης της ΔΕΗ. 
Σε κάθε περίπτωση το κλίμα αυτή τη στιγμή για το θέμα των τιμολογίων της βιομηχανίας έχει επιδεινωθεί δραματικά και υπάρχει έντονη ανησυχία από πλευράς του παραγωγικού κλάδου.  


 https://energypress.gr/news/ananeonetai-i-thiteia-panagiotaki-parateinetai-i-avevaiotita-gia-ta-viomihanika-timologia-ta

Αρχειοθήκη ιστολογίου