Δευτέρα 7 Μαΐου 2018

Στην πώληση κρύβεται το κλειδί για την ανταγωνιστικότητα της Μελίτης

Χρήστος Στεφάνου
Στον κατακερματισμό των ορυχείων και στο γεγονός ότι η ΔΕΗ αναγκάζεται να κάνει αλχημείες (εισαγωγή ξυλίτη και λιγνίτη από τα Σκόπια) προκειμένου να διασφαλίσει την αναγκαία επάρκεια καυσίμου αποδίδεται σύμφωνα με πληροφορίες το αυξημένο κόστος παραγωγής της μονάδας της Μελίτης Φλώριας, που ως γνωστόν περιλαμβάνεται στο πακέτο της αποεπένδυσης. 
Μάλιστα, όπως αναφέρουν πηγές που είναι σε γνώση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η μονάδα, ακριβώς η διαδικασία της πώλησης όπως έχει δομηθεί και περιλαμβάνει τα ορυχεία
Κλειδιού, Λόφων Μελίτης και Βεύης (τόσο του τμήματος που ανήκει στη ΔΕΗ όσο και του υπόλοιπου ορυχείου που ανήκει στο Δημόσιο) δίνει τη δυνατότητα να μειωθεί σημαντικά το κόστος καυσίμου και να αξιοποιηθούν οι συνέργειες των ορυχείων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της μονάδας.
Ενδεικτικά το κόστος καύσιμου από 60 εκ. ευρώ ή 45 ευρώ/MWh μπορεί να μειωθεί σημαντικά και να πέσει κάτω από το μισό εφόσον επιλυθούν τα προβλήματα (αποκατάσταση του ορυχείου Κλειδί) και προχωρήσει η ενοποίηση των ορυχείων της Βεύης (ορυχείο ΔΕΗ και δημόσιο ορυχείο).
Μειώσεις εξάλλου της τάξης των 2 έως 3 ευρώ/MWh εκτιμάται ότι μπορούν να προκύψουν και στο κόστος μισθοδοσίας που φτάνει τα 9,5 ευρώ /MWh ή αλλιώς τα 10 εκ. ευρώ.
Στα κόστη της Μελίτης θα πρέπει επίσης να υπολογιστούν συντηρήσεις και υλικά που φτάνουν τα 8 εκ. ευρώ (7 ευρώ/MWh) και αποσβέσεις ύψους 21,5 εκ. ευρώ ή αλλιώς 17 ευρώ/MWh. 
Εκτιμάται δηλαδή ότι με την πώληση, τις επενδύσεις για αποκατάσταση και ενοποίηση των ορυχείων της περιοχής αλλά και τις λοιπές προσαρμογές που μπορούν να γίνουν, το κόστος παραγωγής είναι εφικτό να πέσει κάτω από τα 40 ευρώ/MWh και επομένως η μονάδα να είναι ανταγωνιστική στη χονδρεμπορική αγορά. Δηλαδή από τα επίπεδα των 95 εκ. ευρώ ετησίως που φτάνουν σήμερα τα κόστη της μονάδας και τα οποία οδηγούν σε ζημιογόνο λειτουργία τη μονάδα, εκτιμάται ότι τα κόστη μπορούν να πέσουν κάτω από 60 - 65 εκ. ευρώ ετησίως και η μονάδα μετά την ιδιωτικοποίηση να γυρίσει σε κερδοφορία.


 https://energypress.gr/news/stin-polisi-kryvetai-kleidi-gia-tin-antagonistikotita-tis-melitis-ta-trehonta-kosti-kai-oi

Αρχειοθήκη ιστολογίου