Παρασκευή 25 Μαΐου 2018

Νέες ακροάσεις εναλλακτικών παρόχων για καθυστερήσεις πληρωμών προς ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ

Θοδωρής Παναγούλης
Ένας αριθμός 6-7 εναλλακτικών παρόχων ρεύματος εμφανίζεται να καθυστερεί την καταβολή στον ΑΔΜΗΕ και στον ΔΕΔΔΗΕ ποσών που έχει εισπράξει από καταναλωτές για ρυθμιζόμενες χρεώσεις.
Αυτό συνάγει η ΡΑΕ από τα στοιχεία που έχουν δώσει οι ίδιες οι εταιρείες, όπως τα ζήτησε η Αρχή, παρότι το σύστημα εισπράξεων – εμφάνισης των εισπράξεων – πληρωμής στους διαχειριστές είναι ιδιαίτερα περίπλοκο και είναι πολύ δύσκολο να διαμορφωθεί καθαρή εικόνα.
Ο λόγος για την είσπραξη ρυθμιζόμενων χρεώσεων, όπως τα τέλη δικτύου
μεταφοράς, τα τέλη δικτύου διανομής, το ΕΤΜΕΑΡ κ.λπ., τα οποία οι προμηθευτές πληρώνονται μαζί με το λογαριασμό ρεύματος και στη συνέχεια πρέπει εντός καθορισμένης προθεσμίας να καταβάλλουν στους αντίστοιχους διαχειριστές, ΑΔΜΗΕ ή ΔΕΔΔΗΕ.
Τα ποσά που «βλέπει» η ΡΑΕ να καθυστερούν οι προμηθευτές προς ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ είναι από κάποιες χιλιάδες ευρώ έως μονοψήφιο αριθμό εκατομμυρίων.
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ρυθμιστής έχει αποφασίσει να καλέσει τις εταιρείες να εξηγήσουν τον τρόπο με τον οποίο πληρώνουν τους διαχειριστές και οι ακροάσεις αυτές θα γίνουν στα μέσα Ιουνίου.
Στη φάση αυτή δεν καλείται η ΔΕΗ, η οποία καθυστερεί εκατοντάδες εκατομμύρια στους διαχειριστές, καθώς γιαυτήν υπάρχει χωριστή διαδικασία που έχει ξεκινήσει πάνω από ένα χρόνο νωρίτερα και σύντομα αναμένεται να υπάρξει σχετικό πόρισμα.
Η καθυστέρηση στην πληρωμή των διαχειριστών από τη ΔΕΗ δημιουργεί αντίστοιχες καθυστερήσεις στην καταβολή οφειλόμενων εκ μέρους των διαχειριστών προς εταιρείες του ενεργειακού κλάδου. Παράδειγμα η αργοπορημένη καταβολή εκ μέρους του ΑΔΜΗΕ των αποζημιώσεων προς τις θερμικές ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες ή η αργοπορημένη πληρωμή των σταθμών ΑΠΕ από τον ΛΑΓΗΕ (ως γνωστόν το ΕΤΜΕΑΡ το εισπράττει ο ΑΔΜΗΕ και το δίνει στον ΛΑΓΗΕ) ή η καθυστέρηση πληρωμής παραγωγών στα νησιά από τον ΔΕΔΔΗΕ.


 https://energypress.gr/news/nees-akroaseis-enallaktikon-parohon-gia-kathysteriseis-pliromon-pros-admie-kai-deddie

Αρχειοθήκη ιστολογίου