Παρασκευή 18 Μαΐου 2018

Τροχοπέδη για την αποεπένδυση η καθυστέρηση στο target model και το ράλι των ρύπων - Στα 15,05 €/τόνο τα δικαιώματα CO2

Χρήστος Στεφάνου
Μόλις 5 μήνες πριν, στις 14 Δεκεμβρίου του 2017 τα δικαιώματα εκπομπής ρύπων ήταν στα 6,96 ευρώ ο τόνος ενώ ακριβώς ένα χρόνο πριν, το Μάιο του 2017 ήταν μόλις στα 4,68 ευρώ ο τόνος. 
Χθες σύμφωνα με τα στοιχεία από το ενεργειακό χρηματιστήριο της Λειψίας, οι συναλλαγές για την αγορά δικαιωμάτων εκτίναξαν την τιμή στα 15,05 ευρώ ο τόνος. Δηλαδή μέσα σε ένα χρόνο η τιμή των δικαιωμάτων έχει κάνει ένα εντυπωσιακό ράλι διαψεύδοντας ακόμη και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις και έχει τριπλασιαστεί. Η μεγαλύτερη κινητικότητα πάντως καταγράφεται από τις αρχές του έτους, με την αύξηση να ξεπερνά το 116% . Ο υπερδιπλασιασμός της τιμής των CO2 emission
rights στα 15,05 ευρώ ο τόνος αποτελεί ιστορικό υψηλό στο πλαίσιο της νέας φάσης των ευρωπαϊκών δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων, από το 2013 όταν και άλλαξε το σύστημα στην ΕΕ. 
Τα νέα από το γερμανικό χρηματιστήριο αποτελούν εξαιρετικά θετική εξέλιξη για την αγορά των ΑΠΕ και για τον ειδικό λογαριασμό του ΛΑΓΗΕ, καθώς επαναπροσδιορίζουν τους υπολογισμούς για τα έσοδα που θα εισρεύσουν και δημιουργούν νέα δεδομένα για την γνωστή υπόθεση του ΠΧΕΦΕΛ. Όπως όλα δείχνουν, ανοίγει ο δρόμος για ακόμη μεγαλύτερη μείωση της χρέωσης. Εντούτοις η υπόθεση των ρύπων επηρεάζει άμεσα τις εξελίξεις γύρω από την αποεπένδυση και το διαγωνισμό πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ που έχει επισήμως ξεκινήσει ως διαδικασία.
Άλλωστε οι λιγνιτικές μονάδες επιβαρύνονται σημαντικά από υψηλές εκπομπές και το κόστος αγοράς των δικαιωμάτων δημιουργεί νέα δεδομένα γύρω από τα κόστη και την κερδοφορία τους. Όλα δείχνουν ότι οι υπολογισμοί στο due diligence του διαγωνισμού θα γίνουν στο χειρότερο δυνατό περιβάλλον της αγοράς για τον πωλητή. 
Target model
Το πρόβλημα πάντως για το διαγωνισμό δεν περιορίζεται μόνο στο θέμα της ανοδικής πορείας των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων, που επηρεάζουν άμεσα τα κόστη για τη λειτουργία και απόδοση των ρυπογόνων λιγνιτικών μονάδων, επιβαρύνοντας σημαντικά την κερδοφορία τους. 
Όπως έχει αποκαλύψει το Energypress, στις συζητήσεις με τους θεσμούς διαπιστώθηκε ότι η λειτουργία του ενεργειακού χρηματιστηρίου και η ουσιαστική εφαρμογή του target model μετατίθεται για τα τέλη του 2019. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όποιος αγοράσει τις μονάδες θα κληθεί να τις λειτουργήσει μέσα από το υποχρεωτικό pool, χωρίς να έχει τη δυνατότητα διμερών συμβάσεων.
Στο νέο περιβάλλον της αγοράς, ωστόσο, με τις αυξημένες τιμές των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων, η καθυστέρηση αυτή επιτείνει την αβεβαιότητα για το μέλλον των λιγνιτών, αφού αφαιρεί τη δυνατότητα να συναφθούν διμερείς συμβάσεις πχ με ενεργοβόρους βιομηχανικούς καταναλωτές, οι οποίοι είναι δικαιούχοι της αντιστάθμισης και άρα δεν επηρεάζονται από τα κόστη των ρύπων.
Ακόμη δηλαδή και σε περιβάλλον υψηλών τιμών δικαιωμάτων εκπομπής, υπάρχει η δυνατότητα για αξιοποίηση υπεραξίας των λιγνιτών, αυτό όμως προϋποθέτει το νέο μοντέλο της αγοράς και τη δυνατότητα διμερών συμβάσεων. Εάν αυτές παραπεμφθούν για τις καλένδες του 2020, είναι σαφές ότι θα επηρεαστεί το τίμημα στους επικείμενους διαγωνισμούς, εξαιτίας της αβεβαιότητας.
Πρακτικά δηλαδή οι τελευταίες εξελίξεις δημιουργούν ένα δύσκολο περιβάλλον για τους διαγωνισμούς της ΔΕΗ και αποθαρρύνουν πιθανούς ενδιαφερόμενους ενόψει και της κρίσιμης για το μέλλον της εταιρείας διαδικασίας της αποεπένδυσης. 


 https://energypress.gr/news/trohopedi-gia-tin-apoependysi-i-kathysterisi-sto-target-model-kai-rali-ton-rypon-sta-1505

Αρχειοθήκη ιστολογίου